• Почетна
  • СРБИЈА
  • Вести са севера Србије 27.08.2012 Новосадски Фестивал уличних свирача
Прочитај ми чланак

Вести са севера Србије 27.08.2012 Новосадски Фестивал уличних свирача

0

Традиционална културно – забавна манифестација Фестивал уличних свирача биће одржана 12. пут у Новом Саду од 6. до 9. септембра ове године, у проширеном концепту и са новим, хуманитарним карактером.
На Фестивалу ће за четири програмска дана наступити више од 200 учесника, музичара, плесача, глумаца, жонглера, пантомимичара, мађионичара и других перформера из читавог света.

Чак 18 реномираних европских и светских уметничких трупа, уз адекватан број домаћих извођача, наступиће том приликом на 10 позорница распоређених по улицама и трговима строгог центра града.

По обичају који у континуитету траје од 2000. године, Новосађане и њихове госте крајем лета обрадује Фестивал уличних свирача, који на улице града доводи најразноврсније уметнике са интернационалне сцене, којима је улично свирање и наступање на трговима стил живота, али и призната уметност која има своје фестивале и друге начине испољавања широм света.

Од почетка новог миленијума и главни град Војводине стоји на мапи редовних годишњих скупова уличне уметности, а посећују га сви најпознатији улични свирачи света, који наступају и на другим престижним фестивалима Европе и шире. На тај начин, они на ово поднебље доносе културу и дух својих средина, да би их размењивали са овдашњим љубитељима уличне уметности и са другим извођачима.

Највеће звезде овогодишњег Фестивала уличних свирача биће врхунски и светски признати уметници уличног свирања, интернационални састав Плаyинг фор Цханге. Најзвучније име ове врсте уметности у свету отвориће манифестацију у четвртак 6. септембра, великим концертом на Тргу слободе у Новом Саду.

Чланови бенда, предвођени редитељем и продуцентом Марком Џонсоном, заслужним за њихов глобални успех, послали су тим поводом видео-поруку Новосађанима и свим посетиоцима Фестивала уличних свирача, која је емитована на конференцији за медије, одржаној у Градској кући у Новом Саду.

– Поздрав свима. Бенд Плаyинг фор Цханге ће у Нови Сад и Србију 6. септембра довести своју глобалну породицу. Грендпа Елиот и остали музичари долазе из свих делова света, заједно, са улица, право на позорницу и у срца свих људи. Плаyинг фор Цханге је и ваша породица – рекао је Џонсон у видео-поруци, уз подршку вокално-инструменталног двојца из бенда Плаyинг фор Цханге.

Више о самом фестивалу и учесницима прочитајте на званичном сајту.

 

Апатин:Првенство Србије-Синтелон најуспешнији
У Апатину одржано Првенство Србије у миникајаку за дечаке и девојчице (од 1999. до 2002. годишта) у организацији КК Панонија и покрајинског и републичког савеза

Одржано је 16 трка на 500 и хиљаду метара. У најмлађој категорији дечака на хиљаду метара, од 47 учесника, први је био Растко Петковић из Синтелона.У кајаку двоседу на 500 метара за девојчице победио је пар Михајловић-Бајук из Вала из Сремске Мутровице.У трци кајака дводесда од 30 посада победио је пар Васелек-Сувић такође из Сремске Митровице.Такмичарке Михајловић-Бајук из Сремске Митровице победиле су у категорији двоседа за девојчице рођене 2002. године на 500 метара.У категорији дечака рођених 2001. године на хиљаду метара међу 38 такмичара победио је Огњен Миковић из Сремске Митровице. Међу дечацима 2000. годиште на хиљаду метара победио је Стефан Врдољак из Сремске Митровице, док је у категорији девојчица у миникајаку двоседу победио пар Јанић-Јанић из Сителона.У категорији дечака рођених 1999. године међу 43 такмичара победио је Саша Родић из Бачке Паланке.

У трци на хиљаду метара код девојчица 2002. годиште победила је Оливера Махајловић из Сремске Митровице.Дечаци истог годишта у трци миникајака двоседа на 500 метара победила је посада Пековић-Јанић из Бачке Паланке.У трци на хиљаду метара међу девојчицама рођених 2001. године победу је однела Нина Сувић из Сремске Митровице.Пар Саурек-Перак из Бачке Паланке победио је у трци на 500 метара у категорији рођених 2001. године.У трци на хиљаду метара девојчица рођених 2000. године најбоља је била Тијана Јанић из Бачке Паланке, а пар Милаковић- Живановић из Сремске Митровице победио је у трци двоседа на 500м у категирији дечака рођених 2000.Марија Достанић из Сремске Митровице победник је трке на хиљаду метара у категорији девојчица рођених 1999. године у којој се такмичило 28 такмичатра.У истој старосној категорији у трци на 500 м у миникајаку двоседу победио је пар Живковић-Тодоровић из Забрежја.

У екипном пласману најбоља је била екипа Синтелона из Бачке Паланке, други је био Вал из Сремске Митровице, атрећи Бечеј.

-Учествовало је 18 екипа са 270 такмичара из Бачке Паланке, Сремске Митровице, Бечеја, Прогара, Забрежја, Панчева, Кањиже, Сенте, Шапца, Бездана, Зрењанина, Новог Сада, Земуна, Новог Књежевца ,Сремских Бановаца и Апатина. Екипа Сегедина је учествовала ван конкуренције.Судећи по броју учесника и резулататима мислим да не морамо да бринемо за будућност овог спорта.Млади су заинтересовани за кајак, међутим, треба им помоћи да стигну и до врхунских резултата- рекао је Драган Сењак, председник покрајинског кајакашког савеза.

 

МИНИКАЈАК ЛИГА СРБИЈЕ: Паланчани испред Митровчана
Након поделе медаље најбољим учесницима на Првенству Србије у миникајаку, уручени су и пехари најбољим појединцима и екипама у Миникајак лиги Србије за 2012. годину.Највише бодова освојио је Синтелон из Бачке Паланке, друго место припало је Валу из Сремске Митровице, а треће Забрежју из Забрежја.

У појединачној конкуренцији, у категорији дечака 2002. годиште најбољи су Стеван Јанић, Растко Петковић (обојица из Синтелона) и Никола Кељевић из Забрежја.У категорији дечака рођених 2001. најбољи су Вук Сауер, Никола Перак ( обојица из Синтелона) и Лазар Рељић из Бечеја.У кетегорији дечака рођених 2000. прва три места освојили су чланови екипа Вал Стефан Врдољак, Игор Милаковић и Алекса Живановић.У категорији дечака 1999. годиште први је Данило Живковић из Забрежја, други Иван Сауер из Синтелона и трећи Душан Тодоровић из Забрежја.

Међу девојчицама 2002. годиште прва је Оливера Михајловић, друга Анастасија Бајук , обе из Вала, а трећа Жељана Петровић из Забрежја. У категорији 2001. годишта најбоља је Нина Сувић из Вала, друга је Данка Филиповић из Забрежја, а трећа Ксенија Васелек из Вала.У категорији девојчица 2000. годиште прва је Тијана Јанић, друга Катарина Јанић, обе из Бачке Паланке, а трећа Милица Влајин из Панчева.У категорији 1999. годиште прва је Ивана Јанић, друга Бјанка Петковић, обе из Бачке Паланке, а трећа Марија Достанић из Сремске Митровице.

 

Рума:Одржана јубиларна ликовна колонија „Борковац“
Рума – У познатом румском излетишту Борковац одржана је 40. ликовна колонија „Борковац“, која је ове године имала међународни карактер јер су, поред сликара из Београда, Новог Сада, Сремске Митровице, Панчева и Руме, учествовали и уметници из Русије, Шведске, Канаде и Аустралије.

Уметници су стварали у комплетно реновираном објекту у Борковцу и сви су били одушевљени понуђеним условима смештаја и простору за сликање.

По традицији, учесници колоније остављају своје радове од којих ће се у октобру у Завичајном музеју организовати изложба радова. На тој изложби жири ће одабрати и најуспешнијег учесника „Борковачке колоније“, који ће добити плакету „Миливој Николајевић“ као и право на самосталну изложбу у Завичајном музеју.

Прва „Борковачка колонија“ одржана је давне 1968. године на иницијативу академика Миливоја Николајевића чије име носи и награда за најуспешнијег ствараоца ликовне колоније. Организатор „Борковачке колоније“ је Завичајни музеј, а покровитељ је општина Рума.

 

Мужља: Поврће из Царске баште

“ИЗ МОЈЕ БАШТЕ“
У року краћем од 24 часа после брања, поврће из мужљанских башта стиже до маркета „Гомекса“. Ознака „Из моје баште“ гарантује да је домаће, свеже и квалитетно.

Повртари из Мужље уједињени пронашли пут по потрошача, засад само у Војводини. Успешни упркос свим недаћама и скупој години. Ушли у партнерство с трговцима

 – Нису им ништа могле сибирске хладноће у фебруару, не могу им ни тропске врућине у августу.
Повртари из зрењанинског приградског насеља Мужља, за разлику од ратара и сточара, не кукају на лошу и скупу годину. Биће успешни и поред свих недаћа, које су се надвиле над домаћим аграром. У својим баштама и пластеницима приводе крају бербу парадајза и краставаца, припремају се да пред купце изнесу паприку, свакодневно испоручују броколи.
Тајне успеха у пословању нема. Пре пет година, уз помоћ УСАИД, организовали су се, практично, удружили и одлучили да заједнички наступају на тржишту под називом „Царска башта“. Опремили су се потребном механизацијом, а у раду користе сва тренутно расположива достигнућа. Стручну помоћ и контролу пружају дипломирани агрономи.

Наводњавање је обавезно, успели су да набаве поуздан возни парк, подигли дистрибутивни центар са великом хладњачом. Поузданог пословног партнера пронашли су у трговинској кући „Гомекс“ у Зрењанину.

– Сигурност пласмана производа свакако је од пресудног значаја за позиционирање наше кооперације на тржишту. Купци поврћа на кванташу никада нису марили за наш опстанак и интересе. Са „Гомексом“ је друга прича. Сарадња се не завршава на трговачкој тезги, него заједнички улажемо напоре да потрошачима понудимо свежу и квалитетну робу – каже Тибор Молнар, повртар и менаџер производње „Царске баште“.

Тоне и тоне поврћа из мужљанских башта и стакленика свакодневно завршавају у маркетима „Гомекса“ широм Војводине. Повртари и трговци заједнички развијају бренд „Из моје баште“ и стално су ангажовани на унапређењу продаје. Купцима нуде и зимницу на почетку јесени. Афирмисали су и бесплатно резање купуса. На дегустацијама и акцијским продајама поврћа у „Гомексу“, обавезни учесници су људи из „Царске баште“. Причају о квалитету поврћа, асортиману, ценама…

– Ова година је скупа – и за нас и за потрошаче. Заливање је поскупело производњу, а како немамо продуктивност, попут конкуренција из европских земаља, више се ослањамо на рад људи, а не на хемикалије. Због пада стандарда, испада да је поврће скупо. Али, сигурно нећемо спуштати квалитет да бисмо из пластеника „извукли“ више робе – истиче Молнар, задовољан што купци знају да цене поврће произведено у Банату, уз најаву пројекта дораде и прераде.

 

(Дневник, Новости, Војводина кафе)