Прочитај ми чланак

Тенисери и АО ратују око вакцине: Новак ће можда имати и другу опцију

0

Велики знак питања стоји изнад наредног Аустралијан опена, на којем се сви надамо да ће Новак Ђоковић доћи до јубиларне 10. титуле у Мелбурну, а укупно 21. Гренд слема, чиме би постао апсолутни рекордер и највећи икада у свим статистичким параметрима.

Ипак, већ сада се поставља питање Новаковог учешћа, пошто је Ден Ендрјус премијер државе Викторија, где се и одржава Аустралијан опен, причао о Ђоковићу и његовом учешћу.

– Те титуле те неће заштити. Једина титула која ће те заштити је да можеш да кажеш да си примио прву дозу и да си примио другу дозу – поручио је премијер Ендрјус Новаку и индиректно запретио да неће моћи да учествује на турниру ако се не вакцинише.

Глас упозорења за Новака из Аустралије стигао је и од Милоша Нинковића, прослављеног српског фудбалера, бившег репрезентативца и некадашњег играча Звезде, који већ неколико година игра у Сиднеју и упућен је у ситуацију у Аустралији.

Смаилагић демонстрира у Арени оно што је научио у НБА: „Крађа“, па куцање у Леброновом стилу
Наводно је 15. октобар крајњи рок за примање прве дозе, а за другу 26. новембар, међутим како Телеграф сазнаје, то нема везе са реалношћу и ситуација се мења из дана у дан, а нико не може са сигурношћу да тврди шта ће се десити до 17. јануара када почиње Аустралијан опен.

Ситуација је јако компликована и мења се на дневном нивоу, али суштина је да људи који путују због пословних обавеза у Аустралију, као што је пример и са тенисерима за Аустралијан опен, они би требало да имају посебне повластице и изузетке које ће направити влада. Невакцинисани ће морати две недеље у потпуну изолацију, а ако су вакцинисани, онда имају две недеље блажих мера изолације.

У борбу за права тенисера укључена је и Новакова организација ПТПА, коју је покренуо са Васеком Поспишилом, а која из дана у дан постаје све бројнија, јача и утицајнија.

Тренутно се ван терена води битка за што боље услове тенисера, међу којима има вакцинисаних, али и много оних који нису, а неки од њих се и отворено противе обавезној вакцинацији, па се тренутно тенисери договарају са АТП и ПТПА око тога.

Играчи такође желе и знају и да ли у случају нуспојава или реакције на вакцину, АТП сноси одговорност и трошкове, јер је играчима одузето право на избор. Професионални тенисери су независни уговарачи, па је незгодно да их АТП условљава, али зато то онда чине турнири.