• Почетна
  • СРБИЈА
  • Вести из централне Србије 27.08.2012 Киша смирила пожаре у Србији
Прочитај ми чланак

Вести из централне Србије 27.08.2012 Киша смирила пожаре у Србији

0

Освежење и киша у току ноћи допринели су да у пожару на Тари нема пламена, али још има приземних догоревања. На Тару данас стиже и премијер Ивица Дачић.
Упркос ноћашњим падавинама и паду температуре, ватрогасци и сви ангажовани у гашењу пожара широм Србије имали су тешку ноћ. Током јучерашњег дана забележено је чак 398 пожара у Србији, а ветар је разгоревао већ угашену ватру. Тако је било код Горње Горевнице на падинама Сувобора, али је поново разбуктана ватра убрзо угашена.

Најтеже је било на Тари где је у једном тренутку горело чак хиљаду хектара шуме и где је била припремљена евакуација становништва, али до тога ипак није дошло.

Начелник за сектора за ванредне ситуације Предраг Марић изјавио је да је да су киша и пад температуре, помогли у гашењу пожара код Вршке чуке и Љубовије, наводећи да су пожари сад мањег обима и да се очекује да буду угашени до краја дана.

Марић је агенцији Бета рекао да на Тари није било јаке кише али да сад има магле која отежава рад ватрогасцима, али да ипак у том рејону очекује помаке у гашењу ватре током преподнева.

„Очекујемо да и ту направимо значајније помаке у току преподнева, с обзиром да смо тамо упутили око 70 људи“, рекао је Марић и додао да

је коначно после дужег времена повољнији развој временске ситуације.

Он је, нешто раније за РТС рекао да је јуче у Србији горело 398 пожара, а да је само на Тари у њиховом гашењу било ангажовано 370 људи. Марић је рекао и да се за данас очекују „озбиљнији налети“ два руска авиона, од којих је један, носивости 42 тоне воде, јуче око 14 сати стигао у Србију и већ је имао један налет.

Марић је подсетио да је на гашењу пожара у Србији ангажована још једна руска летелица, носивости 12 тона, као и хеликоптер. Он је истакао да након јако дугог сунчаног периода, који траје већ 15 дана, са екстремно високом температуром и са сушом која је назабележена у последњих 50-60 година, варница од воза може да упали ватру, сломљена флаша у шуми, као и да увек има и људског фактора и немара, а углавном је реч о опушцима.

Ђорђе Бабић из Сектора за ванредне ситуације који се налази на Тари, рекао је за РАдио Б92 да ситуација на Тари јутрос знатно боља и да се ради о ватри која је на приземном делу и да се пожар не шири.

„Најважније је да су сви угрожени објекти спасени и није било потребно да се људи евакуишу. Поједини људи нису ни хтели да се евакуишу и онда смо успели да спасимо њихове куће и угасимо пожаре који су били у непосредној близини“, казао је он и додао да се и јутрос акција гашења пожара од јутрос наставља.

 

Пожар код Зајечара стављен под контролу
У Зајечару је синоћ због пожара код Вршке Чуке, граничног прелаза с Бугарском, проглашена ванредна ситуација, али је од јутрос ватра потпуно локализована.

Шеф Кризног штаба и градоначелник Зајечара Бошко Ничић рекао је за радио Б92 да је гашењу пожара допринела синоћња киша и пад температуре. Према његовим речима, пожар је под контролом, нема пламена већ само дима, који ватрогасци држе под контрлом, односно дежурају како се ватра поново не би појавила.

Он каже и да је пожар стављен под контролу синоћ око 23 часа. На питање да ли је бугарска страна помогла у гашењу пожара, Ничић каже да и није задовољан сарадњом, поготово што се сумња да је пожар и стигао са њихове стране.

 

И на Копаонику под контролом
Пожар у подножју Копаоника је у потпуности под контролом, а ватрогасци су се ноћас борили са јаким ветром који је на том подручју дувао и успели да спрече ширење пожара, рекао је јутрос Бети командант крушевачке ватрогасно спасилачке јединице Владица Станковић.

„Имали смо довољно људи на врху Пирамида, највишем делу у области која је захваћена пожаром и на још неколико кључних места, тако да смо успели да задржимо пожар под контролом. Ватрогасци остају на овом подручју док пожар не буде потпуно ликвидиран“, казао је Станковић.

Он је рекао да ватрогасцима велику помоћ пружају мештани, којих је на терену више од 50 и који су на располагање ставили сву своју механизацију.

Пожар је на поменутој локацији почео у четвртак ујутру, гасило га је више од 150 људи, како ватрогасаца из Крушевца и Бруса, тако и њихових колега из Војводине, припадника полиције, радника предузећа „Србијашуме“, мештана, као и хеликоптер Војске Србије који је имао неколико прелета.

Пожаром је било захваћено више од 200 хектара четинарске и борове шуме и ниског растиња, а куће и становништво нису били угрожени.

Када је реч о осталим већим пожарима и на тим теренима је од јутрос ситуација знатно повољнија. Пожар код Чачка је локализован. Још се гаси ватра код златиборског врха Чигота, у Врању, код Куршумљије, Прокупља, Зворника и Љубовије.

 

Пожар код Житорађа угашен
Пожар у општини Житорађа потпуно је угашен рано јутрос, изјавио је директор општинске дирекције за изградњу Милисав Станковић.

У том пожару изгорело је неколико десетина хектара храстове шуме у атарима села Бадњевац и Доње Црнатово.

„Захваљујући ангажовању припадника Сектора за ванредне ситуације у Прокупљу који су ноћас гасили ватру, рано јутрос су угашена сва жаришта“, рекао је Станковић агенцији Бета.

На подручју општине Житорађа нема пожара а најављена киша спречила би поновно паљење угашених жаришта.

 

Јaгодина српска туристичка дестинација број један
Са дневном посетом од више од 23.000 грађана из целе Србије, у склопу треће по реду манифестације “Отворени туристички дан” Јагодина је у суботу, 25. августа, била српска туристичка дестинација број један.

Грађани из готово 100 градова и општина из Србије, почев од Новог Сада, Беле Цркве, Куле, Кикинде, Ковина, Сомбора, Врбаса, Зрењанина, преко Београда, Краљева, Ужица, Пожеге, Ниша, Чачка, Ваљева, Лознице, Младеновца, Крагујевца, Врњачке Бање, Крушевца, Трстеника и Неготина, до Врања, Лесковца, Пирота, Лебана, Гаџиног Хана и других бројних градова Србије, бесплатно су уживали у јединственим туристичким садржајима Јагодине – купали се у Аква парку и посетили Музеј воштаних фигура и Зоолошки врт “Тигар”.

Званичници Јагодине најавили су да ће следеће године бити изграђен нови затворени базен, као део комплекса Аква парка, који ће испуњавати услове европске ватерполо федерације. Такође, биће и нових спортских терена, смештаји за летовање основаца и матураната.

 

Неизвесна судбина Дома за старе у Ваљеву-Донација потрошена, градилиште у корову
Четврта година: Изградња дома почела је у јуну 2009. године захваљујући новцу јапанске владе

Дом за старе у Ваљеву, уместо да прими прве кориснике, зарастао је у коров! Иако је пред мајске изборе више пута најављиван наставак радова на том објекту, градилиште је напуштено, а завршетак неизвестан.

Изградња јединог државног Дома за старе у Колубарском округу почела је пре више од три године захваљујући донацији Владе Јапана, а радови су прекинути пре годину и по дана када је новац донатора потрошен. До сада је у овај објекат, који Ваљевци називају „Скадар на Бојани“, уложено 2,5 милиона евра, а процењује се да је за завршетак преосталих радова и опремање Дома за старе потребно још толико новца.

Ништа од наставка радова
Наставак изградње најављен је непосредно пред мајске изборе у Србији. Тадашња помоћница министра рада и социјалне политике Сузана Пауновић, приликом посете Ваљеву, изјавила је да је из државне касе издвојено 35 милиона динара за завршетак унутрашњих радова.

– Расписан је тендер за извођача радова, са тим новцем биће обављени унутрашњи радови, дом ће бити омалтерисан, биће постављени подови и електроинсталације, а радови ће почети у мају. Дом за старе ће прве кориснике примити крајем ове или почетком следеће године – рекла је тада Пауновићева.

Исту информацију потврдила је и директорка ваљевског Центра за социјални рад Зорка Јеремић, када је на страначкој конференцији ДС пред изборе 6. маја најавила да ће радови бити настављени одмах након отварања понуда за избор извођача радова.

Три месеца после избора радови нису почели, а нико од надлежних не зна када ће бити настављени. У Министарству рада и социјалне политике нисмо успели да сазнамо каква је даља судбина ваљевског Дома за старе нити где је „завршио“ новац који је из државне касе опредељен за радове.

Зорка Јеремић, директорка Центра за социјални рад, који ће управљати будућим домом, признаје да се од маја до сада није интересовала у Министарству рада и социјалне политике, које је инвеститор овог објекта, о његовој даљој судбини.

– На конференцији за новинаре пред изборе ја сам само пренела информацију коју сам добила од надлежних у министарству, а шта се даље дешавало, то заиста не знам. Нисам ни покушавала да добијем одговор на то питање јер је сада сезона летњих одмора – каже директорка Центра за социјални рад.

 

Отишли и машине и радници
Изградња првог дома за старе у Ваљеву почела је у јуну 2009. године, а прва фаза радова требало је да буде завршена за годину дана. Донацијом Владе Јапана од 2,5 милиона евра било је предвиђено да се заврше сви груби радови, али и да се омалтерише унутрашњост објекта. Међутим, велики део тог посла још није завршен.

Градња овог објеката од 6.700 квадрата ушла је у четврту годину, а обимнији радови обустављени су прошлог пролећа због недостатка пара. Извођач радова повукао је машине и раднике са градилишта.

Процењује се да је за комплетан завршетак и опремање овог објекта потребно да се обезбеди око 2,5 милиона евра, па многи Ваљевци дом за старе виде као још један Скадар на Бојани. Бивши потпредседник Владе Србије и актуелни министар рада и социјалне политике Јован Кркобабић је у јесен 2009. године, приликом обиласка градилишта, обећао помоћ од 800.000 евра за опремање дома за старе, али није прецизирао из којих ће фондова бити обезбеђен тај новац нити су стигле чврсте гаранције да ће то обећање бити испуњено.

 

(Танјуг, Бета, Б92)