Прочитај ми чланак

Свет на рубу свеопштег рата

0

Евентуални рат између Кине и Јапана на Далеком истоку, те између Израела и САД-а против Ирана имаће за последицу даљу кулминацију свих лоших трендова који су већ покренути глобалном финансијском кризом, почевши од великих поскупљења сирове нафте, гаса и хране до масовних протеста и дестабилизација држава у целом свету.

Вал исламских протеста због контроверзног аматерског филма о пророку Мухамеду, који је започео нападом на амерички конзулат у Бенгазију, у којем је убијен и амбасадор САД-а Кристофер Стивенс, покренуо је спиралу насиља која свету прети несагледивим последицама, па чак и избијањем светског рата.

Иако још није сасвим јасно како је један аматерски филм, објављен на Ју Тјубу још пре четри месеца, тек сада запалио цео исламски свет од северне Африке и Средњег истока до Азије, његово објављивање покренуло је радикализацију исламског света неслућених размера. Љутњу просвједника не умањују вест да је полиција у Лос Анђелесу притворила извјесног Накоулу Абсселеиа Накоулу, наводног аутора протуисламског филма који је запалио исламски свет, и задржала га на испитивању.

 

Напади су шокирали свет, а највише америчку јавност, која сада оштро решета и преиспитује досадашњу спољну политику америчког председника Барака Обаме, посебно његову стратегију подршке револуцијама Арапског пролећа, због чега би могли да буду угрожени његов изгледи на предстојећим председничким изборима у новембру.

Познати амерички конзервативни политички коментатор Pat Buchanan, аутор књиге ‘Самоубиство суперсиле: Хоће ли Америка да преживи до 2025?’ упутио је досад најоштрију критику Обамине ‘наивне’ средњоисточне политике најављену његовим говором у Каиру 2009. године. ‘Оно што се управо догађа пред нашим очима јест колапс Обамине средњоисточне политике’, рекао је Бјукенан у разговору за Фокс Њуз коментаришући нападе на америчке амбасаде у Египту, Тунису, Мароку, Судану, Либану, Индији, Бангладешу, Индонезији и другим земљама.

 

‘Обама је одржао чувени говор у Каиру, подржао Арапско пролеће и свргнуо неке диктаторе и аутократе, од којих су неки према нама били пријатељски настројени, а неки нису. Након тога, на слободу су пуштене неке нове снаге, од којих нису баш све безазлене. Неке од њих јако су опасне „, рекао је Бјукенан подсјећајући како су због последњих догађаја многи амерички званичници морали трајно да напусте Средњи исток и да се преселе у сигурнија подручја.

Америчка јавност тражи данас од Бијеле куће да објасни извештаје према којима су одговорни у Вашингтону били на време обавештени да се спремају напади на амбасаде. Израелски лист Хааретз објавио је да су званичници америчког Стејт департмента месецима пре најновијих напада на америчке амбасаде расправљали о развоју ситуације у северноафричким земљама. Виши извори у Јерусалиму потврдили су за лист да је Вашингтон гурао главу у песак игноришући радикализацију у државама попут Туниса и Египта.

‘Обамина администрација, која је од почетка Арапског пролећа помагала, директно или индиректно, снаге које су свгнуле диктаторске режиме у Египту, Тунису, Јемену и Либији, сада су нашла у беспомоћној позицији. Напад на конзулат у Бенгазију, у којој је убијен амерички амбасадор у Либији, Кристофер Стивенс, и напади на америчке амбасаде у Тунису, Санаа и Каиру, показали су велико непријатељство према Сједињеним Државама и неспремност новх арапских лидера за све изазове у властитим земљама ‘, тврди лист.

 Израелски званичници истичу да су више пута у разговорима са америчким колегама упозоравали на ‘тренд радикализације’ усмерен не само против Израела, него и против САД-а и Запада уопште. Последњи од тих састанака одржан је пре десетак дана, током посете помоћнице америчког државног секретара за блискоисточне послове, Елизиабет Јонес.

 

‘Американци су упорно покушавали да дају некаква објашњења и извињења за догађаје у постреволуционарним арапским државама, једноставно игноришући проблем’, рекао је за Хааретз неменовани израелски званичник. Израелски премијер Нетанијаху пре неколико дана отворено је оптужио САД и Запад да су пропустиле повући ‘јасну црвену линију’ која ће Техерану дати до знања да мора да одустане од нуклеарног програма. Нетанијаху је у емисији Мит Д Прес поново упозорио да ће Иран имати нуклеарну бомбу за 6-7 месеци, те да га треба зауставити пре него оствари тај циљ.

Ови притисци Израела протумачени су у делу западне јавности покушај Израела да на све начине закува ситуацију везану уз Иран, не би ли од међународне заједнице добио зелено светло за евентуални напад. Неки аналитичари отишли су тако далеко да тврде како је заправо цела прича око контоверзног филма и таласа насиља последица амбиционазних међународних обавештајних операција којима је циљ да створе ‘октобарско изненађење’ – шокирати свет и америчко јавно мњење како би се дискредитовао Обаму и на његово место довео Нетаниахуов пријатељ Митт Ромнеи.

Ромнеи је током посете Израелу у јулу рекао да ће у случају да буде изабран за председника подржати политику Израела према Ирану. Вести које пристижу истовремено из других крајева света упућују на закључак да би евентуални рат Запада против Ирана могао изазвати домино ефекат иу рат увући и остатак света, којег истовремено потреса још неколико опасних криза. Иран је запретио да ће у случају напада ‘збрисати Израел са лица земље’, а у последњој изјави врховни командант Иранске револуционарне гарде Мохаммад Али Јафари поручио је како је Иран након пружања невојне, спреман и војно помоћи свом савезнику Сирији, односно председнику Басхар ал Ассад. Истовремено ратни бродови из више од 25 земаља, укључујући САД, Велику Британију, Француску, Саудијску Арабијуи УАЕ, почели су војну вежбу у Хормушком тјеснацу, због чега је Иран подигао стање приправности на највиши ниво.

 

Нажалост, и догађаји у осталим деловима света указују на могућност да свет незаустављво јури према провалији. С доласком јесени у Европи су настављени масовни протести против радикалних мера штедње у Шпанији, Грчкој и Португалу. Криза у еврозони и најаве изласка појединих земаља из ЕУ-а због плана Брисела да крене с федерализацијом Европе, поново су актуализирали речи пољског министра финансија Јасек Ростовског који је пре годину дана прогнозирао да уколико дође до распада еврозоне, ЕУ неће моћи да преживи те како би Европу у случају слабљења Европске уније могао похарати и рат јер неће бити кључног фактора стабилизације.

 

На далеком истоку изненада се заоштрио спор између Јапана и Кине око власништва над спорним острвима Сенкаку у Пацифику. У току су протести испред јапанских амбасада у Пекингу и Шангају. У Пекингу у неразјашњеним околностима умире јапански амбасадор.

 

Покретање и размештање оружја за масовно уништење на страни велесила нажалост, потврђују сумње да је тренутак почетка њиховог коришћења све ближе. Нажалост, и шансе да сукоби као и до сада остати само локални’ и ‘под контролом’ све су мањи. Последице неће само осетити земље које су укључене у сукоб. Евентуални рат између Кине и Јапана на Далеком истоку, те између Израела и САД-а против Ирана имаће сасвим сигурно за последицу даљу кулминацију свих лоших трендова који су већ покренути глобалном финансијском кризом, почевши од великих поскупљења сирове нафте, гаса и хране.

Русија и Кина отворено су поручиле да неће мирно да гледају на интервенцију Запада у подручја која они сматрају својим двориштем, радило се о острвима Сенкаку или Диаоиу, Сирији или Ирану. Такође, одмазда једне или више суперсила у успону, против суперсила на залазу, сигуран су пут ка новом светском рату катаклизмичких размера.

 

(Дневно)