• Почетна
  • СРБИЈА
  • Вести са севера Србије 12.09.2012 Карловачка берба грожђа 2012
Прочитај ми чланак

Вести са севера Србије 12.09.2012 Карловачка берба грожђа 2012

0

Сремски Карловци: Манифестација „Карловачка берба грожђа“ је настала из традиционалне обичајно-народне свечаности којом се обележавао почетак бербе грожђа.
Ова манифестација је обновљена 1992. године, после паузе од двадесетак година, и од тада се одржава сваке године последњег викенда септембра, односно првог викенда октобра месеца.

Овогодишња берба грожђа у Сремским Карловцима одржаће се од 28. до 30. септембра 2012. године.

Организатор манифестације је Општина Сремски Карловци. Основни циљ манифестације је неговање културне и духовне традиције града, унапређивање туризма, а пре свега, подстицај свим виноградарима да истрају у производњи вина и на тај начин наставе богату традицију својих предака.

Програм манифестације „Карловачка берба грожђа“ се састоји од привредног дела у оквиру кога се организује продајна-изложба грожђа, вина и аутентичних сувенира и културно-уметничког дела у оквиру кога се организују изложбе и богат културно-забавни програм (концерти еминентних извођача, представе, смотра фолклора итд.) Програм се највећим делом одвија у центу Сремских Карловаца, а током три дана трајања ову манифестацију посети око 100.000 људи.

 

Суботица: Бербански дани за викенд на Палићу
На Палићу ће предстојећег викенда, 15. и 16. септембра, бити одржани 23. „Бербански дани“, који се организују поводом завршетка радова у воћњацима и виноградима, када се осим берба грожђа прославља и доспевање свих плодова који зрију почетком јесени.

Организатори очекују велики број воћара, винара и виноградара.

Биће организована и једриличарска регата и програми који се приређују поводом обележавања 100 година сецесије на Палићу.

 

Суботица: Станови за багателу
Иако некретнине у Суботици никада нису биле јефтиније – цена квадрата станова у староградњи креће се од 350 до 500 евра, а у новоградњи од 550 до 650 евра, промет стамбених објеката никада није био лошији.
 
Приметан је и све мањи број градилишта, а једино насеље које се у последње време изграђује и подмлађује јесте Прозивка.
– Не памтимо да су цене биле ниже, али и да је продаја била слабија, а очекујемо и даљи пад цена јер је многим људима продаја некретнине излаз из тешке економске ситуације – каже агент некретнинама Милан Савић. – За добијени новац купују јефтиније објекте на периферији, а остатак троше за голи живот. Оваква ситуација траје већ две године, зато и цене падају јер људи желе да продају што пре, а нема изгледа да ће се променити у наредном периоду.

Грађани некретнине хитно продају због болести, развода брака и поделе имовине, а нису ретки ни огласи у којима банке продају заплењене објекте, по много нижим тржишним ценама.

Они ретки који се одлуче за куповину купују станове и куће у вредности од 10.000 до 30.000 евра. Све скупље од тога готово је немогуће продати. Стамбени кредити узимају се све ређе, што због нестабилног курса евра што због несигурног радног места.

Натраженије локације су шири центар града, Кертварош, Нови град, Прозивка и Радијалац… Куће се највише купују у Керу, Бајнату, Теслином насељу, Кертварошу… Локација, ипак, већ дуго није пресудна, већ квалитет градње и уређеност, а највише цена.

– Млади највише траже станове на Прозивци, где тренутно једино има новоградње, док је омиљени, али и најскупљи део града Радијалац, где су углавном стари али јако квалитетни станови – додаје наш саговорник.

Када су у питању куће најтраженије су приземне, површине од 50 до 100 квадратних метара, са мањим плацевима.

 
 
Нови Сад: Украдено преко 500 поклопаца за шахтове
Крађа шахтова и сливника на новосадским улицама не престаје да узима маха. Само од почетка године нестало је више од 500 поклопаца, а новосадско предузеће „Водовод и канализација“ због тога је претрпело вишемилионске штете.
 
Крађом поклопаца угрожена је и безбедност Новосађана. У  новосадски „Водовод и канализацију“ стигло је 700 нових поклопаца, али како наводе у овом предузећу дневно могу да поставе од 15 до 20 решетки. Уколико би крађе престале, тај посао завршили би за месец дана.

„Ми се надамо да ће динамика замене бити јача од динамике крађа“, каже Давор Сантрач из ЈКП „Водовод и канализација“.

 

Бела Црква:  Јесте још пролетос било храбрих да се упусте у банкарске трансакције и на кредит оду да ’ватају боју по „српским” летовалиштима Грчке, Турске или Египте, али је већина остала да упознаје лепоте свога завичаја.

Сем хлађења ризлингом и осталим домаћим винским сортама Вршчани су од жеге, достојне пустиње Атакама у Чилеу, спашавали на Градском језеру, базенима „Ветрњаче“ и лепо уређеном излетишту реке Караш.

Да им је избор добар потврдио је и долазак великог броја гостију из Београда, Новог Сада и Темишвара, који су након проведеног викенда једва се накањивали да крену кућама. Стицали су форму у Спортском центру „Миленијум“, између осталих, кошаркашка репрезентација Србије, колеге им по лопти украјинске „Политехнике„, као и доста фудбалских тимова из Румуније.

Највећа је гужва ипак била крај популарних језера Беле Цркве.

 

Двоструко већа него прошле године.
– Били смо скроз пуни све до пре неки дан – презадовољан је угоститељ Мирослав Миладиновић. – Није се могао наћи ниједан слободан бунгалов или вила а обалама чак ни места за пешкир. Многи гости су се већ одомаћили и пустили овде корење, сваке године долазе, па сам им укус и нарав упознао.

 

(Војводина кафе, Дневник)