Прочитај ми чланак

СУДИЈЕ РЕЖИРАЛЕ НАЈСКАНДАЛОЗНИЈИ ФУДБАЛСКИ ВИКЕНД У СРБ Спорни пенали, искључења

0

Дуго ће се причати о 17. колу Суперлиге Србије, не због сјајних потеза фудбалера или голова, већ због скандала на готово сваком мечу који је одигран на нашим стадионима.

Протекло, 17. коло Суперлиге обележили су Петар Пипер, Бојан Николић, Милан Илић, Зоран Широки… не ово нису стрелци, асистенти или мајстори фудбала, већ фудбалске судије, које су својим одлукама од сваке утакмице на којој су делили правду направили циркус и упропастили меч.

Printskrin: Youtube

Знамо сви да је клупски фудбал Србије одавно у блату, а после протеклог викенда, то је посебно случај, јер ће брука да одјекне широм Европе, нарочито после дешавања у Суботици где смо видели невиђену бруку и срамоту.

Готово да није било утакмице на којој није било пенала, спорних одлука, искључења…

Таква ситуација понавља се из кола у коло, а утакмице на којима нема спорних дешавања постају реткост.

Позитивни примери из протеклог кола су утакмице Напредак – Чукарички и Вождовац – Бачка, где је ипак виђен и пенал, али потпуно оправдано додељен.

СУДИЈА НА СТАРТУ УПРОПАСТИО МЕЧ ЗВЕЗДА – РАД

Судија је упропастио утакмицу већ на самом старту невероватном одлуком да досуди пенал за Звезду у 18. минуту, када су црвено-бели већ водили са 1:0. Оно што је скандалозно у читавој ситуацији за дођуђивање пенала арбитра Петра Пипера, за повлачење Лутовца над Пешићем, јесте што је он одлуку о пеналу донео пре него што је корнер уопште и изведен.

Свесно је одлучио да досуди казнени ударац, за нешто што се виђа фактички код сваког могућег прекида пред голом. За овако нешто навијачи у Енглеској би се само насмејали, а судија би вероватно био на вишемесечном “хлађењу“.

И то није било све, већ је одмах након тога доделио црвени картон фудбалеру Рада Срђану Ајковићу, који је у изјави после меча истакао да је само питао судију зашто је досудио пенал.

ТРИ СПОРНЕ СИТУАЦИЈЕ НА МЕЧУ ЈАВОР – ПАРТИЗАН

– Недосуђен жути картон за фудбалера Јавора Марка Колаковића после оштрог старта ђоном на Марку Јанковићу.

– Поништен гол Тавамбе после корнера у 24. минуту при вођству Партизана од 1:0.

– Недосуђен чист пенал за Јавор у 71. минуту после старта Милетића над Терзићем.

Коментатор Арена Спорта задужен за суђење истакао је да је арбитар Бојан Николић погрешио у сва три случаја.

СПОРАН ПЕНАЛ НА МЕЧУ МЛАДОСТ – РАДНИЧКИ НИШ

Пенал на утакмици Младост – Раднички Ниш, за који је утисак да он није постојао. Фудбалер Младости је испред Павкова стартом избацио лопту, након чега је пао и нападач Нишлија, али је судија Зоран Широки доделио пенал за Нишлије.

То је изазвало бурне протесте играча и тренера Младости, а Нешко Миловановић је због протеста и искључен.

СПОРАН ПЕНАЛ КОЈИ ЈЕ РЕШИО МЕЧ ЗЕМУН – МАЧВА

Дискутабилан пенал за Земун против Мачве из кога су и победили са 1:0, погледајте у приложеном снимку. Благог контакта јесте било, али је утисак да је играч Земуна једва чекао да падне и избори пенал, који је “окречио“ Данило Грујић.

ЦИРКУС У СУБОТИЦИ ПОСЛЕ СКАНДАЛОЗНОГ ПЕНАЛА

Брука и срамота са утакмице у Суботици изазваће посебну буру, јер је изазвала невиђен протест играча Борца. Иако је њихово понашање било скандалозно и потпуно су опструисали игру, мора се рећи да се донекле може и разумети зашто су толико полудели, јер је скандалозно какав је пенал свиран од стране судије Бојана Николића.

Пре него што је играч Спартака пао у казненом простору, најпре је играо руком, затим очигледно фаулирао играча Борца, па тек онда после контакта у казненом пао и добио пенал.

Након тога због протеста два играча Борца добила су директан црвнени картон, па је након тога виђен циркус, а не утакмица. Играчи Борца прво нису желели да играју, већ су сели на траву и окренули противницима леђа, да би потом голман Владимир Бајић испуцавао лопту преко трибина сваки пут када би она дошла до њега.

Све то видели су и енглески скаути који су пратили меч и са чуђењем су о томе писали на друштвеним мрежама.

ПОЗИВИВНИ ПРИМЕРИ – МАЖИЋ И ЈОВАНОВИЋ НА ВИСИНИ ЗАДАТКА

Поенал је досуђен и на утакмици Вождовац – Бачка (2:0), при вођству домаће екипе од 1:0, након којег је постигнут и коначан резултат. Ипак, утисак је да овде арбитар Милорад Мажић овде био потпуно у праву.

Бурно је било и на утакмици Војводина – Радник, где је судија Срђан Јовановић добро обавио задатак. Није насео на два покушаја да се исценира пенал, једном од стране играча Радника, једном од стране фудбалера Војводине и обојицу је казнио жутим картоном.

Такође, на терену је било много тензије, па је умало у неколико наврата дошло и до туче, па је арбитар укупно поделио 6 жутих картона и примирио ситуацију.

МЕЧ НАПРЕДАК – ЧУКАРИЧКИ ЈЕДИНИ БЕЗ ТЕНЗИЈА И СПОРНИХ СИТУАЦИЈА

Једина утакмица на којој није било ни пенала, ни тензија, нити спорних ситуација јесте меч у Крушевцу где је Чукарички победио Напредак са 2:1, па судија Александар Васић није имао претерано тежак посао.

И ви у коментару можете да дате виђење овог проблема, који прети да сваком љубитељу фудбала у Србији згади најважнију споредну ствар на свету.