Прочитај ми чланак

Толе Караџић под истрагом због Куће фудбала!

0

tomislav-karadzic-1372783805-333767(Ало)
Проверава се порекло новца првог човека ФСС-а, градња објеката и сви тендери од када је Томислав Караџић на челу Фудбалског савеза Србије.

Полиција проверава порекло имовине председника Фудбалског савеза Србије Томислава Караџића, а на мети надлежних органа је и изградња Куће фудбала у Старој Пазови, пише Ало.

„У току су предистражне радње, проверавају се сви његови послови од деведестих до данас, порекло новца, градња објеката, дозволе до којих је долазио током градње, али и токови новца од када је на челу Фудбалског савеза, тендери… Посебно се испитује све у вези с Кућом фудбала у Старој Пазови, чија је изградња коштала 14 милиона евра, а која је никла током његовог мандата“, објашњава неименовани извор из полиције.

Проверава се порекло новца првог човека ФСС-а, градња објеката и сви тендери од када је Томислав Караџић на челу Фудбалског савеза Србије.

Радови на Српској кући фудбала, вредни три милиона евра, поверени су суботичкој фирми „СМБ градња“, чији је власник дугогодишњи близак пријатељ Томислава Караџића – Предраг Петричевић.

У јавности се спекулисало је је Петричевићева фирма због пријатељства са Караџићем и добила посао изградње Куће фудбала, међутим, Петричевић је упорно негирао.

„Прича да сам посао изградње Куће фудбала добио због познанства са Томиславом Караџићем ноторна је лаж и неистина. Он јесте мој познаник, али ништа више од тога. Никада ништа нисмо заједно градили и увек смо сарађивали искључиво због фудбала“, изјавио је крајем 2009. године Петричевић.

fudbala-u-staroj-pazovi-otvaranju-prisustvovali-predsednik-svetsk-1328585176-84632
Отварање Куће фудбала у Старој Пазови Отварање Куће фудбала у Старој Пазови

Према Петричевићевим речима, он и Караџић никако нису могли да постигну договор око изградње Куће фудбала јер је конкурс расписало Министарство омладине и спорта, а не ФСС.

„Министарство омладине и спорта је расписало јавну набавку, на којој се пријавила и моја фирма. Критеријуме је од 20 фирми испунило њих седам, међу којима и „СМБ градња“. Најбитнији фактор у избору понуде била је најнижа цена, што је био случај с нама“, тврдио је власник фирме „СМБ градња“.

Прича о намештању тендера није једини скандал који је пратио изградњу Куће фудбала. Дигла се велика помпа у јавности због  сумњиве набавке намештаја. Наиме, прихваћена је понуда која је била скупља за 120.000 евра.

Седамнаест процената власништва куће фудбала званично припада држави Србији, док је остатак изграђен донацијама ФИФА, УЕФА и из сопствених средстава Фудбалског савеза.

Караџић је дипломирани Економиста. Од 1968. године се бавио руковођењем у великим пословним системима у Суботици, а од 1989. је власник приватног предузећа које се бави прометом нафте и хране. Тренутно поседује локале у Суботици и Новом Саду, хотел у Суботици и шпедицију. Петнаест година је био председник Фудбалског савеза Војводине, а у два мандата је био заменик председника Фудбалског савеза Србије и Црне Горе.  2007. године је изабран за првог човека Партизана, а годину дана касније је постао председник Фудбалског савеза Србије.