Прочитај ми чланак

Свештеник ком су забранили да обиђе Новака: Аустралија се обрукала

0

Свештеник Милорад Лончар из Мелбурна, ком су аустралијске власти забраниле да посети Новака Ђоковића на Божић, рекао је за да је то први случај да је неком забрањена пастирска посета и да је српска заједница била веома разочарана односом према најбољем тенисеру на свету.

Најбољи тенисер на свету Новак Ђоковић био је затворен у Мелбурну пуних пет дана у избегличком карантину због тога што, према мишљењу власти у Аустралији, није испуњавао критеријуме за медицинско изузеће. Учешће на Аустралиан опену дуго је било под знаком питања, међутим одлуком суда, Новак је добио могућност да освоји 10. гренд слем на првом великом турниру у сезони.


Због одлуке аустралијских власти, Ђоковић је најрадоснији хришћански празник Божић провео у притвору, а апели људи из Српске православне цркве да му се омогући пастирска посета нису уродили плодом.

У разговору за “Нову” протојереј-ставрофор Милорад Лончар истиче да је покушао да обиђе Ђоковића кад се сазнало да је спречен да уђе у земљу и да је затворен.

“Они су њега сместили у нешто што називају хотел, а што је заправо затвор за оне који немају исправну визу. Кад се сазнало да је Новак спречен да уђе у земљу и да је притворен, били смо веома разочарани”, истиче он.

Отац Милорад додаје да је ситуација са најбољим тенисером на свету била шокантна за српску заједницу у Аустралији и да су они покушавали на све начине да му помогну.

“Наш епископ, господин Силуан, је покушао, преко својих веза у политичким круговима у Камбери, да утиче на то да се мени дозволи у Мелбурну да посетим Новака у име владике, свештенства и народа”, објашњава протојереј-ставрофор Милорад Лончар.

Суђење показало да је аустралијско правосуђе независно

У даљем разговору, свештеник је рекао да га је на дан православног Божића контактирао епископ Силуан како би га обавестио да је покренуо иницијативу за посету Ђоковићу.

“Рекао ми је да будем спреман и рекао ми је да ће ме неко звати. Заправо, он је очекивао да ће ме неко звати. То се и догодило, после литургије ме је позвала извесна госпођа Анђела из Камбере. Рекла ми је да она ради за аустралијску пограничну службу, која може да одобри посете људима који се налазе у том притвору. Обавестила ме је упозната са тим да је планирана моја посета Новаку, али да је њен директор рекао да до такве посете не може да дође”, каже Лончар.

Лончар је рекао да је, као и читава српска заједница, срећан због одлуке суда да се Ђоковићу врати виза и да је та одлука доказ да је правосуђе у Аустралији независно.

“Ипак, они и даље имају могућност да га депортују. Ноле је добио ову правну битку и верујем да ће остати овде. Верујем да ће он дати све од себе да освоји турнир. Он је већ победио, Аустралија се обрукала у овом случају”, наводи он.

Порука Новаку Ђоковићу: Кад си са Богом, људи ти ништа не могу

Наш саговорник истиче да је ово први случај забране пастирске посете у Аустралији и да ће он покушати да се сретне са Ђоковићем након турнира. Он је разговор за портал Нова.рс искористио да упути поруку једном од најбољих и најуспешнијих спортиста на свету.

“Разлог забране има везе са догађајима који су се последње време одвијали у Аустралији. Нажалост, ми у Викторији смо у последње две године прошли кроз веома тежак период. Цркве су више од годину дана биле затворене за богослужења и ја сам јавно говорио против представника власти у Аустралији због тога. Покушаћу да се видим са Новаком после турнира. Желим ово приликом да му поручим: ‘Жао ми јешто нисам могао да те обиђем на дан Божића и да пренесем божићни поздрав од нашег епископа аустралијско-новозеландском, господина Силуана. То ми је била велика жеља’”, поручио је он Ђоковићу.

Лончар је додао да Новак има у виду речи апостола Павла, изговорене у “Књизи живота”: “Све могу у Господу који ми моћи даје”.

“Кад смо с Богом, ништа не могу људи да нам учине. Бог нам помаже да опстанемо и да превазиђемо све препреке”, закључио је Лончар.