• Почетна
  • СВЕТ
  • Рогозин: За Русију нису радили, али хвала Американцима за овај скандал !
Прочитај ми чланак

Рогозин: За Русију нису радили, али хвала Американцима за овај скандал !

0

Главни човек у руској влади за војну индустрију – утицајни вицепремијер Дмитриј Рогозин прокоментарисао је скандал који је избио у Америци, а повезан је са исељеницима из бившег СССР које америчке власти оптужују да су незаконито продавали Русији високе технологије.

– Нико од приведених није испуручивао микроелектронику за руски војно-индустријски комплекс. У сваком случају, не знам ништа о томе“, изјавио је Рогозин.

Поновивши да Русији нико од ухапшених није ништа продавао, Рогозин је, нимало успут, приметио: „А можда некоме другоме и јесу продавали“.

У наставку је додао: да Русија – ако јој нешто и фали – то никоме не открива. При том је нагласио:

„Кад бисмо јавно говорили да нам нешто фали, одмах би нам „заврнули“ и кисеоник и испоруке. Ми имамо толико „пријатеља“ у свету да их једноставно не можемо набројати. Зато нисам изненађен. Све те приче могу бити са смислом, могу и да немају никакву основу, али ће их увек бити“.

Критички важне технологије и елементарну базу – подвукао је Рогозин – Русија мора да производи на својој територији.

„Све неопходне одлуке су већ донете. Хвала Американцима за овај последњи скандал. То је шамар свима који мисле да ће нам иностранство помоћи, да је тамо могуће купити све и да је све „made in USA“ добро“.

Факти подсећају да је у Америци ухапшено 11 чланова неке групе за коју се тврди да је куповала производе војне намене за Русију. У овом кривичном делу помиње се учешће две компаније – америчке и руске – које су наводно незаконито извозиле високотехнолошку електронику из САД за потребе руске војске и обавештајних служби.

Првооптужени је Александар Фишенко, власник и директор обе компаније. Он је опутжен да је на територији САД радио као нерегистровани агент руске владе и незаконито набављао за Русију високотехнолошку микроелектронику.

Од осморо оптужених за незаконит извоз војне технологије, четворо је Руса. Узгред, троје од њих поседују амерички пасош.

Генерални конзулат Русије у Хјустону саопштио је да ће „пружити све потребне услуге својим суграђанима и покушати да издејствује њихово ослобађање“.

 

( ФАКТИ )