Прочитај ми чланак

И Том Хенкс слави православни Божић

0

Untitled-1-568c0108d05ab

Празнике по православним обичајима славе глумци Џенифер Енистон и Кристијан Бејл, као и певач групе „Дипеш мод” Дејвид Гахан

О вероисповести музичких звезда, холивудских глумаца и других познатих личности светска јавност најчешће говори када припадају некој цркви или секти која није на нарочито добром гласу, па би се тако из медија могао стећи утисак да је „најпобожнија” филмска звезда Том Круз, припадник Сајентолошке цркве. Мало је, међутим, познато да је међу америчким и планетарним звездама немали број православних хришћана.

Божић и друге празнике по православним обичајима слави глумица Џенифер Енистон, а ту религију наследила је од оца Џона Енистона, такође глумца, рођеног као Јанис Анастасакис на грчком острву Криту. Позната по улози Рејчел у популарном ситкому „Пријатељи”, Џенифер је давала прилоге за цркву под окриљем Васељенске патријаршије.

Звезда низа филмова Том Хенкс рођен је у католичкој породици али се касније одрекао католичанства и прешао у православље. Разлог је била његова друга супруга Рита Вилсон, глумица бугарско-грчких корена.

„Кад одлучите да се венчате с неким и да имате децу, онда морате да одлучите и какво духовно наслеђе остављате тој деци”, казао је двоструки оскаровац, награђен за главне улоге у драмама „Филаделфија” и „Форест Гамп”, који се 1988. године венчао у истој цркви у којој је његова супруга крштена, а ту су касније тај обред прошла и двојица њихових синова.

Певач групе „Дипеш мод” Дејвид Гахан такође је преузео православну веру своје супруге грчког порекла Џенифер Скилаз.

Један од најпознатијих светских извођача реге музике Боб Марли пола године пре смрти примио је хришћанство у Етиопијској православној цркви. Овај музичар био је део покрета растафари и до данас остао један од његових симбола.

Према појединим наводима, и глумац Кристијан Бејл примио је православље када се пре 15 година оженио Сиби Блажић, бившим америчким моделом српског порекла.

Као близак православној вери изјаснио се и Макс Кавалера, оснивач легендарног хеви метал бенда „Сепултура”. Иако је крштен у католичкој цркви, у једном интервјуу бразилски музичар признао је да верује у Бога, али да није посвећени католик. Казао је како му је блиска православна хришћанска црква и да је заинтересован за српску, руску и грчку цркву. То интересовање повезано је свакако с његовом супругом Глоријом, која има руске корене и православне је вере.

А. М.

—————————————–

Кустуричино православно крштење

Емир Кустурица (Фото: Ж. Јовановић)

Крштење у православној цркви филмског редитеља Емира Кустурице, када је примио име Немања, одјекнуло је у јавности у некадашњим југословенским републикама. Сви су тај догађај тумачили као одбацивање ислама и прелазак у хришћанство. Међутим, Кустурица је касније објаснио како нико у његовој породици, па ни он, није исповедао ислам. „Моја породица делимично је преобраћена у ислам, али је и даље практиковала православље. Нико у мојој породици није исповедао ислам. Ја нисам преобраћен, ја сам само крштен”, казао је редитељ.

 

Politika