Прочитај ми чланак

Звездина школа кошарке траје – пао и ПАО!

0

Црвена звезда наставља да тера кошаркашку Европу да прича о њој пошто је забележила седму узастопну победу у Евролиги!

milko-bjelica-crvena-zvezda-mts-belgrade-eb16

Српски и регионални шампион наставио је да игра невероватно победивши Панатинаикос у хали Александар Николић у 20. колу елитног такмичења – 72:66.

Звезда је невероватном серијом од 16:0 отворила дуел, али је онда уследила серија тројки гостију који су успели да се врате у меч. У редовима црвено-белих блистао је невероватни Огњен Кузмић са пет поена и чак седам скокова.

Утакмица је почела лепом акцијом Звезде, после промаша Чарлса Џенкинса за три поена, коју после два офанзивна скока завршава Огњен Кузмић. С друге стране, гости су отворили меч са три промашаја за три поена, док је други погодак за црвено-беле постигао Лука Митровић.

Серију домаћина продужио је феноменални Кузмић поготком за два, уз фаул и успешно реализовано слободно бацање, да би потом Стефан Јовић украо ‘живу’ лопту и снажно закуцао за савршен старт свог тима. Наставило се фаулом над Марком Симоновићем, односно новим поенима са линије за слободна бацања (11:0).

Наставила је екипа Дејана Радоњића да игра као у трансу, прву украдену лопту је убрзо уписао Џенкинс, а атрактивно закуцавање Митровић. ПАО није имао решења на другој страни паркета, промашивали су гости из свих позиција, делом и због савршене одбране Звезде. Невероватне сцене у хали Пионир наставиле су се и у другом делу прве деонице – после нових промашаја Кени Гебријел прави неспортску личну грешку, а Јовић и Митровић продужили серију свог тима на 16:0.

Грчки тим тек после шест минута и 14 секунди игре успева да забележи прве поене, када Мајк Џејмс погађа тројку, а исто чини и Кеј-Си Риверс у следећем нападу. ПАО је продужио серију на 8:0 алеј-упом Риверса и Гебријела, Радоњић је реаговао тајм-аутом, али је, и поред бацања Џенкинса, Гебријел везао нове две тројке, па се ПАО у потпуности вратио (18:14). Тачку на прву деоницу ставио је Милко Бјелица закуцавањем – 20:14.

Иако је ПАО успео да ублажи невероватан налет и серију Звезде са старта, екипа Дејана Радоњића је остала смирена и поред пада у игри, па је захваљујући заједничкој игри целог тима на полувреме отишла са солидном предношћу (39:33).

ПАО је задржао ритам са краја прве деонице, пошто је Крис Синглтон уписао своју први погодак за три поена. Међутим, Звезда је овога пута имала одговор, а за три су погодили Бјелица и Нејт Волтерс. За разлику од првих десет минута, тим из Атине је нешто лакше проналазио пут до коша, али је серију тројки српског тима продужио Бранко Лазић, па је Звезда поново имала двоцифрену предност (31:21).

Џејмс и Гебријел, који је већ стигао до 12 поена, иницирају нову мини-серију Грка, али сада одговара Волтерс сјајном асистенцијом за Митровића који лако поентира, а Радоњић у међувремену реагује враћањем Јовића и Кузмића на паркет. Гости су поново експресно казнили пад у игри домаћина, пошто су после нове тројке Џејмса стигли на само кош заостатка, што је Радоњић одлучио да пресече тајм-аутим (33:31).

Кузмић половичним учинком са линије бацања додаје поен на конто свог тима, да би, после промашаја Џенкинса, односно Риверса, Митровић имао идентичан учинак, на два и по минута до краја полувремена.

Џејмс је још једном лако поентирао кроз рекет, али је онда Лазић још боље ухватио одбрану ривала на спавању, приликом акције из аута, да би судије онда оштетиле Звезду за чист фаул над Кузмићем, и спречиле лаке поене. Ипак, Калатес промашује за три на другој страни, а Јовић на другој страни одиграва праву ‘минијатуру’ против Џејмса Фелдина и спектакуларно поентира пред одлазак у свлачионицу – 39:33.

Пре почетка меча, већ по традицији, у халу су ушли и Дејан Станковић и Марко Пантелић, бивши репрезентативци и легенде Фудбалског клуба Црвена звезда, а навијачи су их поздравили овацијама.

Радоњић друго полувреме отвара са Дионом Томпсоном на паркету, а овај већ у првом нападу бива фаулиран и погађа једно слободно бацање. Панатинаикос је нешто агресивније ушао у наставак меча, што се видело пре свега по приступу у одбрани, да би после два везана поготка Риверса Јовић нехотице направио неспортску, а Гебријел још једном примакао свој тим на посед заостатка, пре него што је погодио тројку, своју трећу, за изједначење (42:42).

Вођство Звезди враћа Симоновић, кога не служи шут за три поена, а први проблем за ПАО јавио се на шест минута до краја треће четвртине, пошто је Јанис Бурусис зарадио четврти фаул. Симоновић је у међувремену још једном био прецизан, Томпсон је пропустио прилику да реализује додавања Јовића преко целог терена, да би онда невероватни Гебријел забележио своју четврту тројку, односно укупно 20 поен. Томпсон се исправио већ у следећем нападу, али је Гебријел онда још једном био прецизан из корнера за три поена (50:50).

Црвено-бели су наставили да траже решења за поене преко Томпсона, који се добро сналазио у рекету са чуварима, а Американац је имао и неколико добрих рола у одбрани. После мање паузе због проблема са статистиком, Џенкинс улазом решава нешто спорији напад свог тима, ПАО затим прави фаул у нападу, Јовић погађа оба пута из пенала, а Дион једно, после нове добре реакције у дефанзиви и добро истрчаног контра напада (55:50).

Звезда је посебну пажњу обратила на Калатеса, који је тек на два и по минута до краја треће деонице уписао прве поене, док се на другој страни први проблем за домаћина јавио у виду четврте личне грешке Лазићу, за коју се мора нагласити да је поприлично дискутабилна. Наставило се са грешкама арбитара, који најпре нису свирали фаул Калатеса на Симоновићу, а исти играч је у наставку акције избацио лопту у аут, али су је судије доделиле гостима, који стижу до првог вођства на мечу. Период нешто лошије игре Звезде прекида Волтерс флоутером, па домаћин у последњих десет минута улази са минималном предношћу – 57:56.

Последњих десет минута кошарке у Пиониру почело је промашајима на обе стране, да би онда Риверс забележио нову тројку, а Гудурић још један погодак после тешког улаза. Иако је ПАО био тај који је боље изгледао на терену, Звезда му није дозволила да створи било какву предност (61:61).

Симоновић је из шестог покушаја успео да забележи своју први погодак за три, а, иако је следећег пута промашио цео обруч, било је евидентно да је подиграо свој тим, као и све у хали. Ипак, да се домаћин поново не одлепи побринуо се Џејмс изузетно тешким кошем, после чега, на другој страни, Бурусис завршава утакмицу петим фаулом, а Ћави Пасквал тражи минут одмора, на нешто мање од пет минута до краја (64:63).

Није Звезда успела да пронађе решење у нападу, као што је то чинила у претходном делу меча, али да се то не осети побринуо се Калатес промашивши оба бацања, када код другог није добацио ни до коша, што му се вероватно никада у каријери није десило. И следећа четири напада двеју екипа била су без поена, онда је уследио промашај и Гудурића за три, односно украдене лопта Џенкинса после којих Симоновић извлачи фаул и погађа оба пута (66:63).

На уласку у последњих 120 секунди игре, Звезда је коначно везала неколико добрих секвенци, одиграла је пре свега добро у одбрани, што јој се вратило после офанзивног скока и десетог поена Кузмића. Звезда је јефтино потрошила последњи фаул пред улазак у бонус, али Калатес још једном није био прецизан за три, па је агресивни Симоновић новим улазом црвено-белима донео великих седам поена вишка на 56 секунди до краја. ПАО је покушао брзим шутевима, али није успео да спречи седму узастопну победу Црвене звезде у елитном такмичењу – 72:66.