Прочитај ми чланак

Тужилаштво о Новаку Ђоковићу: Користио валидне ПЦР тестове за улазак у Аустралију

0

Тужилаштво је извршило провере и утврдило да је Новак Ђоковић користио валидне ПЦР тестове за улазак у Аустралију.

Прво основно јавно тужилаштво у Београду, одбацило је кривичну пријаву потписника „Будимир Гром“ у којој се наводи да су непозната лица сачинила фалсификовану исправу – ПЦР потврде, које је касније употребио Новак Ђоковић за изузеће од вакцинације при уласку у Аустралију, као и приликом изјављивања жалбе на одлуку о укидању визе.

Пријава је тужилаштву била поднета 12. јануара електронским путем против НН лица због извршења кривичног дела Фалсификовање исправе, саопштило је тужилаштво. Тужилаштво је извршило неопходне провере, у ком циљу је упућен захтев за прикупљање потребних обавештења Министарству здравља Републике Србије ради провере тачности података, односно навода из кривичне пријаве.

Тужилаштво је данас обавештено од стране Министарства здравља да је инспекцијским надзором у установама из Плана мреже утврдјено да су потврде о резултату тестирања на вирус SARS-CoV-2 на које се указује у кривичној пријави аутентичне.

„Увидом у електронску базу података приликом надзора о извршеним тестирањима на присуство вируса ковид 19 за лице Новак Ђоковић утврђено да је он више пута тестиран и да су и потврде о резултату тестирања од дана 16.12.2021. године и од дана 22.12.2022. године валидне“, прецизира тужиалштво.

Након прикупљених података тужилаштво је решењем одбацило кривичну пријаву, обзиром да пријављено дело није кривично дело за које се гони по службеној дужности.

Ђоковић је покушао да уђе у Аустралију како би играо турнир на који је позван, а надлежнима је доставио тражену документацију да је прележао коронавирус и да на основу тога има право да уз медицинско изузеће уђе у ту земљу, која је невакцинисанима забранила улазак.

Упркос томе што је Ђоковић пред судом Аустралије доказао да је имао сву неопходну документацију, на основу одлуке министра, њему је забрањен улазак у ту земљу.