• Почетна
  • СПОРТ
  • УЕФА ПРИПРЕМА РЕОРГАНИЗАЦИЈУ ЛИГЕ ЕВРОПЕ: Лакши пут до групе
Прочитај ми чланак

УЕФА ПРИПРЕМА РЕОРГАНИЗАЦИЈУ ЛИГЕ ЕВРОПЕ: Лакши пут до групе

0

UEFA_orig

Извесно је да у плеј-офу за ЛЕ наши клубови неће моћи да се састану с тимовима из пет најјачих лига – каже заменик генералног секретара Црвене звезде Стефан Пантовић.

УЕФА припрема реорганизацију такмичења у Лиги Европе, а значајну улогу у том пројекту заузеће Европско удружење клубова (ЕЦА), чије су комисије заседале претходних дана.

На састанку Треће судивизије, којој припадају и српски клубови, присуствовао је заменик генералног секретара Црвене звезде Стефан Пантовић, који објашњава на који начин би требало да дође до олакшица за наше представнике у другом по квалитету европском такмичењу.

– УЕФА је најавила промене од 2018. године, али ће по свему судећи до њих доћи и раније. На састанку ЕЦА разговарало се о будућем систему такмичења и кључно је да ће Звезда, Партизан и други клубови из Србије и земаља сличног рејтинга стартовати од прве рунде квалификација, али на путу до групе неће имати ривале из најјачих лига. Они ће као и у Лиги шампиона имати своју „трасу“ квалификација. Још нема званичног предлога, али извесно је да у плеј-офу за Лигу Европе наши клубови неће моћи да се састану барем с тимовима из пет најјачих лига – објашњава Пантовић.

Очекује се и повећање наградног фонда Лиге Европе.

– Промена система такмичења треба да донесе више новца од маркетинга и веће зараде клубовима у квалификацијама. Сада се за пролаз добија 130.000 за другу и трећу рунду, а за прву 90.000 евра, а иде се ка томе да сви добију новац за учешће.

Два дана касније у Торину је одржана и Комисија за институционалне односе ЕЦА, на којој се разговарало о промени правилника ФИФА о фудбалским агентима.

– Нови правилник биће много либералнији, јер ће сваки савез одређивати услове за издавање лиценце и биће лакше доћи до дозволе за рад. Такође, укида се термин „агент“, па ће се они убудуће називати „посредници у фудбалском трансферу“ – истакао је Пантовић.

(Вечерње новости)