Прочитај ми чланак

УЕФА сумња на две намештаљке у Србији

0

УЕФА је доставила Фудбалском савезу Србије податке, поткрепљене озбиљним сумњама, о намештању две утакмице у домаћим такмичењима, преноси Спорт клуб.

“На основу праћења уплата у кладионицама у Европи и Азији, надлежни представници европске фудбалске федерације идентификовали су озбиљне аномалије и проследили обимну документацију у канцеларију Фудбалског савеза Србије на београдске Теразије. Пажњу УЕФА скренуле су енормне новчане своте уплаћене у кладионицама, на оба сусрета”, наводи Спорт клуб.

Реч је о утакмицама одиграним у марту ове године, а према достављеним извештајима и на основу игара и коефицијената, случајеви се различито третирају.

Један од њих је као алармантан, због великог броја уплата на Далеком истоку. Актери су се потрудили, према сумњама из УЕФА, да непосредно заинтересованим странама, у такозваном „клађењу уживо“, на директан начин, омогуће исплату значајнијих новчаних средстава. И то по више основа, наводно, чак и коначног резултата!

“Поступак анализе сумњивих утакмица дуго је трајао. Не односи се само на параметре клађења, већ и учешће појединих фудбалера у игри, посебно голова обележених као – симптоматично једноставних. Достављени су и снимци са спорних мечева и још неколико потенцијално неразумљивих и контрапродуктивних потеза, директно пројектованих у осликавању коначних исхода. УЕФА се, ипак, није зауставила на томе. Аналитичари задужени за сектор праћења „дојављених утакмица“, чак су и евидентирали неколико фудбалера по сумњом. Наводно, поједини од њих имају богат досије таквих утакмица, јер су акцијама, мимо фер-плеја и спортског духа, били склони и у ранијим клубовима. Таксативно су именовани, у извештајима достављеним надлежним у Фудбалском савезу Србије, заједно са њиховим бившим клубовима”, наводи се.

Предмети су у рукама Светислава Бате Ђуровића, почетком године именованог официра за интегритет Фудбалског савеза Србије. Некадашњи полицајац и начелник СБПОК-а, у сарадњи са члановима Дисциплинске комисије ФСС, затражиће изјашњавање клубова и фудбалера под сумњом. Потом следи одлука о висини казне.

Опције су новчана казна и одузимање бодова, уколико се све докаже.