Прочитај ми чланак

Универзијада: Прво злато Србији донео Рус

0

Zaur Efendijev(Политика)

Шестог такмичарског дана на 27. летњим универзитетским спортским играма освојена је прва медаља за наш универзитетски спорт, а то је учинио Заур Ефендијев, 22-годишњи рвач слободним стилом, у категорији до 74 килограма.

Бивши руски рвач, који је за репрезентацију Србије дебитовао ове године на Европском првенству у Грузији и освојио пето место.

Заур Ефендијев је у првом колу био слободан, а у другом глатко је савладао Шпанца Алебарта Навара Мартинеза са 4:0. Другу победу и пласман у полуфинале обезбедио је савладавши истим резултатом Украјинца Ростислава Первачука, а онда је у борби за пласман у финале наишао на Џабраила Хасанова из Азербејџана, двоструког првака Европе у категорији до 66 кг (2011; 2012), освајача бронзе на светском првенству и петопласираног на Олимпијским играма у Лондону.

После велике борбе искуснији Хасанов је победио одлуком судија 3:1, у техничким поенима било је 6:3 за Азербејџанца и он се пласирао у финале.

Репрезентативац Србије се у борби за бронзу, први трофеј за наш универзитетски спорт на 27. универзијади у Казању састао са Јерменином Григором Григоријевим, који је шансу да се бори за треће место изборио кроз репесаж. Ефендијев је био много бољи борац и остварио је трећу и најубедљивију победу – тушем (5:0), а и по техничким поенима био је успешнији (8:3).

Тако је други пут у мање од месец дана освојио другу медаљу за наше рвање, пошто је и на дебију под српском заставом на Медитеранским играма освојио бронзану медаљу.

– Да, освојио сам бронзану медаљу, али желео сам златну. У полуфиналу начинио сам техничку грешку и то ме је коштало финала. У борби за бронзану медаљу нисам имао проблема и лако сам савладао противника – рекао је млади рвач, очигледно незадовољан, без обзира на то што је у финалу имао за противника правог шампиона.

Можда је његово незадовољство делом проузроковано и чињеницом да има још једну бронзу – светску, са Светског универзитетског првенства 2010.

Љубиша Пешков, Зауров тренер и тренер у РК Раднички био је знатно задовољнији од свог пулена, студента четврте године права на Ростовском универзитету.

– Овде је конкуренција као на Олимпијским играма. Заур је имао 27 ривала, све су то сјајни брци, али Заур је један од најатрактивнијих и овде је заиста постигао максимум. Он ће нам помоћи да реафирмишемо слободни стил. Основали смо и клуб у Босилеграду, а све то чинимо захваљујући разумевању Жељка Трајковића, Младена Кецмана и Војислава Варагића.