Прочитај ми чланак

„Вређање Вучића није хомофобија“: Вазура се опет бламира у срамној жалби УЕФА

0

Када помислите да у фудбалском клубу Партизан не може ништа вас шокира, они успеју некако да превазиђу стандарде бламирања које су поставили и који су се показали екстремно високим.

Сада је на површину испливала жалба коју су црно-бели упутили УЕФА како би оспроили одлуку о казни да играју један меч без навијача због увредљивих скандирања и која је поприлично бламантна.

„Клуб осуђује скандирање ‘Вучићу педеру!’ и сматра га екстремно неприкладним. Клуб се дистанцира од повика и сматра да мањина у Србији изражавањем политичких ставова наноси увреду фудбалској утакмици“, стоји у жалби Партизана на поменуту због хомофобичних и расистичких испада навијача на утакмицама квалификација против Нордсјеланда и Сабаха.

Тешко је објаснити какву увреду самој утакмици наносе навијачи овим скандирањем, али јасно је да оваквим саопштењима увреду челни људи клуба наносе Партизану.

Само, нису се ту зауставили.

„Клуб би, такође, желео да истакне да су ови повици заправо неприкладне политичке пароле и да представљају алат у борби политичких опонената са председником Вучићем и да стога нису хомофобични“, наводи се у допису који је из Хумске послат у Нион и на који је стигао одговор.

УЕФА овај аргумент није прихватила и Партизану није ублажена пробитно изречена казна од 70.000 евра и затварања стадиона у првој наредној европској утакмици.

Није претходно била прихваћена жалба ни на део који црно-беле терети за расизам, а тиче се повика „пи*ко циганска“ упућених фудбалерима Сабаха бошњачке и српске националности, након што су, „незадовољно гестикулирали у правцу главног судија после одлука у корист Партизана“.

Партизан сматра да су играчи Сабаха провоцирали домаће навијаче и тада, али и на конференцији за медје уочи меча

„С тим у вези, Клуб одбацује дискриминишућу конотацију у повицима с трибина, истим које скандирају навијачи и фудбалери Црвене звезде, који себе називају ‘циганима’“, стоји у саопштењу у срамном преводу на енглески који је гласио „џипси пуси“.

И овај аргумент је одбачен.

Партизан чека празан стадион на следећој европској утакмиц, а пошто је казна условна, сваки следећи прекршај повлачи драматичније санкције и потенцијално избацивање из Европе.