Прочитај ми чланак

За менаџера Блекпула Срби су болесни зависници

0

Менаџер енглеског друголигаша Блекпула Јан Холовеј придружио се оркестрираном медијском линчовању Срба после утакмице младих репрезентација Србије и Енглеске у Крушевцу.

Холовеј је у коментару дана за „Мирор“ написао да га Срби подсећају на алкохоличаре и коцкаре, додао да је умало заплакао због црвеног картона Денију Роузу и затражио драконску казну за наше фудбалере.

„Срби ме подсећају на алкохоличаре који мисле да је нормално да, када устану ујутру, прво потегну из флаше, или ме подсећају на коцкаре који ставе све под хипотеку, а новац уложе на свој срећан број. Као и зависност, расизам је болест“, написао је Холовеј.

Менаџер Блекпула изричит је у ставу да се Срби најстроже казне.

„Сеп Блатер и Мишел Платини морају да избаце Србију, као и сваку земљу са расистичким навијачима, из такмичења. Расизам је проблем и не може да уследи само блага казна. Морају да уведу политику нулте толеранције. У случају расизма моментално бисте били избачени из такмичења, без права на жалбу или условну казну. Једна грешка и летите“.

Холовеј је прокоментарисао и искључење Денија Роуза.

„Очигледно је његова партија била испод нивоа, што је разумљиво, јер су га вређали расистичким повицима и гађали камењен. Могао сам да заплачем када је искључен, након благе реакције, која је уследила после провокација. Моја љутња се у четвртак претворила у бес када је Фудбалски савез Србије кривицу покушао да пребаци на плећа Енглеске“, завршава Јан Холовеј.

Гулит: Шта чека УЕФА? Србе треба жестоко казнити за расизам
Бивши репрезентативац Холандије, славни Руд Гулит изнео своје мишљење сматрајући да се „расизам поново шири“ и да УЕФА „мора да реагује“. Њега је посебно изнервирала одлука главног судије да на крају утакмице покаже црвени картон енглеском фудбалеру Денију Роузу када је послао лопту ка навијачима Србије.

„УЕФА не сме да уважи овај црвени картон за Роуза већ да жестоко казни Србију за расистичка скандирања, дивљачко понашање и бацање разних предмета ка играчима Енглеске. Роузова реакција да шутне лопту је била невина, дечачка, и врло разумљива с обзиром на околности. Турски судија Хусеин Гоцек дао му је црвени картон. Може ли неко да ми објасни шта је друго Роуз могао да уради у том тренутку“, пита се Гулит.

Бивши играч Челсија и менаџер Њукасла сматра да је меч морао да буде прекинут чим су се са трибина чула прва расистичка скандирања.

„Масовна реакција фудбалског света ће натерати УЕФА-у да реагује. Не могу више само да седе и посматрају шта се збива. Био сам шокиран понашањем Срба на тој утакмици. Тужно, мајмунски повици су и даље нормална појава у појединим европским земљама. То је рак који нараста под актуелним економским притисцима. Зато захтевам да се зна шта УЕФА намерава да предузме против ужасног понашања Срба. Пре Европског првенства видели смо неке њихове одлуке које су ишле у прилог борбе против расизма. Сада је на све то заборављено“, рекао је Гулит за енглески лист „Мирор“.

(Блиц)