Прочитај ми чланак

ТЕРОР СРПСКОГ АСА: Ђоковић набио комплекс Роџеру, Рафи и Ендију

0

690960_20091120apkirsty-wigglesworthlondondi002019435_f

Некада је светом владала велика четворка, сада је то „терор“ једног човека. Федерер, Надал и Мареј заједно у 15 дуела против Србина имају четири победе.

Најслабије, наравно, прошао је Енди Мареј, који као да има комплекс од друга с којим се такмичи још од јуниорских дана. Најновију немоћ потврдио је у финалу мастерса у Паризу, када га је Ђоковић практично одувао с терена. Очекивао се јачи отпор, али Новак је још једном потврдио класу. У последњих пет дуела, Ђоковић је славио четири пута. Једино је у Канади на Роџерс купу успео да узме скалп Нолету, али ништа Србин није изгубио тим поразом.

Откако се вратио на терен после повреде, Рафаел Надал не пружа партије на високом нивоу. То најбоље показује пад на листи, али и чињеница да не може да парира не само Новаку, већ и доста слабијим тенисерима од себе. Последњи пут успео је да савлада Новака пре више од годину дана, када га је победио у финалу Ролан Гароса. Ове сезоне, Шпанац не може ни да запрети Србину.

У свим дуелима у 2015. Ђоковић је био убедљив. Сигурно је да Надала не би требало никада отписивати, али све док Новак буде играо на нивоу на којем је сада, Шпанац нема шта да тражи у мечевима против најбољег тенисера света.

Једини који колико-толико успева да се опире Новаковој магији на терену је Роџер Федерер. Једино је он у овој години у два финала успео да надигра Ђоковића – у Дубаију и Синсинатију. Иако најстарији, Швајцарац се и даље добро држи, али његов проблем је што све чешће не може у континуитету да бележи добре резултате.

Када се подвуче црта, постаје јасно да Новак већ одавно нема конкуренцију. Спорадични блескови његових ривала нису довољни ни да му заљуљају трон. И сигурно је да тренутно није ни питање да ли неко од ривала може да му се супротстави, већ колико дуго Новак може да држи нестварно висок ниво игре.

 

Blic