• Почетна
  • СРБИЈА
  • Честитка Драгана Ђиласа Београђанима: Од данас скупље грејање и превоз. а плате исте
Прочитај ми чланак

Честитка Драгана Ђиласа Београђанима: Од данас скупље грејање и превоз. а плате исте

0

БЕОГРАД – Цене грејања и градског превоза у Београду од данас ће бити веће за 18,5, односно 20 процената, због повећања цена енерегената, саопштила је градска управа.

Нова цена грејања за квадратни метар стамбеног простора у престоници износи 106,6 динара укључујући и ПДВ, док ће појединчна карта у градском превозу, уместо 60, коштати 70 динара, а месечну маркицу ће запослени, уместо 2.680 плаћати 3.220 динара.

Како објашњавају у градској управи, у односу на јануар 2011, када је одобрено последње поскупљење превоза, цена евродизела порасла је за 39,6 процената, цена електричне енергије порасла је за 11,4 одсто, док је раст потрошачких цена био 13,1 одсто.

Трошкови енергената учествују у укупним трошковима Градског саобраћајног предузећа (ГСП) са 25 одсто, а град Београд ће и даље сваког месеца ГСП и приватне превознике субвенционисати са више од милијарду динара, како суграђани не би плаћали економску цену карата.

Цена електронске карте у претплати за све повлашћене категорије, у које спадају ученици средњих школа, студенти, незапослени, жене од 60 до 65 година старости, пензионери, инвалиди, избеглице и интерно расељена лица – неће се мењати. За ученике основних и основних специјалних школа превоз је бесплатан.

Последња корекција цене грејања била је 1. новембра 2011, када је град, имајући у виду материјалне могућности грађана, одобрио повећање за свега 7,5 процената, иако је предлог Јавног комуналног предузећа „Београдске електране“ био да грејање поскупи за 14,6 одсто.

У међувремену, цена мазута повећана је за више од 30 процената, гаса за 13,8 одсто, док су цене хемикалија за припрему омекшане воде повећане за око 50 одсто, пише у саопштењу.

(Танјуг)