• Почетна
  • СВЕТ
  • Либија: Исламисти и милитанти ушли у Бани Валид, последње упориште прогадафијевих снага
Прочитај ми чланак

Либија: Исламисти и милитанти ушли у Бани Валид, последње упориште прогадафијевих снага

0

Либијске про-владине снаге и милитанти из Мисрате – према њиховим ријечима – преузели су контролу над градом Бани Валид након 20 дана опсаде, гранатирања и за сада непознатог броја цивилних жртава.

У овоме тренутку једине информације о „паду Бани Валида“ долазе од стране про-владиних извора који су до сада у много наврата показали како су све осим вјеродостојни .

Свједоци говоре како је скупина милитаната успјела ући у град, али и про-владине снаге напомињу како се у граду и даље налазе „џепови отпора“. У сваком случају, информације које пристижу директно из либијских извора треба узети с великом дозом скепсе – што бројни међународни медији очито не раде.

Вијести о паду Бани Wалида пренијете су у међународним медијима као „пад посљедњег бастиона про-Гаддафи снага у Либији“. Таквом терминологијом створио се консензус за напад на град, но, стварност је ипак другачија.

Како је и истакнуопортпарол у вријеме владавине Гаддафија, Муса Ибрахим, сукоб у Бани Валиду није имао никакве везе с про-Гаддафи борцима већ се радило примарно о ескалацији племенских нетрпељивости између племена Варфала у Бани Валиду и милитаната из Мисрате.

Но, чињеница је да је Бани Валид стајао на страни про-Гаддафи снага за вријеме рата прошле године, ово што је сада задесило град понајвише је ствар крваве освете. Осуда напада на Бани Валид готово је непостојећа.

Из уреда генералног тајника УН-а послане су „протоколарне“ изјаве у којима се све стране позива на поштивање међународних закона. Русија је покушала представити резолуцију којом би се позвало мирно окончање конфликта, али је исту блокирала америчка делегација при УН-у .

Подсјетимо, Бани Wалид налазио се под опсадом од почетка мјесеца и био је окружен са свих страна.

Прекинут је довод хране, лијекова и других потрепштина у град, а снабдевање електричном енергијом такођер је у прекиду. Град је жестоко гранатиран с оближњих брда при чему је страдао знатан број цивила. Познато је да је прошле недјеље, у само једном дану, убијено 22 људи, а око 200 је рањено.

Посљедњих дана цивили су почели масовно да напуштају град што је очито и довело до данашњег – према свему судећи „дјеломичног“ – пада града, јер управо наоружани цивили и јесу бранили улаз милитантима и про-владиним скупинама.

Триполи је удаљен око 185 километара сјеверно.Што се тренутачно догађа на простору града у који су ушли милитанти из Мисрате, може се само претпоставити.

Извор за РТ преноси како је у граду завладало насиље те како милитанти уништавају куће с тешким наоружањем. Човјек по имену Фарај, који се тренутачно налази у Египту, но у контакту је с родбином у Бани Валиду, истакнуо је како су у град ушли „милитанти из Мисрате заједно са исламистичким скупинама“.

„Милитанти су блокирали и напали град и цивиле. Већина цивила је у бијегу. Дјеца и старци вриште за храном и лијековима.

Милитанти убијају људе и руше куће… користе и забрањено кемијско оружје против цивилне популације у граду“, рекао је Фарај те такођер истакнуо како су милитанти напали градску електрану и прекинули сигнале за мобителе. Фарај истиче како се у Бани Валиду дешава „геноцид“ који врше милитанти повезани са Ал-Qаедом.

Фарај такођер истиче како про-владине снаге нису те које су напале Бани Валид, већ како се ради већином о милитантима и Исламистима из Мисрате.

На темељу претходних података, Фарај је вјеројатно у праву, но, про-владине снаге нису ни ништа подузеле како би се спријечило ово насиље и опсада града.

Према писању АФП-а, стотине „про-владиних бораца“ ушло је у град, подигли су нову либијску заставу изнад напуштене јавне зграде, неки су из калашњикова и анти-тенковског оружја почели пуцати по оближњим прозорима и зградама. У извјештају се такођер истиче како су већина милитанти из Мисрате.

Вође побуњеника истичу како још траје дјеломичан отпор у јужној зони града, али како је цијели простор „готово ослобођен“.

У репортажи РТ-а новинарка Паула Слиер из Бејрута истиче како нема потврде да је град заиста „пао“, но, информације сугерирају како су скупине милитаната ушле у град.

„Стотине про-владиних бораца је ушло у град, подижу своје заставе и пуцају у зрак, али то не значи да је град потпуно пао“, истиче Слиер.

Покољ у Бани Валиду и врхунац међународне хипокризије
Агресија на Бани Валид још је један у огромном низу доказа међународне хипокризије и двоструких стандарда.

На примјеру Либије могли смо да научимо у детаље како оперира манипулација свјетске јавности – када су прошле године избили немири у Бенгазију, лажним извјештавањем појединих (заправо, већине) арапских, америчких и еуропских медија створен је дојам да ће тадашња либијска војска, под водством пуковника Муаммара Гаддафија, извршити покољ у Бенгазију.

О том – „непосредном покољу“ – били смо присиљени слушати 24 сата на дан све док није оформљена коалиција НАТО и других снага које су покренуле агресију на Либију у виду ваздушних напада.

Док се „покољ“ у Бенгазију „требао догодити“, покољ у Бани Wалиду заиста се догодио и вјеројатно управо траје у својем најжешћем облику у тренутку писања овог текста.

Погледајмо које су насловне вијести на страницама најутјецајнијих медија управо у овоме тренутку:

Reuters: „Nekim biračima rečeno da mogu glasati telefonom“ – tekst vezan uz američke izbore (http://www.reuters.com/article/2012/10/24/us-usa-campaign-voters-idUSBRE89N07M20121024)
BBC: „Assad pristao na primirje za vrijeme Kurban bajrama“
(http://www.bbc.co.uk/news/world-middle-east-20066613)
The New York Times: „SAD tuži banku Bank of America zbog programa hipoteka“ (http://dealbook.nytimes.com/2012/10/24/federal-prosecutors-sue-bank-of-america-over-mortgage-program/?hp)
CNN: „Osumnjičenik imenovan, nekoliko uhićeno zbog ranjavanje pakistanske djevojčice Malale“ (http://news.blogs.cnn.com/2012/10/24/arrests-made-in-shooting-of-pakistani-schoolgirl/?hpt=hp_t1)

На насловницама многих наведених медија нема нити ријечи о сукобу у Бани Валиду, чак нити објављена информација да је град данас „пао у руке милитаната“  на насловним странама објављена је. Зато је ЦНН пронашао довољно простора за примјерице „вијест“ везану уз питање „Да ли је Обамин поглед за вријеме дебате хипнотизирао Ромнеyа?“

И онда се неки питају зашто „маинстреам“ медији губе повјерење публике? Пристраност, пропаганда и анти-пропаганда су концепти који су увијек били итекако присутности међу „маинстреам“ каналима, али ово чему свједочимо посљедње двије године – негдје од почетка тзв. „Арапског прољећа“ – надилази све досад виђено.

 

(адванце, RT | AFP)