• Почетна
  • СПОРТ
  • Српски ММА гладијатор: Само челичне кости и угриз вампира могу да ме сломе!
Прочитај ми чланак

Српски ММА гладијатор: Само челичне кости и угриз вампира могу да ме сломе!

0

p55

Душан Џакић за Телеграф о страху пред улазак у ринг, љубави према тигровима, Спартанцима којима се диви, тетоважама, манекенкама које се продају у Дубаију, али и мечу са Словенцем у пулској Арени.

Храброст и спремност коју ММА борци показују у Октагону с правом указује на то да их називамо „савременим гладијаторима“! Код већине људи која гледа УФЦ мечеве, борбе на „живот и смрт“ страх се јавља при самој помисли како би то изгледало када би се они нашли на борилишту.

После 21 меча у каријери (14-7), за једног од најискуснијих српских ММА бораца и најбољег у велтер категорији (до 77 килограма), Душана Џакића улазак у октагон представља рутину.

– Страх постоји! Да њега нема то може да каже само луд човек или неко да лаже! Пре уласка на борилиште размишљам да ли ћу да добије неки тежак ударац, да ли ћу да се избламирам пред публиком, да ли ће ме судије покрасти? У последње три године успешно сам се борио са страхом, а резултат тога је девет победа из исто толико мечева – рекао је Џакић и додао.

p1
– Противник је човек од крви и меса, што ја у шали кажем врећа костију и меса. Он нема челичне кости, нити угриз вампира да може да ми уради нешто што ја њему не могу.

У Хрватској 27. септембра најбољег српског велтераша очекује меч са Словенцем Приможом Врбинцем.

– Он је тврд противник, који је нокаутирао нашег Немању Уверића и сигурно ће меч бити тежак. Ипак, уверен сам у победу! Да ли ће бити судијски прекид, нокаут или завршница у партеру не знам, али нећу калкулисати и чекати судијску одлуку. Чак сам организаторима рекао да се одричем хонорара ако уђем у другу рунду или будем у партеру дуже од 20 секунди!

p22
Меч ће бити одржан на отвореном, у пулској Арени, па ће двобој изгледати попут борбе гладијатора. Ипак, Џакић не придаје велики значај „врућем терену“.

– Добациваће ми сигурно, али не обазирем се на то да ли ће ми неко говорити “Браво” или викати “Уа”. Када бих се обазирао на ствари са стране попуцали би ми живци и вероватно бих завршио у некој менталној установи. Битно ми је да не буде судијских неправилности – каже фокусирани Џакић.

Тромесечни циклус припрема за меч „Цyборг 2“ обавља у неколико етапа у којима ради тренинге снаге, борења, технике и тактике.

– Прве четири недеље радим на снази, само тегове, тренинг за поwерлифтинг и стронгмен такмичења, не и бодиблдинг. Уз то трчим, пливам, возим бициклу, пењем се уз вештачку стену.

p33
– У другом делу радим тренинге борења,вештина, у чему ми помажу неки од најбољих српских бораца за бокс Марко Николић, џиуџицу Сале Милићевић, кик-бокс Дејан Кекић, рвање Радомић Петковћ…Такође, радим и кондиционе тренинге са тренером Сретеном Богићевићем. У свим вештинама појединачно сам просечан или чак испод просека, али када се све то обједини у ММА у Србији и региону сам најбољи – самоуверен је Џакић.

Последњих месец дана припрема Џакић ради јаке ММА спаринге, као и тренинге где се смањује интензитет, увежбава техника и тактика и прикупља снага коју исказује у току самог меча. Осим тренинга, опуштање и смирење пред меч налази у занимљивом хобију.

– Волим животиње, па сам у дворишту направио мало језеро у којем имам кои и шаране, златне рибице, гупике, папагаје, јежа, водену корњачу, украсне патке – мандаринке, папагаје, имао сам сокола, а имам у плану да купим тигрице и ласицу. Храњење тих животиња мене смирује и опушта пред меч.

– Такође читам и књигу „Огњена капија“, која говори о битци код Термопила, Спартанцима, њиховој храбрости и сваки пут кад прочитам ту књигу мислим да могу да се залетим на тенк!

p44
Тетоваже и атрактивне “девојке из ринга” често се везују за јаке момке, што Џакић кроз осмех потврђује.

– Љубитељ сам тетоважа од којих “Деад гаме” значи да се никада нећу повући у рингу, што ми се додуше једном догодило када сам био суспендован. “Ичигеки” – један ударац сигурна смрт и “Цyборг 2″ што ми је надимак у рингу неке су од ствари које сам исцртао на телу.

– А девојке које носе бројеве између рунди, које себе називају “моделима” и “манекенкама”, ја бих назвао другим именом.. Ако се задовољавање Арапа у Дубаију назива манекенством, онда су све наше девојке које иду тамо манекенке, а слично је и са девојкама из ринга.