Прочитај ми чланак

Турска наставља да даље „осваја“ Сирију

0

Турска ће данас затворити граничне прелазе са Сиријом, након што су сиријски побуњеници, преко њене територије, преузели контролу над неколико прелаза дуж границе са Турском.
„Сви турски гранични прелази са Сиријом данас ће бити затворени“, изјавио је неименовани званичник из министарства царине и трговине, истичући да ће ову вест касније потврдити и министар Хајати Јазици, пренео је Ројтерс.

Агенцији АФП је други неименовани извор објаснио да ће ова мере бити предузета из безбедносних разлога и да ће њено трајање зависити од развоја ситуације.

Сиријски побуњеници преузели су контролу над неколико граничних прелаза са сиријске стране границе протекле недеље, а данашњим потезом биће затворена једина три прелаза која су још отворена.

Тензије дуж турско-сиријске границе порасле су прошлог месеца након што су сиријске снаге обориле турски војни авион.Анкара, која је раније имала блиске везе са Дамаском, појачала је војно присуство дуж границе на коју је послала противваздушне пројектиле.

Турски премијер Реџеп Тајип Ердоган рекао је јуче да је сиријска опозиција близу победе и нагласио да је Анкара спремна да одговори на сваку „непријатељску“ акцију режима у Дамаску. Поводом претњи сиријског режима да ће употребити хемијско оружје у случају стране интервенције, Ердоган је казао да је Турска спремна да одговори адекватно ако дође до провокације Дамаска.

Затварање границе је још један агресорски потез Турске државе која води  „тихи '' рат против Сирије. Сиријски побуњеници, наоружани упадају у Сирију преко турско-сиријске границе потпомогнути страним плаћеницима који су финансирани из разних фондова скупљених на територији Турске. Турска активно учествује у стварању коалиције која има за циљ успостављање марионетско-сунитског режима у Дамаску. Побуњеници на терену јасно показују да би такав режим путем насиља обрачунао са свима који нису сунити и који су против турског мешања у унутрашње ствари Сирије.

У случају пада Башар ал-Асадовог режима у Сирији и успоставом просунитске владе у Дамаску, Турска ће учинити огроман корак у циљу повратка своје империје на Блиском истоку.

Да ли је Балкан следећа територија где ће Турска наново успоставити своју империју?

 

(Танјуг, Д.П.З)