• Почетна
  • СВЕТ
  • Племена у Либији у међусобним сукобима користе и тенкове
Прочитај ми чланак

Племена у Либији у међусобним сукобима користе и тенкове

0

У Либији је 12 људи погинуло, десетине рањено услед оружаног сукоба племена на северо-истоку земље.
Либијске службе безбедности не саопштавају о узроцима тог сукоба, зато рапортирају да су одузели једној од групација, које иступају против нових власти, више од 100 тенкова и 26 ракетних уређаја.

Према претходним подацима, конфликт у граду Злитен, удаљеном 160 километара источно од Триполиа, почео је због сукоба два зараћена породична клана. Извор у Либијској полицији саопштава да је у време сукоба било примењено тешко наоружање, између осталих, зенитни уређаји и митраљези. Крвопролиће је било заустављено тек после уласка у град владиних снага.

 Ситуација у сфери безбедности остаје веома напета. Сукоби групација стално настају. Разлози су различити, – каже председник Института Блиског Истока Евгениј Сатановски.

У Либији има стотине племена. Сва она ратују међусобно. Закључују се привремени савези, стални савези, који испадају такође привремени. Сукоби настају због неподељених пашњака, приступа изворима воде, крвне освете. Најзад, настају из простог разлога, што се одвија прерасподела нафтних резерви. Само уместо једног министарства нафте и једног лидера либијске револуције, који је сам одлучивао – коме и колико треба да се да, влада принцип – ко шта ухвати, тај ће то и имати, а то је принцип великог рата.

После свргавања пуковника Гадафија уз помоћ западне коалиције Либија је почела да се распада према племенском принципу, – каже експерт Института оријенталистике Владимир Исајев.

Природно је да данашње власти Либије слабо управљају земљом, јер се пређашња армија распала, нова још није створена, исто то се дешава и полицији. У тим условима свака племенска заједница почиње да наоружа своје присталице, јер су војна складишта била својевремено опљачкана, те оружје може да се нађе било где – и у Сирији, и у Малију.

Експерти нису уверени да ће либијске власти имати довољно снага да разоруже групације, зато ће криза трајати још дуго.

 

(Глас Русије)