• Почетна
  • СРБИЈА
  • Вести са севера Србије 06.09.2012. Фестивал уличних свирача у Новом Саду
Прочитај ми чланак

Вести са севера Србије 06.09.2012. Фестивал уличних свирача у Новом Саду

0

Концертом интернационалног састава „Плејинг фор чејнџ“, који ће у 20 часова наступити на Тргу слободе, почиње Фрстивал уличних свирача.. Он ће трајати до недеље, 9. септембра И угостиће више од 150 извођача из Србије и света.

 Чланови овог састава, као и оснивач, редитељ и продуцент Марк Џонсон јуче су се представили у кафеу „Ди енд“. Њиховим концертом, Нови Сад и Србија придружиће се глобалној породици, коју бенд и истоимена хуманитарна фондација из САД негују у мисији промовисања једнакости међу људима.

 – Тражили смо различите људе који свирају на улицама широм света и ујединили их у песми „Стенд бај ми“. Фондација је изградила осам школа широм света, а бенд на сцени показује аудиторијуму како се гради нешто много веће од њих самих – рекао је Џонсон.

 Фестивал има хуманитарни карактер исказан у сакупљању новца за кориснике Свратишта за децу улице. Супервизорка Свратишта Анита Јакшић изразила је захвалност Фестивалу уличних свирача за помоћ. „Плејинг фор чејнџ“ ће током боравка у Србији наставити пројекат уједињења света кроз музику. Редитељ Марк Џонсон снимаће Фестивал за потребе свог новог документарног филма о уличним свирачима широм света. У ту сврху, одабраће једног локалног музичара. Програм фестивала и додатне информације налазе се на интернет страници улицнисвираци.цом.

 Ј. Здјеларевић

 

Кикинда: Шести мамут фест
Народни музеј Кикинда организоваће данас и у суботу традиционалну манифестацију „Мамут фест”.

 Под покровитељством Нафтне индустрије Србије, која је издвојила 350 хиљада динара, као и подршку Општине Кикинда, организатори су, између осталог, припремили и изложбе „Свет риба” и „Додирнимо природу”, које су из београдског Природњачког музеја, као и многобројне радионице за децу.

 -Ова манифестација намењена је првенствено предшколцима и основцима. Програми ће бити у Музеју и на Градском тргу. Свима ће бити интересантне изложбе из београдског Природњачког музеја. Једна је „Свет риба” која приказује многобројне препариране рибе из Јадранског мора, а има и неколико слатководних врста. Друга изложбе се зове „Додирнимо природу” и прилагођена је и слепим и слабовидим особама, јер су легенде написане и Брајевом азбуком – каже Лидија Милашиновић, директорица Музеја.

 Манифестација ће и ове године бити пропраћена многобројним креативним бесплатним радионицама, у којима могу да учествују сви малишани који дођу у Музеј.

-У склопу изложбе „Свет риба” биће и радионица „Музејски акваријум” у којој ће деца моћи да израђују рибе. Организоваћемо и веома популарну радионицу „Детектив у музеју”, а биће и археолошка радионица у дворишту Музеја, под називом „Дечја сонда”. У дворишту ћемо организовати и радионице: „Обуците Кику”, „Глинена Кика” и „Праисторијска маска”.Биће ту још једна необична радионица под називом „Праисторијски ловац”, у којој ће деца „ловити мамута” помоћу лука и стреле – објашњава Драган Киурски, кустор – педагог у Музеју.

 Децу ће у суботу забављати и кловн Смехуљко, а биће организована и маскирана поворка по Тргу. Концерт Дечјег хора „Чуперак” и наступ Хуманитарног театра „Гусани у магли” је од 19 сати. АД „Банини” обезбедио је слаткише за све учеснике.

А. Ђуран

 

Суботица: Смрад гуши Суботичане
Становници Прозивке у Суботици више од десет дана се гуше у диму. Углавном ноћу се шири густи дим и изузетно непријатни мириси насељем, а долазе из правца градске депоније и Пречистача.

 Члан градског већа задужен за животну средину др Атила Ченгери је рекао да се тај дим не сме удисати и да грађани треба да затворе прозоре.

 – Ноћу се нарочито шире дим и непријатни мириси. Морали смо да држимо затворене прозоре, а ипак се дим осећао и стално смо имали утисак да нешто гори. Ћерка ми има астму, па се и гушила. Сада је мало боље, јер је протеклих дана било мање дима – рекао је становник Прозивке Б.Т.

 Др Ченгери је рекао да ће се проблем трајно санирати.

 – Заједно са представницима Ватрогасне јединице обишли смо терен и договорили смо се да се тај део санира. Наредних дана у плану су разговори са представницима Дирекције и „Чистоће“ како да се то реши. Дим и непријатни мириси се шире са суседне парцеле, а не са згаришта у “Интеркордовом” дворишту. Повремено се јавља и дим, јер ватра још увек тиња. Проблем је што на том простору нису отворени канали па се накупило много жара, који ватрогасци нису успели да угасе. Тако ноћу долази до загревања земље и гори коров и трска. Дим је иритантан и не би смео да се удише. Ми тражимо заједничко решење – рекао је Ченгери.

 Према мониторингу квалитет ваздуха је задовољавајући. Неколико дана су измерене свеће количине концентрације чађи и азотних оксида, али у дозвољеним границама.

С. И.

 

Сента: Почиње прослава Дана општине Сента
Прослава Дана општине и града Сенте почиње сутра и трајаће до 11. септембра, уз изузетно разноврстан програм. „Вашарска врева и цивилно село„, приређују се на Главном тргу у петак у суботу од отварања у 9 сати па све до поноћи, где ће уз вашарску понуду своју делатност представити бројне цивилне организације.

 У петак, у 17 сати, на Вашаришту почиње традиционално такмичење балонара (које ће се сутрадан у исто време наставити у Народној башти), а у исто време на Главном тргу отвориће се Винска улица у којој ће винарије из Хајдукова, Кањиже, Палића, Темерина и Сенте промовисати „Дан бербе 2012”. На позорници Музичког павиљона наступиће сенћанске уметничке групе са програмима посвећеним очувању народних традиција. На великој позорници у центру града од 20 сати је концерт познатог састава „Гарави сокак„, од 21,30 сати бакљада сенћанских мотоциклиста, а потом следе рок и поп концерти група „Ágota & Her Friends„ и „Oliver & Friends„.

 У суботу од 9 сати код фонтане испред Градске куће почиње занимљиво такмичење омладинских екипа „Потрага за благом„, које ће се одвијати на више локалитета у граду.

 У част Сенћанске битке, значајног историјског догађаја који се збио 11. септембра 1697. године, датума који се у Сенти прославља као локални прзаник, одржаће се такмичења у спортском риболову и кајакашка регата, а организује се и разгледање „Видиковца Сенћанске битке„ у торњу Градске куће. Од 15 сати приређује се и традиционално такмичење у изради цветних аранжмана. Почетак „Тиског фестивала„ у кувању рибље чорбе од 17 сати у градском парку пратиће парада мажореткиња. У 19 сати на великој позорници на тргу је праизведба представе Сенћанског мађарског камерног позоришта ауторке Кате Ђармати „1697 – Била једном једна Сенћанска битка„. На завршетку представе је ватромет, а потом рок концерти.

 У недељу 9. септембра у 10 сати у Хотелу „Ројал„ је изложба прехрамбених производа и војвођански кулинарски шампионат, у Народној башти одржаће се међународно стреличарско надметање, а од 15 сати код моста на обали Тисе је пета међународна моделарска изложба и макетарска ревија, у Градском музеју у 18 сати је отварање изложбе посвећене архитеки Бели Лајта, а у 20 сати на Главном тргу боксерски гала турнир у знак сећања на Сенћанску битку. У понедељак од 16,45 на сцени Музичког павиљона је „музика под ведрим небом„ уз наступ дувачког оркестра, у 17 сати у Православној цркви светог архангела Михаила је парастос поводом 315. годишњице Сенћанске битке, а у родној кући Стевана Сремца у 18 сати је књижевни сусрет са Светланом Велмар-Јанковић, уз учешће универзитетског професора, критичара и писца Михајла Пантића. У свечаној сали Градске куће је вече хорске музике уз наступ хорова Завичајне фондације „Стеван Сремац„ из Сенте, „Музика вива„ из Бачког Петровца „Кантилена„ из Кањиже.

 Поводом празника 11.септембра у 10 сати се одржава севчана седница Скупштине општине Сента, када ће истакнутим појединцима и институцијама бити додељена општинска признања. На обали реке Тисе у 12,30 сати огласиће се звона на спомен обележју Сенћанској бици, где ће се одржати комеморативна свечаност, а у 18 сати у Католичкој цркви светог Иштвана је празнична миса-благодарница поводом 315. годишњицре Сенћанске битке.

 Tекст и фото: М. Митровић

 

Извор: www.dnevnik.rs