• Почетна
  • СПОРТ
  • Томислав Марчинко: Да ли Албанац може да буде министар одбране у Србији?
Прочитај ми чланак

Томислав Марчинко: Да ли Албанац може да буде министар одбране у Србији?

0

mamic600112997020130315173829(Бета)
Мамић је у петак у једној радио емисији изјавио да Јовановић као Србин и као човек који никад није радио у просвети и спорту не може да води ресор спорта у Хрватској и да „има крвна зрнца која мрзе све што је хрватско“

Фудбалски клуб Динамо из Загреба подржао је данас свог првог човека Здравка Мамића и оценио да би министар спорта Хрватске Жељко Јовановић одавно био на „доживотној робији“ да премијер и председник те државе „тренирају строгоћу“ над њим као што то раде над Мамићем.

Извршни председник Динама је после тога приведен и ноћ је провео у притвору. Његов иступ осудили су председник и премијер Хрватске Иво Јосиповић и Зоран Милановић, као и бројни политичари власти и опозиције, и представници српске заједнице у Хрватској.

„Када би се Јосиповићево и Милановићево „тренирање строгоће“ на Здравку Мамићу применило на Жељку Јовановићу, он би већ давно био на доживотној робији“, пише у саопштењу Динама које су пренели хрватски медији.

У саопштењу Динама, које је потписао директор за односе са јавношћу тог клуба Томислав Марчинко, поставља се питање да ли би, на пример, министар одбране Србије могао да буде Албанац.

„Што се тиче Мамићеве констатације како није нормално да у Хрватској Србин буде министар образовања, питајте у Немачкој може ли министар образовања или одбране бити Француз, или у Србији Албанац, у Грчкој Турчин, у Израелу Палестинац“, пише у саопштењу.

Марчинко је навео и да Мамић има више пријатеља Срба него сви чланови хрватске владе заједно.

„Јосиповић тврди како је Мамић нападом на Јовановића увредио све Србе у Хрватској. Заиста јадно од тог паметног и мудрог човека. Па, Здравко међу Србима има више пријатеља него заједно 21 члан Владе, укључујући и Јосиповића. И нико се од њих, барем не јавно, није осетио увређеним“, стоји у саопштењу.

Наводи се и је Јовановић у првих 100 дана власти у Хрватској омаловажавао бројне институције у тој земљи.

„Зар већ у првих 100 дана власти није напао Хрватску бискупску конференцију, Хрватску академију науке и уметности, Матицу Хрватску, Хрватски олимпијски одбор, Фудбалски савез Хрватске и највећи хрватски спортски бренд Динамо?! И то најтежим увредама, дисквалификацијама и омаловажавањима. Па, има ли и једна хрватска национална институција коју није понизио“, пише у саопштењу Динама.

 
Dinamo_origДинамо се оградио од писма подршке Мамићу
Загребачки фудбалски клуб Динамо оградио се данас од писма подршке свог директора за односе с јавношћу Томислава Марчинка, који је стао у одбрану председника клуба Здравка Мамића, ухапшеног због подстицања на мржњу и вређања министра образовања и спорта Жељка Јовановића.

„Грађански ногометни клуб Динамо овим путем истиче да писмо Томислава Марчинка послато данас у медије, а које се тиче најновијих догађаја везаних за изјаву извршног председника Динама Здравка Мамића о министру Жељку Јовановићу и његово привођење, није саопштење клуба Динамо“, саопштено је на Интернет страници клуба. Динамо се ограђује од свега написаног у том писму и истиче да је једино званично саопштење ФК написано у петак увече.

„Даље службено изјашњавање клуба о целој ситуацији биће након прикупљања свих релевантних информација о целом случају“, истичу у клубу. Динамо је синоћ у саопштењу потврдио да је Мамић на информативном разговору у полицији и да није приведен, како преноси већина медија. Најавио је да ће правовремено информисати навијаче сходно даљњем развоју догађаја.

 

Zeljko_Jovanovic_20112011_624Тужилаштво затражило истражни затвор за Мамића
Општинско државно тужилаштво у Загребу затражило је одређивање истражног затвора за извршног председника фудбалског клуба „Динамо“ Здравка Мамића, теретећи га за увреде и подстицање на мржњу, о чему би одлуку требало да донесе данас истражни судија.

Тужилаштво терети Мамића да је јуче јавно подстицао на мржњу увредама на рачун хрватског министра науке, образовања и спорта Жељка Јовановића, и истовремено исказивао изразиту нетрпељивост према свим припадницима српске националности.

Притварање Мамића затражено је због опасности од понављања казненог дела, јер је вишеструко евидентиран за разне прекршаје против јавног реда и мира и безбедности у саобраћају, што указује да је реч о особи која не поштује и не признаје правне норме и правни поредак, наводи се у одлуци Тужилаштва коју је пренела агенција Хина.

Општинско државно тужилаштво наводи да Мамићеве изјаве у јучерашњој емисији „Соундсет плавог“ радија додатно добијају на тежини у контексту скорашњег одржавања фудбалске утакмице између Хрватске и Србије, јер изазивају бојазан да ће довести до нереда и ремећења јавног реда и мира, наводи се у одлуци.

Осим тога, кажу у тужилаштву, осумњичени је у јавним иступима исказивао изразиту нетрпељивост према припадницима других националних мањина и припадницама супротног пола.

Један од Мамићевих правних бранилаца Мате Матић рекао је Хини да је његов клијент изнео аргументе обране и да је одговарао на питања Тужилаштва.

Докаже ли се да је Мамић крив, прети му казна до три године затвора.

Мамић је јуче поподне приведен на информативни разговор у полицију пошто је раније за Радио „Соундсет“ изнео низ увреда на рачун Јовановића, за кога је рекао да је “хрватомрзац“, „увреда за хрватски мозак“ и „Србин који никада није радио у просвети и спорту, осим што је мало дизао тегове“.

Његов најновији вербални испад наишао је на широку осуду јавности, док његови адвокати оцењују да је реч о „политичкој хајци“ у којој сви желе да „прикупе бодове“.
Мамићеви браниоци сматрају да овде није реч ни о чему другоме осим можда о некаквој увреди министра Јовановића.

За своју обрану он је ангажовао загребачке адвокате Јадранку Слоковић, Анту Мадунића и Мату Матића, а као њихове заменике Николу Мандића и Ивана Станића.