Прочитај ми чланак

ЗАШТО? Српски ас доминира у НБА лиги, али је најслабије плаћен играч у екипи

0

Српски кошаркаш Никола Јокић оставља све без текста у НБА лиги сјајним партијама. Само ове сезоне је забележио пет трипл-даблова, од којих је онај на дуелу против Милвокија заиста био фантастичан. Због тога и не чуди што је центар из Сомбора тема број један у САД.

 

Његов Денвер је у ноћи између четвртка и петка савладао Милвоки у гостима са 134:123, а Јокић је био импресиван. Надиграо је противнике, па је меч завршио са 30 поена, 15 скокова и чак 17 асистенција!

Двоцифрен број поена, скокова и асистенција остварио је за нешто више од 14 минута и ушао је историју НБА лиге као играч који је најбрже дошао до трипл-дабла.

Репрезентативац Србије је, то је бар јасно, лидер Нагетса ове сезоне. Доминира у свим параметрима, погађа, хвата лопте, проиграва саиграче, па је и најзаслужнији за невероватна издања Денвера и победе над фаворизованим противницима.

И ту долазимо до главне ставке, а то је да висина примања у најјачој лиги на свету не морају ништа да значе. Како другачије објаснити чињеницу да је Јокић најслабије плаћен играч у Денверу, а да је лидер екипе.

Наиме, српски кошаркаш има годишњу плату од 1.471.382 долара, па само мања примања од њега имају играчи са краткотрајним уговорима – Тори Крег и Монте Морис.

Када се томе дода чињеница да сваком играчу одређени део новца (између 40 и 50 одсто) оде на порез, јасно је да Јокићеви квалитети нису сразмерни примањима. То значи да он на годишњем нивоу заради мање од милион долара.

Тако српски играч као стартни центар има минималну плату, док његова резерва Мејсон Пламли прима чак 10 пута више новца (14 милиона долара)! Најплаћенији је Пол Милсап (30 милиона), резервиста Кенет Фарид има 12 милиона долара годишње, као и Вилсон Чендлер.

Ни Нагетси верповатно нису рачували на „експлозију“ Николе Јокића у НБА лиги у претходне две године, у прилог чему говори и његова плата. Само, то ће се променити на крају ове сезоне, када ће Јокић потписати нови, знатно уноснији уговор, па ће челници Денвера морати да се „испрсе“ уколико желе да задрже српског суперстара.