Прочитај ми чланак

ЗАГРЕПЧАНИ ДОБРО ПРЕЗНОЈИЛИ ЦРВЕНО-БЕЛЕ! Звезда и даље без пораза у АБА лиги

0

Košarkaši Crvene zvezde nemaju konkurenciju u regionalnoj ABA ligi, svoju dominaciju potvrdili su i u Zagrebu.

crvena-zvezda-cedevita

Фотo: ABA/Cedevita/Marin Susic

Цедевита је намучила црвено-беле, али је Звезда славила 95:91, за 15. узастопну победу у шампионату.

Звезда је лоше кренула у меч, заостајала је девет поена после првих десет минута, али предвођена Марком Симоновићем преокреће у другом кварталу, да би у трећем стигла до +13.

Потом се распуцао Рајан Боутрајт који са 18 поена у трећем периоду враћа Цедевиту у егал, Звезда опет стиже до +8, али нове тројке за Загрепчане погађа Шурна за -2 у последњем минуту, међутимм Симоновић са пенала у последњих 15 секунди ставља тачку на меч.

Симоновић је генерално блистао током целог меча, постигао је 27 поена (4/4 два, 4/9 три) за 30 минута, а сјајно га је пратио Огњен Кузмић са 20 поена (8/11 два) уз десет скокова.

Двоцифрен учинак имали су још Чарлс Џенкинс са 16, Немања Дангубић са 13 (5/5 два, 1/5 три), те Стефан Јовић са десет уз осам скокова и седам асистенција.

Табела:
1. Звезда 15-0
2. Партизан 12-3
3. Цедевита 10-5
4. Цибона 10-4
5. Будућност 10-4
6. Игокеа 8-7
7. Олимпија 6-8
8. Мега 5-10
9. ФМП 4-11
10. Карпош 4-11
11. Задар 5-9
12. МЗТ 4-11
13. Крка 5-9
14. Морнар 4-10

Цедевита је одличном одбраном у првом периоду кажњвала бројне промашаје Звезде у шуту за два поена, те стигла до девет поена предности (22:13).

Међутим, црвено-бели „стежу“ одбрану у другом кварталу, ограничавају домаћина на четири поена за пет минута, а Џенкинс погађа две тројке, „веже“ осам поена и доноси преокрет (29:26).

Црвено-бели поенима Кузмића и Симоновића одржавају вођство до краја полувремена, а потом у трећем периоду поменути тандем помоћ добија од Дангубића па шампион стиже до максималних 13 разлике (57:44).

Међутим, у последњих неколико минута овог квартала разиграо се Рајан Боутрајт, погађа неколико тројки, укупно 18 поена у периоду, па враћа Цедевиту на -7 (68:61).

Њему се у последњем периоду придружио Шурна који погађа неколико тројки, те доводи Цедевиту на свега кош заостатка у последњих 60 секунди, али црвено-бели упркос беспотребним грешкама успевају да одбране вођство и закључе 2016. 15. победом у АБА лиги.

У домаћем тиму истакли су се Боутрајт са 30 поена (4/7 два, 6/13 три), од чега је 18 убацио у трећој четвртини, а пратили су га Шурна са 16 (4/6 три), погодивши све тројке у другом полувремену, те Рашард Џејмс са 11 поена.

Ток меча:

crvena-zvezda-cedevita-2

Фотo: ABA/Cedevita/Marin Susic

Домаћин боље отвара меч, Ботрајт и Томас доносе 4:0, Звезда се постепено буди и смањује на 5:4, али губи лопту у нападу за преокрет, потом промашују црвено-бели два шута за три, па Цедевита тројком Џејмса уз кош Жганеца и закуцавање Билана „бежи“ на 12:4.

Након Радоњићевог тајм-аута, Симоновић веже пет поена у два напада, а потом поентирају Јовић и Кузмић за повратак Звезде у егал, али Билан са четири поена, Џејмс тројком, те Томас и Крушлин са пенала опет повећавају разлику у корист Цедевите после првог периода – 22:13.

Црвено-бели одлично крећу у другом периоду, одбрана краде две лопте домаћину, а Симоновић и Дангубић лако поентирају, па Мршић тражи тајм-аут (22:17). Крушлин поентира након минута одмора, али то не зауставља Звезду.

Београђани после десет промашаја коначно почињу да погађају тројке, две „веже“ Џенкинс за осам поена у низу и преокрет Звезде на 29:26, средином другог квартала.

После новог тајмаута Мршића, Цедевита успева да обузда Џенкинса, погађају Ботрајт, Бегић и Билан, али Звезда одржава благу предност поенима Кузмића и Симоновића за +5 на полувремену – 33:38.

crvena-zvezda-cedevita-3

Фотo: ABA/Cedevita/Marin Susic

Кузмић наставља о одличном ритму и на старту другог полувремена, након два пенала и коша Дангубића, погађа и из рекета, те доноси Звезди прву двоцифрену предност (44:33).

Џејмс и Шурна на тренутак враћају Цедевиту у игру, али након новог полагања Кузмића, Дангубић такође погађа из рекета, а онда убацује и тројку за нових +10 (51:41).

Боутрајт „веже“ две тројке за нови одговор домаћина, али Загрепчани нису имали решење за Кузмића, након чега нову тројку погађа Симоновић и црвено-бели стижу до максималних +13 (57:44).

Разиграла су се оба тима у завршници периода, пре свега играчи су се распуцали, за Цедевиту су погађали Џејмс и Шурна, а друге Бјелица и Џенкинс, али је у центру пажње и даље био Боутрајт који смањује дефицит на свега пет поена, али Нејт Волтерс у завршници периода доноси Звезди +7 пред последњих десет минута – 61:68.

Американац је пробудио и саиграче, сјајно га прати Шурна који погађа две тројке на старту одлучујућег квартала, али Бјелица и Симоновић одговарају истом мером и одбијају напад домаћина (74:67).

Међутим, не успевају црвено-бели да потпуно испрате налет Цедевите, Билан „веже“ пет поена у два напада и смањује дефицит на само кош разлике (74:72).

crvena-zvezda-cedevita-4

Фотo: ABA/Cedevita/Marin Susic

 

Звезда добро реагује после тајм-аута Радоњића, Џенкинс краде лопту и погађа, за њим и Јовић, а након што Катић промашује тројку, Шурне прави фаул у нападу, што кажњава Дангубић па Звезда се враћа на +8 (80:72).

Међутим, наставља се шутерски обрачун у Загребу, Шурна „веже“ пет поена“, Симоновић погађа своју четврту тројку, потом полажу Јовић и Боутрајт па Звезда у последња три минута улази са четири поена предности (85:81).

Деловало је да је меч решен минут и по пре краја, Боутрајт прави кораке, Кузмић и Јовић завршавају узастопне нападе, па док је за Цедевиту у том периоду погодио само Катића, а Крушлин промашио шут за три поена, на 91:83 за госте.

Међутим, црвено-бели су се превише опустили, након поена Катића са пенала на уласку у последњи минут, Јовић прави две грешке, а Боутрајт погађа нову тројку и смањује на три разлике пред последњих 12 секунди.

Домаћини праве брз фаул, Симоновић погађа оба пенала, али фантастични Боутрајт погађа нову тројку и доводи Цедевиту на кош заостатка, шест секунди пре краја.

После новог брзог фаула и тајм-аута Звезде, Симоновић не греши са линије за слободна бацања, домаћин креће без тајм-аута у последњи напад, али Катић не успева да погоди, па Звезда стиже до нове победе – 91:95.