Прочитај ми чланак

ШТА СЕ ДЕШАВА са младим српским кошаркашима?

0

Много младих српских играча прође пут од великог потенцијала до просечног играча за само кратко време.

7

Одлазак Николе Ребића из Звезде само је потврдио чињеницу да је разлика између млађих категорија и сениорске кошарке као небо и земља. Тешко је после одличне каријере у млађим категоријама постати ас у сениорској кошарци. Имамо много примера у последње време где млади кошаркаши којима предвиђају добре каријере једноставно остану на неком просеку.

Велики број њих су освајачи медаља, чак и златних са шампионата Европе за млађе категорије.

Неке омете тешка повреда, а неко једностано не успе да се снађе у сениорској кошарци.

Никола Ребић је од малена у Звезди, где је дошао из Церака, а био је лидер генерације рођене 1995. године која је харала Србијом од пионира до јуниора и без пораза су освајали титуле. Скоро сваку екипу добијали су у просеку са 50 поена разлике.Ребић је био окарактерисан као нови Теодосић, са одличном асистенцијом, перфектним шутем и невероватном мирноћом. Предвиђали су му велику каријеру.

Он је последњи у низу који је у великом клубу био две, три сезоне, чекајћи праву шансу, а онда је морао да оде у мањи клуб.

Пре њега то се десило Тејићу, Каплановићу у Звезди, те Ђоки Шалићу у Партизану, а они су шампиони Европе за узраст до 20 година. Из те генерације једино Марко Гудурић сад показује неки квалитет за сениорску кошарку, као и Петар Ракићевић који је у Звезди. Ту је и Раде Загорац у Мега лексу, али ове сезоне игра много слабије!

Три године је члан првог тима Звезде али је скупио минута на паркету као за 10 утакмица. Штавише прошле сезоне у Евролиги је имао неколико добрих партија. Ишпак, конкуренција је велика и очигледно да није могао да се наметне на месту плејмејкера.

Чланови те генерације коју је предводио Ребић у млађим категоријама били су и Марко Тејић, Ђорђе Каплановић, Брано Ђукановић, Душан Ристић, па и Марко Гудурић. Занимљиво је да је Гудурић стигао у Звезду тек са 17 година, и једини је успео да уђе у сениорску кошарку на прави начин.

Тејић је после две сезоне у Звезди завршио у Мега лексу, Каплановић је после једне сезоне послат у ФМП, Ристић је на студијама у Америци, Ђукановић у Металцу из Ваљева, а Ребић је отишао у Мега Лекс.

8

Они су играли и за млађе категорије репрезентације Србије и освајали медаље на Европским и Светским шампионатима.

Док су били у млађим категоријама доминирали су, али питање је где је ту грешка и зашто не постају врхунски асови у сениорској кошарци? Да ли је грешка у систему тренинга у млађим категоријама који их “сагори” физички и психички, или једноставно нису спремни да раде више кад постану сениори.

Имамо и пример младог Александра Аранитовића (18) члана генерације Алексе Раданова и Борише Симанића, који је други пут повредио колено и вероватно завршио неку озбиљну каријеру.

9

Да ли тренери греше када дају предност физички јачим, али и даљим развојем ограниченим играчима (акцелерантима)у млађим категоријама насупрот оних малих жгољавих који не могу да се носе физички са њима, а касније постану “аждаје” ? Да ли се можда много тренира у млађим категоријама, па се догоде повреде које коштају каријере?

Да ли су проблем родитељи који би што пре да продају дете, па на позив великог клуба из Београда и стипендију од неколико стотина евра трче што пре за главни град?

0

Много има питања која кошаркашки савез Србије мора да реши да би се остварило оно што је нови председник Даниловић најавио – СТВАРАНЈЕ ВРХУНСКИХ АСОВА

Можда би требало да се промени систем рада у клубовима и млађим категоријама кошаркашког савеза Србије.

Да ли је уопште битно бити првак Србије у кадетима или јуниорима? Да ли је битно играти за репретзентацију Србије и освајати медаље као кадет и јуниор? Или је боље развијати играча да постане играч.

Легендарни Аца Николић је оставио своје савете али га нико не слуша. А један од битних је:

q

– Не треба стварати тим да би се правили резултати у млађи категоријама!

То значи да не треба доводити велики број талентованих играчау једну екипу како би они били шампиони у кадетима. Само гуше један другог и уместо да развијају потенцијал они га враћају у просек.

Сигурно не знате ко је био првак Србије у кадетима прошле или ове године, али се тачно зна који је тренер створио Теодосића, Богдановића, Бјелицу…То треба да буде пример младим тренерима.

Богдан Богдановић и Немања Бјелица нису никада играли за Србију у млађим категоријама пионирима, кадетима и јуниорима. Само је Богдановић после једне одличне сезоне добио позив и играо на ЕП за Јуниоре 2010. године.