• Почетна
  • СПОРТ
  • Страни тренери: Партизан памти Матеуса, а Црвена звезда Зенгу
Прочитај ми чланак

Страни тренери: Партизан памти Матеуса, а Црвена звезда Зенгу

0

Mateus Zenga(Политика, фото: Живан Јовановић и Бета )


Португалац Са Пинто 12. страни тренер у Србији у овом веку. – Партизанови странци без победе у „вечитом дербију” уз гол-разлику 0:12.

Странци који су оставили некакав траг иза себе: Лотар Матеус и Валтер Зенга

Рикардо Са Пинто, који је прошле недеље стигао у Београд, први је тренер из Португалије у српском фудбалу, а укупно 12. странац на нашим теренима у овом веку (не рачунајући Црногорце и оне с двојним држављанствима). Његови претходници се нису баш прославили, а ретки су они који су саставили целу такмичарску годину. Само петорица су учествовали у освајању трофеја и то укупно шест: четири у првенству и два у купу.

Све је почело с Лотаром Матеусом. Некада прослављени немачки репрезентативац је у сезони 2002/2003. преузео Партизан у зимској паузи. Од садашњег спортског директора Љубише Тумбаковића наследио је девет бодова више од другопласираног Железника и десет од Црвене звезде и ОФК Београда. Предност је значајно увећао и Партизан је до титуле стигао са 19 бодова више од комшија.

Славни Немац је наредне такмичарске године увео „црно-беле” у Лигу шампиона. Партизан је у шест мечева са Реалом, Портом и Марсејом три пута играо нерешено и три пута изгубио, а Матеус је након победе у мечу последњег кола јесењег дела у Железнику „дигао сидро”. Оставио је тим на другом месту с три бода заостатка за највећим ривалом.

Покушали су у Хумској да понове успех довођењем његовог земљака Ханса Јиргена Ребера. Било је то у сезони 2005/2006, када је након елиминације од Макабија (Петах Тикве) заменио Владимира Вермезовића. Иако је имао два бода више од Звезде и једнак број поена с водећим ОФК Београдом, с другим Немцем Партизан је стигао само до другог места и то са седам бодова мање од „црвено-белих”. Ребер је састављао тим у 22 првенствене утакмице.

Трећи странац на кормилу „црно-белих” је Аврам Грант. Александар Станојевић је Израелцу оставио капиталних десет бодова вишка, па се некадашњи тренер Челзија лако окитио титулом, додавши на ту разлику још два бода – на крају 12 испред Звезде.

Међутим, иако су освојили две титуле остао је опор укус. Јер, Партизан предвођен Матеусом, Ребером и Грантом у највећој светковини нашег фудбала – „вечитом дербију” – у седам утакмица није комшијама дао ни један гол, а камоли победио (шест пораза и реми, уз гол-разлику 0:12).

С друге стране у нашем најтрофејнијем клубу још се са сетом сећају Валтера Зенге. Италијан је освојио дуплу круну и за сада је последњи страни тренер под чијим вођством је Црвена звезда била првак (2006).

Покушала је Звезда у сезони 2008/2009. довођењем Чеха који је тренерску славу стекао у Италији, да понови Зенгин учинак, али се Здењек Земан није прославио, па је отишао после елиминације из Европе и само три кола. Ни његов наследник Македонац Чедомир Јаневски није добацио даље од другог места, па је такмичење завршио његов помоћник Синиша Гогић. Остао је забележен до тада незамислив случај: „црвено-бели” у 30. и 31. колу у записнику са утакмица нису имали уписаног тренера (тим водио Гогић као помоћни тренер).

Са својим некадашњим асом Хрватом Робертом Просинечким Црвена звезда је освојила куп, а сада је први пут ангажован Португалац.

Осим „вечитих ривала” странце су доводила још три клуба. Смедерево је у сезони 2005/2006. довело Хауме Баузу Кола. Шпанац је 16 пута саставио тим „оклопника” и заузео 11. место.

У првенству 2009/2010. БСК из Борче је ангажовао Шефкија Арифовског. Причало се да Македонац „покрива” младог Величка Каплановића који није имао профи лиценцу. Како год да је било, Арифовски је отишао после 25 утакмица, па је кестење из ватре извадио Миодраг „Профа” Радановић и обезбедио Борчанима опстанак у домаћој елити.

Хајдук је у сезону 2010/2011 повео Зденко Глумац, али се после пет узастопних пораза експресно вратио у Хрватску.

Ђорђе Смиљанић

———————————————————–

Страни тренери у Суперлиги

2001/2002

2002/2003

Лотар Матеус Немачка          Партизан (15 кола)    титула

2003/2004

Лотар Матеус Немачка          Партизан (15 кола)

2004/2005

2005/2006

Валтер Зенга  Италија           Ц. звезда         титула + куп

Ханс Јирген Ребер     Немачка          Партизан (22 кола)

Хауме Бауза Кол        Шпанија         Смедерево      (16 кола)

2006/2007

2007/2008

2008/2009

Здењек Земан Чешка  Ц. звезда         (3 кола)

Чедомир Јаневски     Македонија    Ц. звезда         (26 кола)

2009/2010

Шефки Арифовски    Македонија    БСК    (25 кола)

2010/2011

Зденко Глумац           Хрватска         Хајдук (5 кола)

2011/2012

Роберт Просинечки   Хрватска         Ц. звезда         куп

Аврам Грант  Израел            Партизан (15 кола)    титула

2012/2013

Роберт Просинечки   Хрватска         Ц. звезда         (1 коло)

Рикардо Са Пинто     Португалија    Ц. звезда