Прочитај ми чланак

СВАКА ЧАСТ! „Аметери“ са Исланда избацили Енглеску са ЕП у фудбалу!

0

Најлепша фудбалска бајка на ЕУРО2016 и даље траје! Исланд је са 2:1 (2:1) победио Енглеску у осмини финала, па је "горди албион" и на турниру кренуо стопама суграђана, који су на недавно одржаном референдуму напустили Европску унију, у оквиру Велике Британије.

ФОТО: Ројтерс

ФОТО: Ројтерс

Ривал Исланда биће домаћин турнира, селекција Француске, док је од британских селекција Велс преостали учесник наредне фазе такмичења.

Енглеска – Исланд 1:2 (1:2)
Стрелци: Руни у 4. из пенала за Енглеску, а Р. Сигурдсон у 6. и Сигторсон у 18. минуту за Исланд.
Стадион: Aлијанц Ривијера у Ници. Судија: Дамир Скомина (Словенија).

Енглеска: Харт, Вокер, Кејхил, Смолинг, Роуз, Aли, Дајер (од 46. Вилшер), Руни (од 87. Рашфорд), Стерлинг (од 60. Варди), Кејн, Стариџ.

Исланд: Халдорсон, Скуласон, Р. Сигурдсон, Aрнасон, Севарсон, Б. Бјарнасон, Гунарсон, Г. Сигурдсон, Гудмундсон, Бодварсон (од 89. Траустасон), Сигторсон (од 76. Е. Бјарнасон)

На многим утакмицама, зашто не рећи и на већини, нисмо добили за 90 минута оно што смо добили у првих пола сата последње борбе за четвртфинале.

Узбуђења, шансе, преокрет и коначно – голове! И истинско изненађење – чудо у режији чаробних Исланђана, који имају срце веће од Енглеске.

Ни кобан почетак их није поколебао да корачају својим путем и направе преокрет. Неопрезан је био голман „рибара“ Халдорсон и већ у четвртом минуту скривио је пенал који је Руни претворио у вођство, а онда је уследио шок за момке из колевке фудбала.

Пре свега за Роја Хоџсона, који се опет „слепо“ држао неких принципа и форсирања играча којима, што је и доказано, нема места у првих 11. Због тога је експресно био и кажњен, јер су храбри Исланђани били одлучни да шампионат у Француској учине што занимљивијим.

Само два минута трајало је вођство Енглеске – после аута са десне стране Aрнасон је главом проследио лопту до колеге из штоперског пара Рагнара Сигурдсона који је из петерца матирао Харта.

Иако је „горди албион“ имао иницијативу, имао је и врло несигурног голмана. Морао је Харт много боље да интервенише у том 18. минуту!

Била је то одлична акција „рибара“ и њихов најистуренији нападач Сигторсон је између Кејхила и Роуза гађао у доњи десни угао, Харт је имао лопту на руци која му је склизнула иза леђа иако тај ударац није био превише снажан.

Ни сви каснији налети Енглеза нису имали праву завршницу, већ су Исланђани успешно одолевали и грабили ка највећем изненађењу ЕУРО2016.

Како је време одмицало, селектор Рој Хоџсон све је мање уливао поверење навијачима, нарочито када је увео Вилшера уместо Дајера на почетку другог полувремена.

Бескомпромисно су играли Исланђани, без икаквог респекта према премијерлигашким звездама, а чак до 60. минута се чекало на улазак Вардија. Узалудно су кружили Енглези око шеснаестерца, покушавали да изнуде пенал на прилично јефтине начине.

Исланђани су у појединим тренуцима деловали хладнокрвно као да поседују квалитет Немаца, рутински су чистили лопту испред шеснаестерца, а мало је фалило да Гунарсон повиси на 3:1, када се поигравао у контри и натерао Харта да интервенише и преусмери лопту у корнер.

Колико је Енглеска била очајна, сведочи порука на Твитеру званичног налога Фудбалске асоцијације: Три минута надокнаде. Молимо вас, молимо. Било је узалудно…