• Почетна
  • СРБИЈА
  • Вести из Централне Србије 27.09.2012. Спрема се петиција против „никловања Србије“
Прочитај ми чланак

Вести из Централне Србије 27.09.2012. Спрема се петиција против „никловања Србије“

0

Ужице: Изјава министра природних ресурса, рударства и просторног планирања Милана Бачевића после састанка са представницима општина Чајетина, Топола, Врњачка Бања и Трстеник, које се и даље противе истраживању и евентуалном ископавању руде никла у тим областима, да држава неће одустати од истраживања налазишта те руде, јер би била принуђена да плаћа пенале, додатно је разбуктала расправу о томе да ли је та врста улагања корисна или штетна.

 За Емира Кустурицу, филмског редитеља и директора Парка природе „Шарган – Мокра гора“, који се том истраживању противи и иницирао је оснивање Одбора за заштиту природних ресурса Србије, министар је рекао да манипулише наведеним председницима општина и да су његови ставови уперени против Владе Србије, па је редитељ узвратио да ће ускоро покренути петицију против, како је рекао, „никловања Србије“, додавши да очекује да ту петицију потпише пола милиона грађана.

 – Пошто грађане Србије нико није питао о одумирању у сумпорном облаку, они ће наредних дана бити у прилици да потпишу петицију против еколошког самоубиства Србије. Како министар не одустаје, покушаћемо мирним путем да спречимо најгоре тако што ће грађани показати шта мисле о претварању целе државе у Бор – поручио је редитељ. Он је додао да му „није познато да је неко из бивше власти потписао такав уговор, за чије би неиспуњење држава морала да плаћа пенале. Истакавши да је „само истраживање никла беспредметно, јер се из искуства суседних земаља већ зна да никла нема довољно“, он је додао да је „циљ само да се отворе рудници како би се руда увозила и прљавом технологијом прерађивала у Србији“.

 Милан Стаматовић, председник општине Чајетина, подсетио је да је став те локалне самоуправе идентичан ставу из 2006. године, када је истраживање налазишта никла на ширем подручју Мокре горе спречено после реакције јавности, стручњака и САНУ. Одбацивши министрову тезу да су председници општина који се данас томе противе изманипулисани ставовима Кустурице и текстовима новинара, Стаматовић каже да је министру показао фотографије о последицама експлоатације руде магнезита на Златибору, на којима се види да је предузеће Магнохром из Краљева за собом оставило пустош.

 – Остали су несређени терени, депоније, бушотине у које упадају машине и стока. Иако је држава све то морала да санира, то је остало да учини локална самуоправа. Не желимо да нам се догоди исто, али овога пута са рудницима никла – рекао је Саматовић, додавши да је министру Бачевићу рекао да се истраживањима и експлоатацији налазишта никла противе становници златиборске области. „Ако се то ипак догоди, наши планови и досадашња улагања у туристички развој и заштиту животне средине Златибора биће узалудни“, поручио је председник чајетинске општине.

 Бачевић: Одлука тек за пет година

 Београд – Министар природних ресурса, рударства и просторног планирања Милан Бачевић рекао је да ће тек после утврђивања резерви никла влада одлучивати да ли ће се и под којим условима организовати производња и прерада. „У наредних четири-пет година ни теоретски не постоји могућност да се крене у производњу“, истакао је Бачевић. По његовом мишљењу, причом о никлу јавност Србије се „смишљено доводи у заблуду“, као да нема других проблема и „као да сваког интересује проблем истраживања никла на Мокрој гори, у Липовцу или у општинама Врњачка Бања и Трстеник“. „Узаврела атмосфера у вези са истраживањем руде никла и потенцијалне експлоатације је у великој мери диригована“, тврди Бачевић и додаје да не зна ко стоји иза тога.

 

Јагодина: Нови азил за напуштене животиње
Прихватилиште за напуштене животиње, изграђено по европским стандардима и прописима, биће отворено у Јагодини у суботу 29. септембра, саопштено је данас из Скупштине града.

 Прихватилиште испуњава најсавременије еколошке и ветеринарске захтеве, а у саставу прихватилишта су и зелене површине – јапански врт са мини језером и фонтаном. Азил је смештен ван града, у близини ауто-пута Београд-Ниш.

 Према подацима Центра за превенцију и контролу болести Завода за јавно здравље у Ћуприји, од почетка године до сада, тој установи се јавило 438 људи из Поморавског округа због уједа животиња, углавном паса луталица, што је око сто више него у истом периоду прошле године.

 Највећи проценат уједа паса луталица, чак 90 одсто, забележен је у Јагодини, показују подаци Завода.

 

Крушевац: Сточарима по пола тоне кукуруза за сваку краву
Пољопривредни произвођачи ће убудуће моћи да рачунају на већу помоћ државе, обећао је министар пољопривреде Горан Кнежевић који је данас отворио Пети пољопривредни сајам у Крушевцу.

 Кнежевић је истакао да су повећање аграрног будзета, планирање пољопривредне производње, сигурне инвестиције и јединствена аграрна политика, стратешке ствари на којима ће Министарство пољопривреде у наредном периоду инсистирати.

„Обећавамо да ћемо већ у 2014. години имати аграрни буџет који ће износити пет процената од укупног републичког буџета“, рекао је Кнежевић.

 Пољопривредни произвођачи ће, како је истакао, у наредном периоду моћи да планирају своју производњу, односно знаће шта држава може да им пружи, а ресорно министарство ће их мотивисати да улажу и инвестирају, водећи рачуна о равномерном регионалном развоју.

 У разговору са излагачима, сточарима, који су указивали да су принуђени да продају стоку јер не могу да јој обезбеде храну, Кнежевић је рекао да Министарство пољопривреде разматра мере помоћи сточарима.

Предлог је, како је објаснио, да се сточарима подели по 500 килограма кукуруза за сваку краву, како би могли да прехране грла до пролећа.

 Локална самопурава ће, према речима градоначленика Крушевца Братислава Гашића, пољопривредницима посветити много већу пажњу него до сада, а план је да се, не само Крушевац већ читав Расински округ, врати на место које му припада. Пољопривредни сајам у Крушевцу организовали су Буџетски фонд за подстицање развоја пољопривреде и Канцеларија за пољопривреду Града Крушевца.

На сајму учествује више од 100 излагача, међу којима су највећи произвођачи сточне хране, средстава за прихрану и заштиту биља, семенске робе, баштенске опреме, алата, пољопривредне механизације и опреме, као и осигуравајуће куће и банке.

 

Крагујевац: Породични дан за раднике Фијат аутомобила Србија
Дан након прошлонедељног званичног почетка продаје модела „фијат 500Л“ у Србији и Италији, у крагујевачкој фабрици организован је Породични дан за запослене и чланове њихових породица.

 У овој манифестацији, првој икада, на тај начин, организованој у некој од домаћих фабрика, учествовали су и радници главних добављача Фијата, Мањети Марели и Џонсон Контрол, те се у кругу ФАС-а окупило близу 7.000 Крагујевчана, који су могли да посете савремено опремљене погоне, Центар за контролу квалитета, као и новоформиран фабрички музеј. Поред богате закуске, организован је и пригодан културно – забавни програм, у којем су, уз домаће поп, рок и водитељске звезде, учествовали и посебно програмирани роботи који су делили поклоне и цртали аутомобиле. Прочитано је и писмо генералног директора ФАС-а Антонија Чезареа Фераре, који се захвалио запосленима на посвећености, професионализму, вољи и постигнутим радним резултатима. Њиховим породицама захвалио се на подршци коју пружају својом члановима запосленим у ФАС-у.

 

 

(Бета, Данас)