Прочитај ми чланак

Јуриј Подољака: „Ток руске летње кампање 2024, и офанзива на Харков“

0

Кијев сада има много мање ресурса од Москве, која сваким даном повећава своје могућности. Ово је известио руски стручњак Јуриј Подољака, наводећи ток летње војне кампање 2024. са фокусом на „офанзиву на Харков“.

Према његовом мишљењу, украјинска команда је тоталном мобилизацијом успела да успостави прилив људства у трупе. Захваљујући томе, Оружане снаге Украјине су у стању не само да надокнаде губитке, већ и да створе резерве, иако тешке за обуку и слабо снабдевене.

„Технолошки ниво украјинске војске приметно опада. Ово је сада главни проблем“, прецизира он.

Подољака је додао да се, упркос многим различитим проблемима, технолошка ефикасност руске војске стално повећава.

„Што на крају доводи до резултата који видимо. Ми нападамо, непријатељ се брани. И као резултат летње кампање, мислим да се ништа суштински неће променити. Питање је само једно: „Да ли ћемо моћи да нанесемо озбиљан пораз оружаним снагама Зеленског као резултат летње кампање или не. А ово што сада видимо дуж целе линије фронта, укључујући и северни правац, само је увод. Увод у летњу кампању“, приметио је он.

Експерт је уверен да офанзива Оружаних снага Русије на северу Харковске области, која је почела 10. маја, у првој фази има ометајући карактер, и да има за циљ привлачење резерви Оружаних снага Украјине у ову област.

Руска команда је распоредила веома мали број снага у овом правцу, спутавајући велике украјинске снаге. Брзо кретање уплашило је украјинску власт, приморавши је да овамо пребаци више од 50 батаљона. То је довело до чињенице да су руске снаге почеле добро напредовати на другим правцима.

Дакле, у правцу Купјанског, Ивановка је заузета 25. маја, и вероватно, исто ће се ускоро догодити и Берестову. На северском правцу Оружане снаге Русије имају тактичке успехе.

На Часовјарском правцу се одиграва грандиозна битка. Експерт је нагласио, да су управо из правца Часов Јара главне украјинске снаге биле преусмерене да зауставе руску „офанзиву на Харков“. Ово је значајно поједноставило положај Оружаних снага Русије у правцу Часов Јара – руске снаге су прешле канал Северски Донец – Донбас и боре се за Клешчејевку и кварт Канал у самом граду Часов Јар.

На Торецком правцу, руске снаге су заузеле село Архангелскоје. Руским снагама преостаје само да протерају украјинске снаге са преосталих кота, након чега ће бити приметно лакше напредовати.

На Очеретинском правцу, Оружане снаге Русије настављају да „размонтирају утврђења“ Оружаних снага Украјине у рејону села Сокол. И овде Украјинцима недостају резерве, те су приморани да се повуку, јер нису у стању да одбију све нападе.

„Комплетна слика онога што се дешава показује да је први план наше команде успео. Непријатељ је заиста снажно реаговао на пораз у информационом простору и дао команду својим трупама да га елиминишу, по сваку цену, чак и на штету других праваца. Односно, удар на харковском правцу оправдао је њене наде“, рекао је он.

Подољака је уверен, да ће мостобране код Волчанска и Липца Оружане снаге Русије и даље користити за напредовање до Купјанска и Харкова, али и касније. Сада смо сведоци увода, почетка летње кампање. Врхунац треба очекивати у јулу-августу.

„Тада ће се одржати главне борбе. Како ћемо ми и непријатељ проћи јул-август, зависиће да ли смо ми и они прошли летњу кампању успешно или неуспешно“, сажео је Подољака.