Прочитај ми чланак

Унија адвоката Аустралије осудила депортацију Новака: Ово је историјски дебакл

0

Унија адвоката Аустралије оценила је депортацију Новака Ђоковића као велики скандал и дебакл који може постати преседан.

Новак Ђоковић добио је прво на суду по одлуци Ентонија Келија, али је министар за имиграцију Алекс Хок искористио дискреционо право да му ипак забрани визу

На другом поступку се питао Федерални суд, а трочлано веће (Џејмс Алсоп, Ентони Бесанко и Дејвид Џон О’Калахан) једногласно је пресудило у корист Владе Аустралије.

Огласила се тим поводом и Унија адвоката Аустралије.

„Главна наша брига није да ли је господину Новаку Ђоковићу било омогућено да игра тенис ове недеље. Наша брига је став савезне владе да није у обавези да докаже да би господин Ђоковић подстицао ставове о вакцинацији који су у супротности са ставовима владе, већ само да постоји могућност да би их подстицао“, изјавио је портпарол Уније, Грег Барнс.

Никоме у Унији није јасно зашто је Новак депортован.

„Коришћење могућег ризика за јавни ред и мир као разлог да се неком одбије право уласка у земљу је забрињавајуће за друштво које је наводно посвећено слободи говора и размишљања. Опсесија власти за ригорозним граничним мерама је комбинована са арбитражном и слободном проценом отказивања визе, депортација је направила дебакл, али оно што је важније, постоји ризик да ово буде опасан преседан“, наводи се.