• Почетна
  • СПОРТ
  • УЖАСНО: Американци терају децу да се бију док грцају у сузама од гушења и шутирања! (ВИДЕО)
Прочитај ми чланак

УЖАСНО: Американци терају децу да се бију док грцају у сузама од гушења и шутирања! (ВИДЕО)

0

1

Дечји ММА или пенкрејшн  тренира око три милиона деце широм САД, од којих нека деца имају тек пет година. Родитељи форсирају дечаке и девојчице да наставе са борбом, чак иако они грцају у сузама од болова задобијених после удараца, шутева, гушења

Врхунац борбе између два ММА борца унутар индустријског металног кавеза. Шутеви, ударци и гушења на путу до бруталне победе. Поражени почиње да плаче из свег гласа и тражи мајку.

Али ово није необичан крај борбе између двоје статиста бораца на телевизији − ово је дечији ММА или Панкрејшн (Панкратион), који постаје све популарнији спорт међу децом у Сједињеним Америчким Државама. Деца која имају још једноцифрен број година боре се у истом оном амбијенту као одрасли борци, у осветљеном рингу, док бројна публика у мраку навија за што жешћу борбу.

Претпоставља се да се око три милиона дечака и девојчица, од којих неки имају тек по пет година, међусобно туку сваке недеље док тренирају пенкрејшн. Неки од њих не носе заштите за главу док се часте ударцима у веома танким рукавицама.

2

Критичари, који чак и ММА борбе између одраслих називају и “људском борбом петлова”, покушавали су још 2008. године да апелују на гувернере држава да се овај спорт забрани. ММА, или мешовите борилачке вештине, један је од најзахтевнијих спортова данашњице, који чини комбинација различитих техника борилачких вештина, као што су бокс, тајландски бокс, рвање, бразилски џиу џицу и џудо.

Критичари овај спорт називају варварским и страхују за безбедност и за то какав ће ефекат имати на понашање деце. Неистомишљеници тврде с друге стране да овај спорт нема много разлике у односу на класичан бокс или традицоналне борилачке вештине, истичући да подстичу самодисциплину, фер плеј и вежбање.

Један од бораца је седмогодишњи Кристофер Ареј. Колико је успешан у ММА рингу говоре и коментари да је неустрашив, по чему је добио надимак Сакупљач руку (Тхе Арм Цоллецтор). На једној од фотографија се види како Ареј лежи на леђима и наноси бол другом дечаку, гушећи га. Након што је борба готова Арејеовом победом, његов поражени противник Мејсон Брамлет, такође седмогодишњак, грца у сузама. Ова фотографија најбоље показује колико су ови борци заправо млади и колико им није место у рингу.

– Јеси ли добро? Да ли желиш да престанеш да се бориш? – питао је судија малог Мејсона, док је клинца његов отац терао да остане у рингу.

3

Свему овоме је присустовао фотограф Себастијан Монталво, који је путовао кроз земљу и сакупио гомилу фотографија са бруталних мечева дечака и девојчица који ни у школу нису кренули. У изјави за ЦНН, Монталво каже да се ова деца боре зато што их родитељи на то терају, не би ли им појачали борилачки дух.

– Родитељи осећају огромну компетативност. Они воле своју децу сто посто и “само желе да њихова деца победе” – рекао је Монталво.

Док критичари добијају на аргументу да је ужасан призор у ком се деца у рингу боре као одрасли, они који су за дечји ММА кажу да ће деца научити да губе и да на фер начин побеђују.

– После сваког меча, клинци би требало да се рукују. Један отац је почео да виче на свог сина зато што није желео да се рукује после пораза – прича даље Монталво.

Све је више места по САД где деца могу да тренирају ММА, чак и петогодишњаци. Међутим, појављују се страхови о безбедности толико мале деце која треба да се баве јако наслиним спортом са контактом.

Повреде, међу којима су највише контузије и потреси мозга, константан су ризик и доктори препоручују да деца увек носе заштите за главу док тренирају.

– Мислим да је ово јако опасно по тело. Може да доведе до великих повреда врата, костију и лигамената – рекла је докторка педијатрије Лиса Тортон.

(Телеграф)