• Почетна
  • СВЕТ
  • УНИЦЕФ истиче како је Куба искоренила неухрањеност деце
Прочитај ми чланак

УНИЦЕФ истиче како је Куба искоренила неухрањеност деце

0

Фонд Уједињених нација за децу (УНИЦЕФ) истакао је да је Куба једина земља Латинске Америке и Кариба која је елиминисала неухрањеност деце, захваљујући напорима Владе да побољша исхрану најугроженијих група.
У последњем извештају светске организације Прогрес за децу истиче се да у свету има 146 милиона деце млађе од пет година са озбиљним проблемима с неухрањеношћу.

Извјештај УНИЦЕФ-а предвиђа да ће 2015. један од циљева Кубе да буде искорењивање сиромаштва и гаранција одрживости животне средине.

Између осталих достигнућа, становници Кубе се истичу смањењем смртности деце, која је 4,7 на сваких хиљаду новорођенчади, што је једна од најнижих бројки у свету, наводи Берта Лидиа Цастро, шефица Националне групе за педијатрију у Министарству здравља.

Овај број је низак захваљујући доступном здравственом систему који је универзалан и бесплатан за све становнике, као и програму вакцинације који штити најмлађе од 13 различитих болести.

Према чланку објављеном у регионалном мексичком листу Сигло де Торреон, Организација Уједињених нација за исхрану и пољопривреду такође је препознала Кубу као нацију која је  имала највише успеха у борби против неухрањености у читавој Латинској Америци. Лист додаје да управо због тога Куба има водећу позицију у достигнућима у области људског развоја.

Куба обезбјеђује основну корпу намирница и промовише предности мајчиног млека које би требало да се користи до четвртог месеца живота, да би се од четвртог до шестог месеца додавале и друге намирнице уз млеко, наводи се у саопштењу за штампу амбасаде Кубе у Мексику.

Можда не би било лоше да се упореди квалитет здраствене заштите на Куби и рецимо у САД-у у свим битним сегментима која она обухвата. Било би занимљиво видети резултате поготово када се зна колика је стопа здраственог давања по глави становника у  САД, а колико на  Куби.

Наравно да на Куби није све идилично али би било занимљиво како једна „сиромашна и назадна“ земља  успева да се брине о најважнијим свакодневним потребама свог становништва крај једне суперсиле која само она зна шта је добро а шта није на овом свету. Једно је шупља прича а друго су реални показатељи. То не може да сакрије никаква реторика и бљештаве рекламе лажних „слободних медија” .

 

ВИДЕО: Јуан Јосе Ортиз, представник УНИЦЕФ-а, у разговору за кубанску ТВ Пренса Латина

 

(адванце, србин.инфо)