• Почетна
  • СРБИЈА
  • Није коме је намењено, него коме је суђено: Велика улагања, а још већа корист
Прочитај ми чланак

Није коме је намењено, него коме је суђено: Велика улагања, а још већа корист

0

Ова народна изрека је много пута добила потврду у животу, а сада би могла да се оствари на примеру геотермалне бушотине у Бечеју, која је почетком маја 2011. године завршена за потребе овдашње бање.

Међутим, идеја да највећа потиска варош израсте у бањски град спотакла се о „финансијски камен“, па би топла вода могла да крене на воденицу Јавног предузећа „Топлана“. Није то нова идеја, али су се конкретни потези на њеној реализацији тек ових дана повукли.

– Урадили смо Студију о могућности коришћења геотермалне воде у сврху топлификације топловодног система у Бечеју. Предстоји нам сређивање документације за добијање локацијске дозволе, а то подразумева израду Плана детаљне регулације и добијање парцеле на којој би могли да поставимо постројење, затим сређивање документације за изградњу прикључног вода са геотермалном бушотином, после чега предстоје активности око прикупљања средстава за инвестицију. Наравно да сами не можемо да реализујемо тако свеобухватан посао, јер укупна инвестиција износи око седам милиона евра, па очекујемо подршку локалне самоуправе, покрајинских, републичких и страних фондова -рекао је директор бечејског ЈП „Топлана“ Дејан Вуковић.

Поменута Студија је показала да геотермална вода из актуелне бушотине има температуру 66 степени Целзијусових и да је богата гасом, који би могао да се користи за покретање гасног мотора у производњи електричне енергије, чиме би се створила могућност двојног коришћења воде.

– У случају да се ради когенерација, паралелно коришћење геотермалне воде за грејање топловодног система и производњу електричне енергије, била би то инвестиција која би нам обезбедила око 150 кубика гаса за потребе добијања по 500 киловатчасова електричне и топлотне енергије, наставља Дејан Вуковић.

Паралелно с израдом Студије, у бечејској Топлани су покренули израду пројектне документације како би се мрежа даљинског система грејања довела у ситуацију да може да се користи геотермална бушотина. У првом делу би се део конзума одвојио и као енергент би се користила топла вода из бушотине. Како је капацитет актуелне бушотине између 5,5 и 6 мегавата, а конзум Топлане износи између 14 и 15 мегавата, то значи да би се у то време као енергенти паралелно користили гас и топла вода.

-Зависно од услова коришћења, потребе конзума Топлане геотерамланом водом задовољиле би између једне трећине и половине, а гасом би при температури испод „нуле“ догревали воду и испуњавали услове за грејање. Планирамо радове на мрежи, а то значи да би се приступило наставку реконструкције главног магистралног северног вода од Трга Чилаг према насељу Мали рит, где се стало пре две године, затим је у плану реконструкција топловода у целом Малом риту, као и изградња новог вреловода ради повезивања бушотине с мрежом – говори о плановима Топлане Вуковић.

Иако би се један део постројења и даље покретао гасом, а други топлом водом из бушотине, цена би била јединствена за све. Вероватно нешто повољнија, јер би производња топлотне енергије чији је енергент геотермална вода умањила укупан трошак.

Паралелно с припремањем пројектне документације и активности на добијању дозвола, у Топлани морају да раде и на затварању не баш мале финансијске конструкције.

– Примарна инвестиција стављања геотермалне бушотине у функцију топловодног система износи око три милиона евра, још толико је потребно обезбедити за радове на реконструкцији мреже, а да би целокупан систем био опскрбљен геотермалном водом као енергентом, неопходно је за потребе Топлане избушити још једну бушотну идентичног капацитета као актуелна, што би финансијску конструкцију увећало за нових пола милиона евра – рекао је Вуковић .

 

(Дневник)