Прочитај ми чланак

УБЕДЉИВА ПОБЕДА ЗВЕЗДЕ: Рочести начео, други докрајчили црно-беле (ВИДЕО)

0

Црвено-бели без потешкоћа савладали "вечитог" ривала у првој рунди полуфинала плеј-офа 87:62

ПРВА рунда у полуфиналном дербију убедљиво је припала шампиону. Најпре је Звездин плејмејкер Тејлор Рочести послао Партизан у “нокдаун”, а његови саиграчи у наставку нокаутирали вечитог ривала – 87:62. У серији на две победе, клуб с Малог Калемегдана имаће у среду шансу да двокораком укорачи у финале, док ће освајач Купа Кораћа покушати да пред својим навијачима избори мајсторицу.

У игри црвено-белих у првом полувремену све је полазило и завршавало се са искусним Американцем, који је до одласка у свлачионицу убацио 20 поена. Резултат дербија у првих шест минута гласио је: Рочести – Партизан 11:10. Из сваког његовог потеза исијавала је огромна жеља да се домогне трофеја и стане на пут гласинама да се ради о одличном играчу екипа које остају без титуле.

НИ “ДЕЛИЈА” НИ “ГРОБАРА”

СЛИКЕ ван и унутар дворане, 15-ак минута пре почетка меча, озбиљан су ударац за институцију дербија. На улазима у халу “Александар Николић” стајали су само докони редари и полицајци, на трибинама је било свега хиљаду гледалаца који су немо посматрали загревање играча Црвене звезде и Партизана. За разлику од претходних година, “делије” бојкотују и утакмице у српској Суперлиги због “случаја Ален Омић”, аутоматски није било ни “гробара” са којима је постојала традиција размене улазница. Наравно, за амбијент који потпуно одудара од некадашњих дербија заслужан је и пад квалитета вечитих ривала.

Црвено-бели су у неколико наврата стизали до двоцифрене предности, засипајући збуњену одбрану ривала шутевима ван линије 6,75 (21-8 у првом делу меча). У томе лежи и главни разлог занемаривања игре у рекету, где је само Омић повремено упадао у очи.

И Партизанова тимска игра била је за слабашну двојку на скали од 1 до 5. Црно-бели су зависили од квалитета и јачине нерава капитена Величковића који је, паралелно са битком с највећим спортским ривалом, водио и вербалну битку са неспортским донацивањем из ВИП реда крај терена. Наравно, симбол некадашње Партизанове доминације био је стална мета навијача, због чега је официјелни спикер апеловао да се престане са вулгарним навијањем.

Црно-бели увек зависе и од Вилијамса-Госа, који је под присмотром Лазића и Добрића у првом полувремену играо испод свог нивоа, али је мањак у учинку сјајног плејмејкера надокнађивао његов земљак Вон. Шутерски хендикеп, после повреде Маринковића у петом минуту, био је тешко надокнадив.

У наставку дербија са терена је нестао тај утисак утакмице само за одабране, оба тима окренула су се у значајно већој мери тимској игри… Гос и Вон укључили су центре Гагића и Шалића, Рочести је одустао од симултанке и “запослио” Омића, Давидовца и Добрића. Симулацију његовог тројкашког учинка из првог полувремена извео је Човић, који је тројкама секао покушаје црно-белих да утакмицу учине неизвеснијом.

Када дође до тимског вагања, без спектакуларних индивидуалних креација, јасно је ко ове сезоне има бољи тим. Посебно када Партизану недостају физикалије Сија и шутерска хаубица Маринковића.

Ц. ЗВЕЗДА 87

ПАРТИЗАН 62

ХАЛА “Александар Николић”. Гледалаца: Судије: Јовчић, Војиновић, Глишић.

Ц. ЗВЕЗДА: Рочести 22 (5-3 за два, 5-3 за три, 6 ск, 5 ас), Лазић 8, Омић 15 (7-4 за два, 6 ск), Јанковић 1, Давидовац 10, Антић 5, Човић 6, Добрић 10, Јовановић, Лесор, Раданов 2, Фелдин 8.

ПАРТИЗАН: Величковић 8 (9 ск), Гагић 10, Андрић 3, Вилијамс-Гос 12 (7-2 за два, 3-1 за три, 7 ас, 5 ск), Маринковић 2, Чакаревић 4, Вон 16 (6-3 за три, 5 ас), Гавриловић, Брајма, Шалић 7, Аранитовић, Пецарски.

23:15, 18:18, 20:19, 26:10