Прочитај ми чланак

Због овог кинеског авиона Амери постају нервозни

0

Најновији кинески суперсонични ратни авион може да означи крај америчког монопола на борбене авионе. Кина је очигледно почела масовну производњу свог новог Ј-20 стелт фајтера, и друга је земља у свету за производњу ратних авиона који избегавају радаре у великим размерама.

Ратни авион је дуг 67 метара и има карактеристичне оштре углове, а дизајниран је да умањи своју видљивост од непријатељских сензора. Првих осам Ј-20 су развојни, али девети је другачији. Он је дефинитивна верзија Стелт фајтера. Да буде јасно, авион није још ушао у пуну производњу. Девети Ј-20 је спортски и има сва мала побољшања претходних примерака.

Прототипови носе четири цифре које почињу са 20, а може и да буде 21. Ако је заиста девети Ј-20 први модел за производњу, следећи корак за кинески Стелт фајтер је прилично јасан. Авион број 2101 ће се придружити редовним борбеним ескадрилама кинеске авијације тако да пилоти и особље за одржавање могу да почну обуку.

Када буду имали довољно авиона и обучене пилоте, кинеско ваздухопловство може да прогласи прву Ј-20 јединицу борбено спремну, а већина аналитичара то очекује негде у 2017. Кина ће се тако придружити ексклузивном клубу – који имају „невидљиви авион“.

Извор: Блиц