• Почетна
  • СПОРТ
  • КСС: Српски клубови више неће играти у Балканској лиги
Прочитај ми чланак

КСС: Српски клубови више неће играти у Балканској лиги

0

Kosarkaski-savez-Srbije

(Вечерње новости)

После споразума, који су у Бриселу потписали представници влада Србије и Косова, руководство Балканске лиге је на Борду одржаном током Фајнал фора у Бугарској, уз присуство чланица Федерација земаља учесница лиге, без присуства делегације Србије, одобрило учешће КК Сигал из Приштине у Балканској лиги у сезони 2013-2014.

Учешће екипе са Косова разматрало се још прошле године, а сада је примљена у регионално такмичење, пошто су то одобрили сви осим Србије.

Овим поводом, огласио се генерални секретар Кошаркашког Савеза Србије Андрија Клеут.

– Реакција на официјено саопштење Балканске лиге јесте да је апсолутна неистина да КСС није дао своје мишљење по овом питању. Још 18. априла ове године смо им послали званичан допис са негативним ставом, као одговор на њихов захтев о прихватању клуба са простора Косова и Метохије за учешће у Балканској лиги у сезони 2013-2014 – прича Клеут. – Потсетићу вас да је руководство лиге покушало да током новембра прошле године укључи приштински клуб у такмичење које је већ почело, али је реакцијом руководства нашег Савеза такав неразуман захтев спречен.

У међувремену, централни борд ФИБА Свет је на састанку који је био одржан од 10. до 11. новембра у Индонезији донео одлуку да клубови са простора КиМ могу да учествују у Балканској лиги, али по следећим условима, о чему су и званично обавештени челници непризнатог КС Косова.

У том допису стоји следеће:

– Учешће Ваших клубова неће ни у ком случају бити схваћено, нити интерпретирано као предпријем Кошаркашког савеза Косова у ФИБА, нити као знак одређивања статуса Косова које тренутно није признато од стране међународне заједнице.

– Учешће Ваших клубова у Балканској лиги ће ступити на снагу најраније од почетка наредне сезоне како се не би пореметила текућа сезона и како би сви учесници имали могућност адаптације на ову измену.

– Ваши клубови и Ваша Федерација неће користити никакве „националне“ симболе, као што су заставе, химне, име државе током било ког догађаја или активности везаних за њихово учешће у Балканској лиги. Стога, ово се односи на сваки моменат утакмица које се играју код куће и на страни.

– Ваши клубови ће бити регистровани у Балканској лиги и играће искључиво под именом града који представљају (нпр.Приштина).

– Ваши клубови и Ваша Федерација се обавезују да прихвате било коју одлуку Балканске лиге, ФИБА и ФИБА Европе, посебно везано за систем такмичења, клубове против којих ће Ваши клубови играти, финансијске услове, регулативе Лиге о праву наступа играча (и исте од ФИБА).

Дакле, закључак је једноставан:

– Балканска лига по квалитету није од значаја за развој српске кошарке и наши клубови неће убудуће учествовати у том такмичењу – јасан је генерални секретар КСС Андрија Клеут.

ТОМАШЕВИЋ: ФИБА ИЗНАД НАС
Шта о свему каже потпредседник КСС за такмичење Дејан Томашевић?
– На последњем УО, када се први пут појавила та инцијатива клуба из Приштине, наш Савез је правом реакцијом то спречио. Свакако да смо против тога и сада, али на неке одлуке, једноставно, не можемо да утичемо, јер је ФИБА изнад нас.