• Почетна
  • СПОРТ
  • СРПСКЕ СПОРТСКЕ ВЕСТИ: Бане најбољи, Новак на трону, Вујошевић на ВМА, а Касалица …
Прочитај ми чланак

СРПСКЕ СПОРТСКЕ ВЕСТИ: Бане најбољи, Новак на трону, Вујошевић на ВМА, а Касалица …

0

sp-nole-i-bane_620x0

НАЈБОЉИ ЈЕ БАНЕ ИВАНОВИЋ

Фудбалски савез Србије данас додељује „Златне лопте“ најбољима у 2013. Капитен „орлова” и ас Челсија сачувао титулу прве звезде.

ПРОМЕНЕ

Пре него што Скупштина ФСС дође на ред у фебруару, одржаће се редовно заседање истог тела, али у Заједници суперлигаша.
И велике су шансе да истовремено и тамо седница има изборни карактер.
С обзиром на дубоку подељеност у удружењу клубова, све су назнаке да је једна струја спремила атак на председника Заједнице Драгољуба Лекића и „закувава“ последњих дана да покрене питање поверења у њега.

Трофеј за најбољег српског фудбалера у години на измаку није променио власника. Бранислав Ивановић, капитен наше репрезентације и незаменљиви дефанзивац Челсија, којем је голом донео пехар Лиге Европе, добитник је „Златне лопте“ за играча године у избору Фудбалског савеза Србије.

Љубинко Друловић, селектор омладинске репрезентације, која се летос на ЕП у Литванији попела на врх Европе, добитник је „Златне лопте“ за најбољег тренера године.

На коктелу који ће данас бити одржан у хотелу „Метропол“ добитницима ће бити уручена признања. Нажалост, неко други ће морати да преузме пехар који припада Браниславу Ивановићу, пошто је ас Челсија јуче касно по подне водио битку у Премијер лиги против Свонсија и зато није добио дозволу клуба да „скокне“ до Београда да би подигао признање.

Ивановићу је ово друга „Златна лопта“ заредом, једини је до сада успео да „одбрани“ признање, а имаће прилику да догодине хет-триком постане рекордер по броју трофеја, пошто су по два пута исти пехар добијали Дејан Станковић и Немања Видић.

Љубинку Друловићу је ово прво признање, а наслеђује на трону Драгана Окуку, који је лани био дупли победник, пошто је и у Кини изабран за тренера године.

Коктел у „Метрополу“ биће уједно и последња колективна активност у ФСС, после које ће уследити примирје десетак дана, а онда ће све снаге бити упрегнуте у организовање Скупштине, која би требало да буде одржана у фебруару. Због тога би лако могло да се деси да данашњи новогодињши коктел уједно буде и опроштајни за поједине функционере у Савезу, почев од председника Томислава Караџића, који је најавио повлачење.

Осим Скупштине, прве активности у Новој години на Теразијама 35 би требало да буду усмерене ка избору новог селектора репрезентације, пошто је та функција упражњена дуже од месец дана, после одласка Синише Михајловића.

Дисциплинци одлучују

Имаће данас последњи радни дан у 2013. години и чланови Дисциплинске комисије ФСС. Они ће на дневном реду имати две тачке: најпре одлука о инциденту у Новом Пазару када је судија погођен грудвом у главу, у последњем колу првенства. Очекује се да, ипак, Пазарци прођу са новчаном казном, без суспензије стадиона, с обзиром на то да су ове јесени имали примерно понашање на трибинама. Друга тачка је поступак против Радничког 1923 и председника клуба Миленка Марјановића, који се сумњичи да је у последњем колу наговарао фудбалере да се повуку с терена, незадовољан суђењем у Јагодини.

ЂОКОВИЋ СЕ ВРАЋА НА ТРОН

Следећа година ће да буде једна од најзанимљивијих. Верујем да наш најбољи тенисер може да буде опет први играч света, каже селектор Дејвис куп тима Србије.

Селектор Дејвис куп тима Србије Богдан Обрадовић сигуран је да ће Новак Ђоковић враити прво место на АТП листи у 2014. години.

– Верујем у Новака. Он је наш најбољи спортиста свих времена и уопште не сумњам да ће следећа година да буде у његовом знаку. Претходну сезону је завршио на најбољи начин и уверен сам да ће да настави у том ритму- каже Богдан Обрадовић.

Турнир у Абу Дабију ће да буде добра увертира пред старт Аустралија опена

– Стартује турнир у Уједињеним Арапским Емиратима где Ноле брани титулу. Неће му бити лако јер ће на истом такмичењу учестовати и Енди Мареј коме ће ово да буде први турнир после операције и Рафаел Надал о коме не треба превише трошити речи.

После тога следи Аустралија опен, грен слем на којем је Ђоковић пружао феноменалне партије свих претходних сезона. Сада има још једног члана у тиму – Бориса Бекера – који може да му помогне, пре свега на психичком плану, да освоји такмичење у Мелбурну.

Када говори о фаворитима за следећу сезону Обрадовић сматра да ће четворка Ђоковић, Надал, Мареј, Федерер и даље да буде у врху АТП листе

– Што се тиче целе следеће сезоне, сматрам да ће да буде једна од најзанимљивијих икада. Појављује се све врећи број младих и добрих играча, али ће све очи да буду упрте у Ђоковића, Надала, Мареја, а ту и даље убрајам и Федерера. Шпанац је играо одлично и заслужено заузео прво место на табели и он ће да буде највећа претња. Британски ас се на терен враћа после операције и дуге паузе.

Искрено, не знам шта од њега можемо да очекујемо јер неколико месеци није играо озбиљан меч. Сви отписују Федерера, али се не слажем са тим. Швајцарац је један од најбољих тенисера, има доста искуства, а могло је и ове године да се види да је свако ко је желео да га победи, морао доста да се „озноји”.

На крају селекотор Србије је пожелио Новаку наредну годину да буде као 2011.

– Борба за трон ће да буде веома узбудљива, али верујем да ће Новак поново да се врати на чело каравана. Нисам сигуран да ли наш најбољи тенисер може да понови онакав низ као 2011. године, али ако неко има потенцијала за то, онда је то сигурно Ноле.

Zagreb, 140309Kosarkaski centar Drazen Petrovic.Kosarkaska utakmica NLB lige 25.kolo Cibona ( bijeli ) - Partizan ( crni ) 66 - 58Na slici: trener Partizana Dusko VujosevicFoto: Nenad Dugi / CROPIX

ВУЈОШЕВИЋ ОСТАЈЕ НА ВМА

Редовном лекарском контролом утврђено је да тренер кошаркаша Партизана мора да буде задржан на краћем лечењу.

Тренер кошаркаша Партизана Душко Вујошевић је данас требало да напусти болницу после редовног лекарског прегледа, али из Хумске су саопштили да ће трофејни стручњак бити задржан на ВМА.

– Редовном лекарском контролом утврђено је да Душко Вујошевић мора да буде задржан на краћем лечењу. Разлог су проблеми са бубрезима који су последица дијабетеса са којим се бори већ дуго година. Тренер црно-белих ће по савету доктора лечење наставити на Војномедицинској академији – наводе из Хумске.

Није прецизирано да ће Вујошевић у суботу путовати са екипом у Лакташе, где српског шампиона у недељу, у 14. колу АБА лиге очекује дуел са Игокеом.

Kasalica

КАСАЛИЦА ЈЕДИНИ ОДЛАЗИ ИЗ ЗВЕЗДЕ, ТУРСКА ПРВА ОПЦИЈА

Чњеница да лидер руске друге лиге Мордовија до лета неће имати одговарајући буџет, што за плату играчу, што за обештећење Звезди, одлазак у Турску за сада изгледа реалније

Филип Касалица би могао да буде једини фудбалер који ће ове зиме напустити Црвену звезду.

За црногорског репрезентативца постоји интересовање два турска клуба и руске Мордовије, која за сада једина барата конкретним бројкама. Међутим, управо чињеница да лидер руске друге лиге до лета неће имати одговарајући буџет, што за плату играчу, што за обештећење Звезди, одлазак Касалице у Турску за сада изгледа реалније.

Конкретни потези заинтересованих клубова требало би да уследе после 29. децембра, када се игра последње коло и почиње зимска пауза у Турској.