Прочитај ми чланак

Зашто се у Србији не покреће истрага о фудбалу по наводима Интерпола?

0

Правници немају дилему да би српског тужилаштво и полиција требало да провере наводе шпанских колега који су се нашли у извештају Интерпола, а по којима је фудбалски менаџер Абдилгафар Фаљи Рамадани осумњичен и за организовани криминал кроз, како се тврди, потпуну контролу појединих клубова у Србији, Румунији, Шпанији и на Кипру.

Подсетимо, у извештају Интерпола у који је и лист Данас имао увид, наводи се да је Рамадани фиктивне трансфере обављао тако што је имао сараднике у управама клубова који су такође имали корист од мутних радњи, а истовремено је тиме наношена финансијска штета државама, углавном кроз неплаћање пореза.

Као један од сумњивих трансфера наводи се пример Луке Јовића који је 2016. године после Црвене звезде само неколико дана био члан Аполона из Лимасола (Кипар) пре него што је потписао за Бенфику (Португал). Тврди се да Јовић спада међу фудбалере који те године чак нису ни крочили на Кипар, а не само да нису обукли дрес клуба чији су формално били чланови.

– Свима је јасно да је наш фудбал огрезао у потпуном криминалу и да због тога више није популаран као што је некад био. Грађани једноставно нису заинтересовани да гледају намештене фудбалске утакмице. То је простор у коме се они који воде клубове, а који су формално удружења грађана, понашају као да су у приватној својини. А све се то дешава под окриљем власти која одлучује о свим кључним стварима – прича за Данас адвокат Владимир Гајић.

Иако је Србија потписала конвенције о борби против транснационалног криминала и као чланица Уједињених нација има обавезу сарадње са Интерполом, он истиче да не верује да ће овде бити покренута озбиљнија истрага тим поводом.

– Не очекујем да ће било каква кривична истрага у вези са Рамаданијем бити овде повезана са српским фудбалом. До тога неће доћи пре свега због тога што су главни клубови Црвена звезда и Партизан потпуно под контролом партија на власти. С обзиром на то да власти не пада напамет да води истраге сама против себе, не очекујем ни да ће у овом случају покренути било шта. Познато је да људи из власти владају преко клубова и зато им је у интересу да не руше сами себе. То што већ годинама нема озбиљних истрага на овом пољу би требало да наведе на закључак како је у нашем фудбалу све у реду и како нема потребе да се Звезда и Партизан посебно контролишу, међутим сви знамо да су ствари потпуно другачије. Познато је и да су навијачи део режимске номенклатуре која се бави стварима које немају везе са спортом, али зато савршено одговарају власти – додаје Гајић.

Бивши коминистар полиције Божо Прелевић наглашава да се истрага корупције у фудбалу своди на питање политичке воље уместо на ствар кривичног права која би морала да буде процесуирана.

– Дешава се да су српски клубови у потпуности у рукама људи који би иначе морали да буду иза решетака. Била би основа извештај Интерпола и оно што ради шпанско тужилаштво да се те ствари истраже, али када би неко имао воље. Међутим, брат Рамадани није једини, он је део групе људи који уништавају фудбал, кошарку, све оно где има пара, а баве се спортом. Из тога произилази одговор на ваше питање зашто се такви случајеви не процесуирају. Разлог за непоступање је јако много новца који се обрће. То је једна одредница, а друга су навијачи као важан политички фактор. Када је велики новац у питању, онда нам је и Рамадани добар – поручује Прелевић.

Србија по његовом мишљењу константно губи углед у свету зато што не реагује на ствари које су очигледне чак и ван граница наше земље.

– Када ви то не процесуирате иако имате информације и податке, онда се представљате пред светском и европском кућом фудбала као земља где је то дозвољено. Мислим да ће пре затворити полицајца који крене да истражује корупцију у фудбалу него онога ко је одговаран. Верујем да је брат Рамадани посао научио овде, па га после разгранао по свету, а није једини у томе. Има менаџера који воде спорт, одређују или дозвољавају ко ће да игра у репрезентацији, ко ће где да буде тренер… Спортски клубови су углавном сиромашни и онда политичка моћ одлучује које ће јавно предузеће коме да буде спонзор и коме ће се од наших пара дати да узима фудбалере брата Рамаданија. Та шема је врло једноставна и видљива – додаје Прелевић.

Београдски адвокат истиче и то да је велики проблем што нема адекватне реакције друштва које би натерало институције да раде свој посао.

– Нема реакције ни на много важније ствари, а ово стање није незаслужено. Оно је адекватно нашој енергији да се то промени, нашој инерцији. Неко ће да каже да је Вучић крив, али чекајте, за тог Вучића ипак гласају неки људи. Зато нажалост могу да констатујем да ће бити још горе. Уместо да се паре уложе за децу која доносе медаље из математике, улажу се у изградњу Националног стадиона за ову децу са посебним потребама са северне и јужне трибине, за коју сте видели прошле недеље у шта су претворили дерби – закључује Прелевић.

Ивошевић: Без проблема са Рамаданијем

Зоран Ивошевић, члан Савета ФК Црвена звезда и бивши члан управе црвено-белих и некадашњи судија Врховног суда, каже да у клубу никада нису имали проблем са трансферима Фаљија Рамаданија.

– Био сам и шеф правне комисије и били смо упознати са уговорима, али Рамадани никада није био на тапету. Нисам се никада бавио кривичним законодавством, па зато не могу да коментаришем наводе Интерпола, али, што се клуба тиче морам рећи да ми нисмо имали проблеме. Шта је он радио у другим клубовима и земљама није на мени да као правник причам без увида у оптужницу – прича Ивошевић.