• Почетна
  • СРБИЈА
  • Добро јутро, Београде 03.10.2012. Деца из Кијева и Макиша посетила Педагошки музеј
Прочитај ми чланак

Добро јутро, Београде 03.10.2012. Деца из Кијева и Макиша посетила Педагошки музеј

0

У организацији Секретаријата за социјалну заштиту малишани из некадашњих нехигијенских насеља обишли су Педагошки музеј у Узун Мирковој улици.

Деца из насеља Кијево и Макиш искористила су прве суначане дане октобра да наставе са обиласком београдских музеја, па су данас посетила и јединствени „школски музеј”, како су га сама назвала.

Деца су била у прилици да виде како су некада изгледале школске клупе и први пут се упознала са абакусом, дрвеном рачунаљком, али и препарираним животињама које се и данас користе на часовима биологије.

Малишани су се смејали када су чули да су се деца васпитавала прутом и кажњавала клечањем на кукурузу, да су суботом сва школска деца добијала батине и да је постојао затвор за ђаке који не раде редовно домаће задатке.

,,Баш је супер што моја учитељица Јулијана није овако строга и што данас имамо компјутере у школи”, рекла је Сунита Бајрић, која је после обиласка Педагошког музеја отишла на редовну наставу да исприча свим ,,четвртацима” како су учитељи некада били мучитељи и како је похађање школе било веома болно.

Нове ваннаставне активности у организацији Секретаријата за социјалну заштиту децу очекују већ у петак, када ће обићи Војни музеј на Калемегдану и упловити у богат свет српске историје.

 

У „Мајдану” на Савском венцу „Земља играрија”
У оквиру обележавања „Дечје недеље”, Дечји културни центар „Мајдан” (Козјачка 3-5) и  студентска организација „Aiesec” организују у петак, 5. октобра, од 11 до 14 часова  догађај под називом „Земља играрија”. Циљ је дружење и зближавање деце без родитељског старања и њихових вршњака из основних школа.

Наступиће полазници Мале школе рокенрола, одржаће се „Игре без граница”, где ће се деца такмичити у различитим игрицама попут скакања у џаковима,  на полигону и још низу забавних игара, као и „Креативна радионица”, у оквиру које ће учити о екологији и одрживости, а затим ће моћи да дају свој допринос рециклажом најлон кеса и фарбањем ограда. Учествоваће десет београдских школа, три дома за децу без родитељског старања и Удружење за помоћ особама са сметњама у развоју „Живимо заједно”.

„Земља играрија” део је пројекта „АКТивирај се!” студентске организације „Aiesec”, који се бави социјалном инклузијом деце без родитељског старања. Већ трећу годину заредом, волонтери држе радионице о укључивању у друштво у домовима за децу без родитељског старања, а истовремено се у основним школама одржавају радионице на тему толеранције, различитости, како би основци научили колико је важно да прихвате своје вршњаке. Поред изузетног успеха радионица, догађаји попут „Земље играрија” остају кључни аспекти овог пројекта, јер омогућавају да се деца упознају и зближе.

 

Обновљен парк за најмлађе у Раковици
На молбу грађана, општина Раковица је у сарадњи са ЈКП „Зеленило – Београд” данас обрадовала своје најмлађе суграђане који живе на Петловом брду. Наиме, организована је акција обнављања имобилијара парка  који се налази на углу Улице XI крајишке дивизије и Мраковичке.

Акцији су се и овог пута прикључили активисти Канцеларије за младе Раковице и својим учешћем допринели новом изгледу парка. Сада ће малишани бити у могућности да у слободно време уживају на новим љуљашкама, обновљеним клацкалицама и реновираним клупама.

 

Код Бранковог моста сутра „Све године нашег живота”
Поводом Међународног дана старих и месеца солидарности са старијим особама, општина Савски венац и Општинска организација Црвеног крста организују сутра од 12 до 15 часова на Савском кеју, код Бранковог моста, манифестацију под називом „Све године нашег живота”.

У програму ове традиционалне манифестације, која се на сличан начин организује већ пети пут, учествоваће клубови старијих грађана са Савског венца, као и литерарна радионица Црвеног крста. Одржаће се и пригодна продајна хуманитарна изложба „Дар од срца” и изложба ликовних и ручних радова волонтера и корисника програма „Брига о старијима”.

Акцији ће се, под слоганом „Доживети стоту”, прикључити и екипа Дома здравља „Савски венац”, која ће присутнима давати неопходне информације о здравим стиловима живота. Биће организована и дегустација специјалитета справљених по рецептима „Из бакине кухиње”, које припремају активисткиње из месних заједница и волонтери Црвеног крста.  

 

Обновљени парк у Блоку 70а поново окупио децу из краја
Још једно обновљено игралиште, овога пута у Блоку 70а, обишли су данас Дејан Живковић, помоћник градоначелника, Александар Шапић, председник општине Нови Београд и Радован Драшкић, директор ЈКП „Зеленило – Београд”.

На овој уређеној зеленој површини од 3.700 квадратних метара најмлађи су добили дечје игралиште са седам реквизита. На целој површини игралишта постављене су црвене гумене плоче, а око њега је ограда висине једног метра. На простору предвиђеном за теретану на отвореном монтирано је пет фитнес справа са заштитним гуменим плочама. Један део зелене површине издвојен је за „кутак за миран одмор”, са два стола за шах, а на целој површини постављене су клупе и ђубријере.

–  Ово је још један од простора који је уређен, а због великог броја деце и њихове безбедности улица поред парка проглашена је за зону успореног саобраћаја. Нови Београд је познат по својим зеленим површинама и ми ћемо наставити да их уређујемо, све у сарадњи са нашим суграђанима. И данас смо од њих добили нове предлоге, има много захтева, али ћемо се и Дејан Живковић, помоћник градоначелника, и ја потрудити да свима изађемо у сусрет – казао је Александар Шапић, подсетивши на постојање општинског корисничко-услужног сервиса, где Новобеограђани на број 7850-785 могу пријавити све проблеме, а одговор ће добити у року од 72 сата.

Једна од бака које су јутрос обишле нови парк са унуком Леном је и Невенка Грковић.

–  Прелепо је, стварно, само да људи мало више пазе. Допада ми се и зона успореног саобраћаја, то је добра опомена, мада су комшије возачи углавном пажљиви. Овде је највећа гужва увече, баш буде пуно деце, што говори колико нам је ова обнова била потребна – каже госпођа Невенка.

– Много нам значи овај простор, и деци и нама старијима, предивно је. Раније је било поломљено и запуштено, а сада – свака част. Од 1984, кад смо се доселили, па до данас, овај парк није био овако леп. Деце доскоро ту није ни било, а сада, видите, све је пуно – рекла је Зорка Стожинић, једна од станарки овог блока.

Троипогодишњи Петар дошао је у парк са баком Радмилом Павић, и показује нам на „ракету” која му се највише допада. Његова бака каже да у парку сада има деце свих узраста.

–  Крај нам је постао хуманији и бољи је и за децу и за нас. Било је доста ђубрета, сада је све то уклоњено, простор уређен, много деце се у њему игра – рекла нам је Радмила.

Радови на озелењавању парка планирани су за јесењи период, када ће се посадити десет стабала јавора, а обнова травњака обавиће се на 2.800 квадратних метара.

 

Очитавање водомера у Врчину од 6. до 10. октобра
Екипе ЈКП „Београдски водовод и канализација” ће од суботе, 6. октобра, до среде, 10. октобра,  очитавати водомере у насељу Врчин.

Зато из овог предузећа позивају све становнике овог насеља, као и власнике викендица, да изађу у сусрет читачима БВК и тако помогну да се ова акција успешно заврши. У случају лоших временских услова, очитавање ће бити одложено за прву следећу прилику када временски услови буду прихватљиви. 

Из „Београдског водовода и канализације” моле све потрошаче да омогуће приступ водомерним склоништима (шахтовима, подрумима), да водомерна места буду доступна и чиста, да капије дворишта или подрума у којима се водомери налазе буду откључана, да возила буду паркирана ван шахтова и на тај начин допринесу ефикасном очитавању водомера.

 

Поједини потрошачи на Звездари данас без воде
Због планираних радова на водоводној мрежи на Звездари данас од 8.30 до 14.30 сати без воде ће остати потрошачи у Ђевђелијској, Тршћанској, Једренској, Бранка Крсмановића (између Ђаковачке улице и Булевара краља Александра) и Ђаковачкој. За најнужније потребе обезбеђена је аутоцистерна с питком водом.

Све додатне додатне информације могу се добити на телефон 3606-606  или на адреси www.bvk.rs .

 

Измењен режим саобраћаја у Улици 13. октобра у Реснику
Радови на редовном одржавању коловоза у Улици 13. октобра у Реснику, измениће режим саобраћаја од 29. септембра до 31. октобра.

Тако ће од 29. септембра до 13.октобра за саобраћај бити затворен део ове улице од Славка Миљковића до Јосипа Теларевића, а од 14. до 31.октобра део од Улице Јосипа Теларевића до Улице палих бораца.

Радове изводи ЈКП „Београд-пут”.

 

Друга фаза радова на ауто-путу у зони саобраћајне петље „Душановац”
На коловозу ауто-пута Е-75 на проласку кроз Београд у зони саобраћајне петље „Душановац” почела је друга фаза радова у оквиру које ће за саобраћај бити затворена једна половина ауто-пута у смеру од Ниша ка Шиду. Планирано је да радови трају до 14. октобра.
У оквиру ове фазе саобраћај ће се у зони саобраћајне петље „Душановац” одвијати на половини ауто-пута. Тако ће возила која се крећу у смеру од Шида ка Нишу користити две саобраћајне траке ауто-пута, а возила која се крећу у смеру од Ниша ка Шиду једну.

Возила која се крећу ауто-путем из смера Ниша не могу да се искључе са ауто-пута на саобраћајној петљи „Душановац”, већ то могу да учине раније на саобраћајној петљи код „Плавог моста”. Такође, не могу да се укључе на ауто-пут у смеру ка Шиду из улице Јована Суботића, већ то могу да учине на саобраћајној петљи „Аутокоманда” или „Плави мост”.

Током радова у оквиру друге фазе, аутобуси са линије јавног градског превоза 17, у смеру ка Новом Београду саобраћаће следећом трасом: Устаничка, Булевар ослобођења, Трг ослобођења, Булевар ослобођења до укључења на ауто-пут са саобраћајне петље „Аутокоманда”.

 

Друга фаза радова на ауто-путу у зони саобраћајне петље „Ласта”
ЈП „Путеви Србије” саопштавају да се због због радова на коловозу ауто-пута Е-75 на проласку кроз Београд у зони саобраћајне петље „Ласта” за саобраћај затвара укључење на ауто-пут у смеру ка Шиду (Новом Београду) за возила која долазе из Малог Мокрог Луга.

До краја радова у оквиру друге фазе за саобраћај је затворена једна половина ауто-пута и то у смеру од Ниша ка Шиду. Планирано је да радови трају до 14. октобра. У другој фази саобраћај ће се одвијати на половини ауто-пута на следећи начин:

• возила која се крећу у смеру од Шида ка Нишу користе две саобраћајне траке ауто-пута,
• возила која се крећу у смеру од Ниша ка Шиду користе једну саобраћајну траку ауто-пута,
• возила која се на саобраћајној петљи „Ласта” укључују на ауто-пут могу да се укључе на ауто-пут у смеру ка Нишу,
• возила која се крећу ауто-путем из смера Ниша неће моћи да се искључе са ауто-пута на саобраћајној петљи „Ласта”, већ то могу да учине на саобраћајној петљи код „Плавог моста”.

Због ових радова, возила на линији јавног превоза 38, која саобраћа на релацији терминус „Шумице” – терминус „Погон Космај”, у смеру од погона „Космај” ка Шумицама кретаће се измењеном трасом: погон Космај – Милошев Кладенац – Николе Груловића – Партизанска – Булевар краља Александра – Устаничка – терминус „Шумице”. Аутобуси са линије 38 ће на измењеној траси користити постојећа стајалишта јавног градског превоза. У супротном смеру линија не мења трасу.

Алтернативна траса за излазак возила на ауто-пут у смеру ка Шиду (Новом Београду), за путничка возила и возила јавног превоза за излазак из гаража „Ласта” и „Космај”, јесте Милошев кладенац – Николе Груловића – Партизанска – Булевар краља Александра – Устаничка – Војислава Илића – Владимира Томановића – ауто-пут.

 

Део Баштованске једносмеран до 9. октобра
Баштованска улица, на делу између Булевара ослобођења и Врачарске улице, биће до 9. октобра једносмерна од Булевара ослобођења ка Врачарској.

Реконструкцију топловодне мреже изводиће ЈКП „Београдске електране”.

 

Планирана искључења струје

 Информације о планираним искључењима струје можете прочитати на сајту www.edb.rs/planirana_iskljucenja.htm

 Електродистрибуције Београд.

 Тел. број Информативног центра ЕДБ-а је 340-5555.

 

 

Бео-ком сервис – комунални водич

 

 Грађани Београда имају право на квалитетне комуналне услуге!

 

 Ми смо надлежни!

 Град Београд – Градска управа

 

 Служба за комуникације и координацију односа са грађанима

 Бео-ком сервис

 

Ово је Интернет издање „Комуналног водича Града Београда“. На наредних 40 страна имате све о комуналном систему Београда, а овде је преглед најважнијих контакт телефона за 20 врста комуналних услуга:

 

ВОДОВОД И КАНАЛИЗАЦИЈА

 – ЈКП „Београдски водовод и канализација“, 3606-606

 ГРЕЈАЊЕ И ТОПЛА ВОДА

 – ЈКП „Београдске електране“, 2093-011, 2093-100

 ЕЛЕКТРИЧНА ЕНЕРГИЈА

 – ЕПС – ЈП „Електродистрибуција Београд“, 340-5555

 – ЕПС – ЈП „Електродистрибуција Београд“, 340-5555

 – ЈКП „Јавно осветљење“, 3020-100, 3020-195

 ТЕЛЕКОМ УСЛУГЕ

 – Телеком Србија, 977, 9813

 ГАСОВОД

 – ЈП „Србијагас“, 2604-130, 7129-237

 ЈАВНИ ГРАДСКИ ПРЕВОЗ

 – Дирекција за јавни превоз, 3309-153

 – ГСП „Београд“, 3664-040

 – СП „Ласта“, 0800-334-334

 – ЈП „Железнице Србије“ – Беовоз, 3370-031, -035

 ПАРКИРАЊЕ

 – ЈКП „Паркинг сервис“, 3035-400

 – Управа Саобраћајне полиције, 3470-200

 ОДРЖАВАЊЕ УЛИЦА И ПУТЕВА

 – Дирекција за путеве, 3222-993

 – ЈКП „Београд пут“, 3818-101

 – ЈП „Путеви Србије“, 3040-700

 ЗАУЗЕЋЕ ЈАВНИХ ПОВРШИНА

 – Секретаријат за саобраћај, 330-9599

 – Дирекција за путеве, 3222-993

 РЕГУЛИСАЊЕ И БЕЗБЕДНОСТ САОБРАЋАЈА

 – Секретаријат за саобраћај, 330-9599

 ЧИСТОЋА

 – ЈКП „Градска чистоћа“, 3294-901

 ЗЕЛЕНИЛО

 – ЈКП „Зеленило Београд“, 2630-506

 ЖИВОТНА СРЕДИНА

 – Секретаријат за заштиту животне средине, 3226-106

 – Градски завод за јавно здравље, 3237-351

 – Служба комуналне зоохигијене, 329-3099

 СТАМБЕНЕ УСЛУГЕ

 – ЈП „Градско стамбено“, 3950-300, 3950-301

 ДИМНИЧАРСКЕ УСЛУГЕ

 – „Димничар“ АД, 2646-355

 ИМОВИНСКО-ПРАВНИ ПОСЛОВИ

 – Секретаријат за имовинско-правне послове и грађевинску инспекцију, 3228-740

 – Дирекција за грађевинско земљиште и изградњу Београда, 244-9494

 УРБАНИЗАМ И ГРАЂЕВИНСКИ ПОСЛОВИ

 – Секретаријат за урбанизам и грађевинске послове, 3229-000

 – Урбанистички завод Београда, 3331-500

 ПИЈАЧНЕ УСЛУГЕ

 – ЈКП „Градске пијаце“, 3806-450

 ПОГРЕБНЕ УСЛУГЕ

 – ЈКП „Погребне услуге“, 2071-333

 НАПЛАТА КОМУНАЛНИХ УСЛУГА

 – ЈКП „Инфостан“, 3954-403

 ИНСПЕКЦИЈE

 – Дежурна градска инспекција, 3227-000, 330-9760

 – градска Грађевинска инспекција, 3220-441

 

Уколико са горе поменутим службама и предузећима не успете да решите своје комуналне проблеме, позовите нас:

 

Београдски комунални сервис

 

 Тиршова 1, централа 3605-600

 Бесплатни позиви 0800-110-011 (радним даном, 07.00-22.00)

факс 3605-811

 e-mail: [email protected]

 (Беоинфо)