• Почетна
  • СВЕТ
  • Грчка: У сукобима демонстраната и полиције једна особа умрла, 16 људи повређено
Прочитај ми чланак

Грчка: У сукобима демонстраната и полиције једна особа умрла, 16 људи повређено

0

Како су јавили грчки медији, током протеста и сукоба с полицијом преминуо је један 66-годишњак, и то од последица срчаног удара.

Процењује се да се испред парламента на тргу Синтагма у Атини окупило 50.000 људи. Полиција се сукобила с малим групама демонстраната, док се велика колона демонстраната кретала у протестној шетњи по улицама Атине.

Адвокати, нотари, апотекари, лекари, просветни радници, контролори лета, такси возачи и возачи трајекта, новинари…штрајкују други пут у последње три недеље како би показали лидерима ЕУ, који одржавају самит у Бриселу, да ће нови талас смањења плата и пензија само погоршати њихов положај после пет година рецесије.

Више од 20.000 демонстраната окупило се у центру Атине, док је већина компанија и запослених у државном сектору започела 24-сатни генерални штрајк који су организовала два највећа грчка синдиката АДЕДY и ГСЕЕ. Највећи део земље је парализован, наводи Ројтерс.

Бродови нису испловили из лука, јавни саобраћај је у прекиду, а болнице примају само хитне случајеве, док су државне канцеларије, министарства, пекаре и друге продавнице затворени.

Током 24-сатног штрајка возови и трајекти неће саобраћати, док ће због штрајка контролора лета авионски саобраћај бити обустављен на три сата. Школе и пореске службе биће затворене читав дан, болнице ће радити само за хитне случајеве, а у штрајку учествују и банке.

Очекује се да ће касније у току дана на цетнтралном атинском тргу Синтагма бити одржано пет одвојених протестних шетњи. Око парламента су постављене ограде. Штрајку су се придружили власници киоска, адвокати, таксисти и контролори лета.

Улице су опустеле, а полиција се налази на сваком ћошку, док 4.000 полицајаца штити министарства и парламент. Због штрајка не раде јавне службе, а саобраћај је отежан, будући да се чак и таксисти придружују обустави рада на девет сати, док ће продавнице у Атини и другим градовима бити затворене читав дан.

Гнев демонстраната усмерен је на ново стезање каиша, предвиђено за 2013. и 2014. годину, које захтевају кредитори да би Грчкој дали нови кредит који је тој земљи очајнички потребан.

У Атини је одржано на стотине протеста због мера штедње у протекле три године, од када је Грчка објавила да је износила погрешне податке о дефициту и доспела у тако тешко економско стање које се упоређује са Великом депресијом из тридесетих година прошлог века.

Земља једва држи главу изнад воде захваљујући томе што је добила два огромна међународна кредита од укупно 240 милијарди евра. Да би добила кредите, Грчка је морала да уведе драстично смањење потрошње, повећање пореза и реформе као надокнаду за дугогодишње расипништво владе.

Али иако је буџетски дефицит знатно смањен, мере су убрзале рецесију, која је после пет година близу депресије. Очекује се да ће се привредни раст до краја следеће године смањити на четвртину нивоа из 2008. А будући да је сваки четврти радно способан становник незапослен, Грчка има највећу стопу незапослености у ЕУ.

Грчка коалициона влада, која је на власт дошла пре четири месеца, преговара о новом пакету штедње са кредиторском тројком, коју чине ЕУ, ММФ и Европска централна банка (ЕЦБ). Циљ је да се уштеди 11 милијади евра, углавном на пензијама и здравству, и прикупи још две и по миљарде евра кроз порезе.

После више од једног и по месеца спорења, изгледа да је на помолу постизање споразума. Кредиторска тројка је јуче рекла да је постигнут споразум о већини суштинских мера које су неопходне за спровођење реформи, а да ће остатак питања бити решен наредних дана. Атина се нада да ће добити следећу траншу кредита средином новембра, убрзо након што остане без новца, наводи АП.

Међутим, синдикати кажу да је цена обезбеђивања новца превисока. „Ко може да издржи нове мере када је око 70 одсто људи негде између сиромаштва и тоталног сиромаштва? То је апсолутно немогуће“, каже Илијас Илиопулос, генерални секретар синдиката АДЕДY.

„На дан важног самита у Бриселу желимо да поручимо лидерима ЕУ да је било доста. Не можемо више да издржимо. Ово није достојно Европе. То је политика експлоатације, профитера и кредитних ајкула“, додао је он.

 

( Б92, Бета, Танјуг )