Прочитај ми чланак

Звезду нико не брани

0

sp-zvezdabas

Тим тренера Дејана Радоњића у прве две утакмице Евролиге примио у просеку 91,5 поена. У дуелима са Локомотивом и Макабијем збирно остварено 25 асистенција.

Са становишта да су незнатно мале шансе да било који тим из Д групе Евролиге извуче победу из гротла „Нокија арене“ у Тел Авиву, пораз Црвене звезде од Макабија (82:96) у другом колу не штети превише њеним такмичарским циљевима.

БЛАТ: ЗВЕЗДА БОЉА ОД РЕЗУЛТАТА

Тренер Макабија Дејвид Блат био је задовољан представом свог тима, али није заборавио да похвали Звездину перспективу у Евролиги.
-Добро смо одиграли утакмицу, а наши навијачи су приредили одличан шоу против тима који је много бољи него што резултат ове утакмице показује.
Ради се о клубу који поштујемо, са великом традицијом. Добро је што су се вратили у Евролигу.

Са становишта игре пред навијачима петоструког шампиона Европе, екипа са Малог Калемегдана тренутно је превише далеко од идеала тренера Дејана Радоњића.

Два стартна неуспеха била би прихватљивија да црвено-бели нису примили укупно 183 поена (91,5 у просеку), што је директан пуцањ у одбрамбену филозофију црногорског стручњака. Даље, статистички податак да су у утакмицама са Локомотивом и Макабијем збирно остварили 25 асистенција, скоро двоструко мање од својих ривала, јасно говори да је тимска игра у стадијуму фетуса.

Американци који деле минутажу на „јединици“, староседелац Демаркус Нелсон и новајлија Чарлс Џенкинс, бесомучно форсирају игру „један на један“ занемарујући улогу плејмејкера, које се чешће лати њихов земљак Блејк Шилб, играч на позицији ниског крила.

Када смо код једног од најискуснијих, његове шутерске препоруке са којима је стигао у Звезду озбиљно су доведене под сумњу реализацијом 7-1 из игре у Тел Авиву. Очајно тројкашко вече (14-4) само је нагласило несвакидашњу шутерску инспирацију домаћина, који је убацио 15 од 28 покушаја ван линије 6,75.

– Одиграли су изванредно у фази напада. Фантастично су шутирали за три поена, имали су чак 54 одсто шута – каже Радоњић. – Такође, требало би истаћи да су успели да направе веома добар баланс спољашње и унутрашње игре, што је њихов напад чинило још ефикаснијим. До 18. минута смо успевали да то коректно контролишемо, али у последњих минут и 15 секунди првог полувремена Макаби је захваљујући нашим грешкама успео да направи осетну разлику и стекне предност која није била реалан показатељ снага на терену.

Међутим, на старту другог полувремена поново их је одлично служио шут за три поена. На тај начин су стекли осетнију разлику, што им је омогућило да контролишу дешавања на паркету.

Тек када је семафор очитао 26 поена предности за Макаби, физиономија игре црвено-белих почела је да поприма обрисе калупа изливеног у предсезони.

– Покушали смо да урадимо све да смањимо разлику. Играли смо мало агресивније и то је дало резултат. Нисмо се предали, што је у сваком случају позитивна ствар која се може извући из овог пораза – констатује Радоњић.

Звезду у понедељак очекује јадрански дуел са Солноком, као увертира за евролигашки меч са славним Панатинаикосом, 1. новембра у „Пиониру“.

МАКАБИ 96
Ц. ЗВЕЗДА 82

„НОКИЈА арена“. Гледалаца: 11.060. Судије: Христодулу (Грчка), Чебишев (Украјина), Папапетру (Грчка).
МАКАБИ: Рајс 6, Џејмс 13, Смит 17 (4-3 за три), Хикман 10, Инглс 16 (6-3 за три), Тајус, Пнини, Коен, Охајон 10 (5 ас), Блу 11, Ландерсберг, Скорцијанитис 13 (5 ск).
Ц. ЗВЕЗДА: Цветковић, Митровић, Лазић 4, Блажич 17 (7-5 за два, 4-1 за три), Симоновић 6 (4-2 за три), Марјановић 20 (12-9 за два, 13 ск), Раденовић 10 (7 ск), Катић 2, Ристић, Нелсон 10, Џенкинс 11, Шилб 2 (6-1 за два, 1-0 за три).
По четвртинама: 21:14, 22:18, 30:24, 23:26.