• Почетна
  • СВЕТ
  • Земље бившег СССР интегришу своју војну индустрију
Прочитај ми чланак

Земље бившег СССР интегришу своју војну индустрију

0

Државна дума Русије ратификовала је 28.09.2012 два споразума која се тичу делатности Организације Уговора о колективној безбедности.

Један од њих тиче се очувања специјализације предузећа и организација које учествују у производњи продукције војне намене у овкиру Организације.

Јерменија, Белорусија, Казахстан, Киргизија, Русија и Таџикистан имају одбрамбену индустрију за заједничким, још совјетским коренима. Зато многа предузећа војне гране земаља чланица ОУКБ везане су између себе уговорима за испоруке, подсећа заменик председника Комитета за послове ЗНД и везе са сународиницима Татјана Москаљкова.

Данас само у оквиру система Русија-Белорусија 46 организација Белорусије испоручује за 65 организација Русије делове за војну индустрију. И напротив, 63 руска предузећа испоручује за 28 организација Белорусије. Може се навести још много примера практично за све државе чланице ОУКБ. То дозвољава да се изведе закључак да је потребно да се формира нормативно-правна база како би се задржале већ постојеће везе предузећа војно-иднустријског комплекса на територији разних држава ОУКБ. И да се створе услови за формирање нових војно-индустријских обједињења.

Одбрамбена индустрија је једна од „најтањих“ области међудржавне сарадње. Тамо је сваки пројекат државна тајна коју понекад једноставно не желе ни са ким да деле, то је чак законом забрањено. За успешну интеграцију војних грана земаља ОУКБ потребна је нова правна основа. На решавање овог питања усмерен је пакет споразума, подвлачи заменик министра за индустрију и трговину Русије Игор Каравајев.

Споразум одређује питања испорука материјала, полуфабриката, пријема контроле квалитета испоручене продукције војне намене, размене иформација по питањима која се тичу производње продукције војне намене. А такође питања узајамне предаје и заштите података који представљају државну тајну.

 

Нови споразуми занимају све чанице ОУКБ без изузетка, резимира политиколог, директор за међународне пројекте Института за националну стратегију Јуриј Солозобов.

До недавно такав јединствени војни простор није постојао. И постојала је опасност да ове технологије могу да доспеју у треће земље, између осталог са непредвидивим режимима. Постојање ова два пакет споразума ствара основу да ове технологије не процуре, то као прво. И као друго, стварају се дугорочне основе за подршку безбености, између осталог колективне бзебедности земаља ОУКБ на савременом нивоу. то је несумњиво повољно свим чланицама ОУКБ. Ми имамо шта да развијамо од својетског наслеђа, и постоје савремени мозгови који могу да поставе производњу на нови тржишни колосек, користећи нове технологије.

Раније су споразуме већ ратификовали сви остали чланови ОУКБ. Рок важења је срачунат на све време постојања ОУКБ.