Прочитај ми чланак

Звездин пораз у финишу (Ток меча)

0

Crvena zvezda654780461776_orig(Б92)
Фудбалери Црвене звезде изгубили су од швајцарског шампиона Базела 2:1у финалу Урен купа, у градићу Гренхен, у швајцарском кантону Золотурн.

Звезда је место у финалу изборила победом над вицешампионом Швајцарске Грасхопером, док је Базел победио Фортуну Диселдорф 3:0.

Звезда је водила од 42. минута голом Младеновића, али је ток меча променио црвени картон Ковачевићу у 56. минуту. Домаћин је то искористио у 83. минуту голом Штокера, да би Звездину општу офанзиву у финишу казнио голом Бобадиље из контре у 87. минуту.

Звезда је, као и два дана раније против Грасхопера, одиграла прилично добро, а повукла се само у оном делу меча када је водила и имала играча мање.

Базел је у меч кренуо са измешаним саставом, чувајући се за меч са још једним прваком Европе из деведесетих – у госте им у среду долази Борусија Дортмунд – али су у наставку морали да пошаљу на терен првотимце да би избегли пораз.

Питање је да ли би у томе успели, да судија за први оштрији старт није искључио кључног Звездиног играча из претходних 150 минута турнира, док на другој страни није реаговао озбиљније на серију оштрих стартова, укључујући и четири контре пресечене фауловима на граници искључења.

Самопоуздање је било важно оружје црвено-белих на ова два меча, али је на крају управо то и довело до опуштања и казне, у виду гола за победу Базела из контре. У претходном такмичарском мечу два тима, на празној Маракани у групи Лиге УЕФА пре осам година, резултат се кретао на исти начин, а Базел је такође победио из контре у самом финишу.

Још једна ствар подсетила је на ту сезону – понашање Звездиних навијача било је у више наврата током ового продуженог викенда такво, да би клубу донело озбиљну казну, да је у питању такмичење УЕФА. Ако је то што су у оба меча навијачи Звезде били у огромној већини за похвалу, убацивање пиротехнике у терен, стајање на гол-аут линији у финишу меча и масовно утрчавање после завршног судијског звиждука свакако не би било толерисано.

Звезда је место у финалу изборила победом над вицешампионом Швајцарске Грасхопером, док је Базел победио Фортуну Диселдорф 3:0.

Плаво-црвенима из Базела ово је претпоследња провера пред старт домаће Суперлиге, већ у суботу им у госте долази Арау. На европске обавезе они чекају до треће рунде квалификација за ЛШ, док Звезда такмичење почиње већ за десет дана.

Помлађени црвено-бели одлично су одиграли против Грасхопера и заслужено победили, у мечу који су углавном пратили навијачи београдског тима из Швајцарске и суседних држава.

Урен куп један је од најстаријих континуираних клупских турнира у Европи, игра се од 1962, а ово му је 49. издање. Пре 24 године освојио га је тим Партизана, а Базел је одбранио трофеј из 2011, потшо је прошла била једна од три године у којима је такмичење прескочено.

Оно је тринаести Базелов трофеј на Урен купу и већ четврти пут да црвено-плави успевају да одбране пехар.
Ток меча

crvena-zvezda-1360857008-268245
Звезда: Бајковић, Лазић, Крнета, Мијаиловић, Вешовић, Ковачевић, Миливојевић, Младеновић, Милијаш, Печник, Дауда

Базел: Ваилати, Ајети, Д. Деген, Восер, Ендоан, Јевтић, Алији, Андрист, Симић, Хака, Ритер.

Базел наступа у комбинованом саставу јер их у среду очекује генерална проба пред почетак шампионата против Борусије из Дортмунда.

Још једном Филип Младеновић игра на левом крилу, на супротној страни је Нејц Печник, Дауда је најистуренији, а а леђа Милијашу чувају Миливојевић и Ковачевић.

У првом нападу Младеновић и Деген су били у сукобу, судија је поделио по картон обојици.

Вешовић је два пута узастопно прошао по крилу, после пасова Милијаша и Печника, али одбрана швајцарског клуба добра пред голом. Нешто касније покушао је и Младеновић, али без успеха.

Први шут ка голу Звезде имао је Насер Аљији, али је шутирао преко гола.

Поново на стадиону више навијача има Звезда него швајцарски клуб.

Звезда је још двапут запретила центаршутевима, једном из игре, једном из слободњака, а најопаснију ситуацију у шеснаестерцу црвено-белих проузроковао је дојучерашњи Звездин јуниор Вељко Симић, чији је продор завршио корнеом за Базел.

Борба се води на средини терена, Дауда је у једној ситуацији умало пресекао пâс у противничкој задњој линији, после чега би изашао сâм пред голмана.

Судија данашње утакмице много сецка игру. Базел је у неколико наврата запретио, Бајковић је сигуран на голу.

У 41. минуту Звезда је повела. Дауда је овог пута успео да отме лопту, побегао по десној страни, убацио је Младеновићу, који је стигао пре голмана, обишао га и из мртвог угла убацио у супротну малу мрежу.

Звезда се после тога ослободила психолошког притиска и до краја полувремена имал ајош две солидне акције, а екипу су у свлачионицу испратиле овације.

На старту другог полувремена Базел је кренуо озбиљније, постигао гол, који је поништен и имао серију прилика, Ендоан је промашио из добре позиције, а на центаршут још једног великог Звездаша Александра Драговића (аустријски репрезентативац) саиграчи су остали кратки.

Звезда се повукла и има проблеме у организацији игре. Промена на полувремену није било у српском тиму, док су Швајцарци убацили неколико првотимаца.

Базел сваки озбиљнији покушај Звезде зауставља оштрим фауловима, још један у низу картона добио је Драговић за старт над Даудом.

Да судија нема уједначен критеријум према тимовима видели смо у следећем нападу, када је црвени картон добио Ковачевић због наводног лактања, играо се 59. минут.

Три минута раније Касалица је ушао у игру уместо Печника, који поново није превише показао.

Као и у мечу са Грасхопером Звездин ривал са уласком у завршну трећину заостатак покушава да надокнади грубошћу.

Египћанин Мохамед Елнени урчао је спретно иза одбране, али га је Бајковић лепо затворио.

У 68. минуту Савићевић мења Младеновића, а Вешовић се опоравио од повреде. Три минута касније уместо Дауде у игру улази Никола Ђорђевић. У следећем минуту Фабијан Фрај руши Касалицу с леђа рагби-хватањем, али не добија картон.

Савићевић је у првом продору такође заустављен на груб начин, а из слободног ударца који је уследио Лазић је могао до гола, али је шутирао главом превисоко.

За разлику од екипа из претходних неколико сезона, када је кроз тим прошло више од 100 играча, ова генерација Звездиних клинаца не боји се лопте, чак и дефанзивци прилично лагано износе лопту кроз дриблинг и једноставне акције, а начин на који играју потпуно је одушевио швајцарске коментаторе, који у обе утакмице буквално све време причају о техничкој доминацији српског тима.Инфериорност Базела на том плану тим је чуднија, што у тиму две трећине чине досељеници из јужне Европе.

У 83. минуту Базел је изједначио после дуге акције, Валентин Штокер се лепо заградио и погодио са десетак метара. Само минут пре тога Звезда је имала добру акцију заустављену због офсајда, а одмах после примљеног гола Касалица је прошао између двојице, пао после старта, али је добио само корнер.

Ако остане нерешено, пуцаће се пенали.
Звезда је са играчем више кренула у општи напад, три пуна минута лопта се кретала око шеснаестерца Базела, али је из тога београдски тим кажњен – избијену лопту примио је уз десну аут-линију Нохамед Сала, Египћанин је прошао кроз два дуела и послужио Раула Бобадиљу, а Аргентинац је погодио рутински.

Ако је у прошлом мечу судијска надокнада трајала седам и по минута, овог пута крај је уследио после 30 секунди надокнаде, па је трофеј освојио Базел.