Прочитај ми чланак

СТРУЧЊАЦИ СИГУРНИ: Ђоковић се враћа на врх

0

sp-novak_620x

Новак жели да освоји мастерс у Паризу, одбрани пехаре у Лондону и Мелбурну. Циљ му је да покаже ко је прави владар тврде подлоге, тврди Грег Руседски.

Како је Рафаел Надал одлучио да игра на турниру у Базелу, још само математичка теорија спаја Новака Ђоковића у борби за повратак на прво место већ ове године. Далеко је извесније да ће до преврата, уколико наш ас буде наставио са играма као у Кини, доћи тек у другој половини наредне године. До тада, Нолету остаје да гради победничку форму и самопоуздање на крилима успеха у Пекингу и Шангају, и добро се одмори до мастерса у Паризу.

ТРКА ЗА ЛОНДОН

1. Надал (Шпанија) 11.670

2. Ђоковић (Србија) 9.610

3. Мареј (Британија) 5.805

4. Ферер (Шпанија) 4.990

5. Дел Потро (Аргент) 4.420

6. Бердих (Чешка) 3.800

7. Вавринка (Швајцар.) 3.150

8. Федерер (Швајцар.) 3.145

9. Цонга (Француска) 3.010

10. Гаске (Француска) 2.960

* Прва петорица су се пласирала за турнир

Са друге стране, оптимисти поручују да у Граду светлости крајем октобра Ђоковић брани свега 10 поена, па ће коначно бити равноправан са Шпанцем када је реч о поенима – до сада је Новак бранио титуле, а Мајорчанин није имао никакав баласт.

Самим тим, ту постоји тај једини простор за наду да би могла да се догоди рокада, и то под условом да Рафа одигра лоше у Базелу и Паризу, односно све заједно освоји мање од 590 поена, а Новак освоји пехар у дворани „Берси“ и тако напредује за 990 бодова. Тренутна разлика између њих двојице је 400 поена. Опет, ако би се промена у врху и догодила, била би краткотрајна, због Нолетових 1.500 поена у Лондону.

Међутим, Ђоковић је више пута напоменуо да му у овом тренутку приоритет није борба за трон, већ стабилизација игре, форме и исправљање свих слабости које је уочио претходних месеци. Далеко важније му је, наиме, како је рекао у Кини, да освоји Дејвис куп, и тиме заврши сезону на најбољи могући начин.

– Оног тренутка када је Новак изгубио прво место на АТП листи, као да је престао да осећа притисак. Збацио је огроман терет са својих леђа и кренуо је да игра далеко слободније. Трка са Рафом за опстанак на трону му је било претешко бреме – рекао је Патрик Муратоглу, један од најбољих тренера на свету, који води бригу о Серени Вилијамс.

Бивши број четири на свету и један од најбољих британских асова, Грег Руседски, уверен је да је само питање дана када ће Ђоковић опет бити испред Надала.

– Новак жели да освоји и мастерс у Паризу, а потом и одбрани пехаре на завршном турниру у Лондону и гренд слему у Мелбурну. Циљ му је да покаже ко је прави владар тврде подлоге. Психолошки је био уздрман после пораза у полуфиналу Ролан Гароса, а потом и од Мареја на Вимблдону. То је довело до тога да слабије одигра низ од четири или пет такмичења која су уследила.

Али, сада је повезао два пехара и гради свој пут назад ка врху. Како су ствари почеле да се одвијају, не би требало да будемо изненађени ако се следеће године врати на прву позицију. У мечу са Дел Потром показао је зашто је толико био број један – када је највише требало, одиграо је врхунски – поручује Руседски.

Новаку следи пауза до Париза, када ће покушати да се опорави од кинеске турнеје и спреми за преостала такмичења у 2013.