Прочитај ми чланак

Сребро је злато: Србија је вицешампион света!

0

Кошаркаши Србије су освојили сребрну медаљу на Мундобаскету у Манили, пошто су у финалу планетарног шампионата поражени од Немачке са 83:77.

Сјајно првенство су одиграли наши кошаркаши, стигли су до саме завршнице и меча за титулу, у ком су, ипак, погнуте главе напустили терен, па су морали да се задовоље вицешампионским насловом.

Напет меч је одигран у финалу Мундобаскета, у првом полувремену смо гледали рафалну паљбу са обе стране, док је у другом делу меча то било класично надмудривање, из ког су Немци изашли као победници.

Србију је, на крају, коштала лоша трећа четвртина, у којој је противник отишао на плус 12. Покушали су наши кошаркаши у самој завршници да се врате, успели су да дођу на минус три, када су имали и шут за изједначење, али је Марко Гудурић промашио тројку.

Потом су Немци одбили налет, Шрудер је преузео одговорност и одвео „панцере“ до светског трона. Са друге стране, без обзира на овај пораз у финалу, слика коју су наши кошаркаши послали се не мења – једноставно, вратили смо се у врх и дошли до прве медаље после 2017. године, када је освојено европско сребро.

Четврта четвртина: Немачка – Србија 83:77

Почели су „орлови“ на добар начин последњу деоницу, продор Аврамовића је донео прилазак на 69:59. Деловало је да можемо и још да приђемо ривалу, али је Аврамовић промашио после продора, што кажњава Мориц Вагнер и враћа плус 12 – 71:59.

Преузимао је одговорност Аврамовић почетком последње деонице – погодио је тројку, па је потом изнудио фаул у нападу Бонге (71:62). Крунисао је ту добру одбрану Петрушев, поентирао је за 71:64 и натерао селектора Немачке да узме тајм-аут.

Одбранили смо неколико напада ривала на минус седам и имали смо шансу да се приближимо, али смо брзали у нападу – најпре Јовић, онда и Петрушев су пропустили прилику да додатно смање. Добар напад су потом одиграли „орлови“, погодио је тројку Аврамовић за минус четири, али на идентичан начин одговара Фојтман – 76:69.

Одбрана Србије у последњих 10 минута веома добро функционише, али је у нападу „шкрипало“, па је то разлог због чега наши кошаркаши нису успели да спусте испод минут седам. Вагнер је поенима са пенала дигао предност Немачке, али Аврамовић не дозвољава ривалу да умакне, па тројком смањује на 78:72.

Аврамовић је био покретачка снага Србије у финишу, после поменуте тројке је изнудио фаул при шуту за три поена, а како је реализовао сва три бацања, наши кошаркаши су пришли на само минус три – 78:75. Имали смо шансу да дођемо до изједначења – Богдан је украо лопту ривалу, Гудурић је остао сам на шуту за три поена, али је, нажалост, промашио.

Шредер је реализовао једно слободно бацање, на другој страни је Гудурић погодио оба за 79:77. Али, Шрудер је преузео одговорност већ у наредном нападу и погодио је после продора за 81:77 на 21 секунду пре краја. Гудурић је онда изгубио лопту, а Шредер је са линије слободних бацања поставио коначних 83:77.

Трећа четвртина: Немачка – Србија 69:57

Друго полувреме је почело поенима Немачке – нису „орлови“ искористили први напад, зато то јесте урадио Шрудер, који доноси плус два „панцерима“ (49:47).

Мучили су се наши момци у нападу, тешко су долазили до поена, али су, пак, успели да изједначе, и то после офанзивног скока Богдановића – 49:49. Нису наши момци у наредном нападу заштитили скок, што је искористио Фојтман, па са линије пенала доноси ново вођство ривалу. Али, није оно дуго било на снази, јер је Никола Јовић лепо завршио напад у транзицији – 51:51.

Не иде нам у нападу, док Немци успевају да измисле поене, тако Шрудер, а онда и Фојтман погађају за плус четири (55:51). Зауставили су ту мини серију „панцера“ кошаркаши Србије, па Милутинов погађа са линије пенала – 55:53.

Друго полувреме је протицало у нервозној игри на обе стране, али су и судије узеле „делић славе“. Тако је било и приликом шута за три поена Шрудера, који је после контакта ударио коленом Аврамовића, који се побунио. Промене одлуке није било, плеј Немачке је погодио два пенала, а онда и убацио шут за два поена за нову највећу предност Немачке – 59:53.

Са чудним одлукама је настављено, па Милутинову није свиран фаул под кошем, будући да га је Бонга ударио. Уместо фаула, Милутинов је добио техничку. Обилато су све то користили Немци, па поенима са линије слободних бацања иду на 62:53. И наставила је да расте предност ривала, будући да је Давидовац промашио оба слободна бацања, а Мориц Вагнер одвео Немце на двоцифрен плус – 64:53.

Зауставио је Немце Марко Гудурић који поенима са пенала смањује на 64:55, али смо лоше били у одбрани, па је Франц Вагнер тројком донео нову највећу предност ривалу (67:55). Кошаркаши Србије су одиграли веома лошу трећу четвртину, па у последњих 10 минута улазе са 12 поена заостатка (69:57).

Друга четвртина: Немачка – Србија 47:47

Иста мета – исто одстојање. Тако се може описати почетак друге деонице, будући да је на поене Петрушева са линије пенала одговорио Франц Вагнер са 25:28. Покушали су наши момци и у овој четвртини да затегну одбрану, Давидовац је чувао Бонгу, који је, пак, успео да му побегне и спусти на 27:28.

Оно што је свакако могло да радује јесте то што се Огњен Добрић вратио у халу, почетком друге деонице је дошао иза клупе, где вози бицикл, па се може наслутити његов скори повратак на паркет.

Немци су успели да дођу до преокрета, будући да је сва три слободна бацања реализовао Франц Вагнер, али одговарају Богдановић тројком и Гудурић продором за 30:33. Ту мини серију „орлова“ зауставио је Бонга, који је погодио тројку за изједначење (33:33).

Прорадио је и шут немачке селекције, па је тако Шрудер погодио после закуцавања Петрушева, али Богдановић није дао Немцима да та предност ривала дуго буде на снази – 36:37. Поен за поен се играло средином друге четвтине, па је сјајни Петрушев одговорио на кош Вагнера за 38:39. А онда је дошла и тројка Богдановића за плус четири – 38:42.

Тражио је тајм-аут Херберт, после чега су „панцери“ реаговали и нанизали пет поена. Тројка Шрудера за преокрет (43:42) натерао је и Пешића да реагује минутом одмора. Аврамовић је успео да заустави мини серију ривала, али је у наредном нападу Шрудер искористио пад концентрације у одбрани за 45:44.

И на крају полувремена – нерешено. Богдановић је погодио оба слободна бацања за 47:47, док последњи напад Немачке није искористио Шрудер, који је промашио отворен шут.

Прва четвртина: Немачка – Србија 23:26

Одлично је почео меч за „орлове“, дуг је то био напад, Богдановић је видео самог Стефана Јовића, који је погодио тројку за почетну предност – 0:3. Потом смо се добро одбранили, па је Никола Јовић контру крунисао закуцавањем (0:5).

Пробудили су се затим и Немци, па су преко Франца Вагнера и Дениса Шрудера пришли на минус један – 4:5. Следећи напад је донео ужасан епилог, будући да је Огњен Добрић добио ударац при продору, па је изнет са терена.

Ушао је Вања Маринковић, реализовао је два слободна бацања за 5:7. Немци су преко Фојтмана изједначили, али смо брзо вратили предност – 7:9. Велика борба у уводним минутима, ривал не дозвољава „орловима“ да се одлепе, па на поене Николе Јовића одговара Обст – 12:11.

Носио је наше момке капитен Богдан Богдановић, тројком је преокренуо на 14:16, и то погодишви од табле. Погађао је Обст, али је погађао и Маринковић – бек наше репрезентације је погодио и тројку за одлазак на 19:22.

Шрудер је у следећем нападу надмудрио Аврамовића, који се већ у наредној акцији реванширао и продором чува плус три – 21:24. Нисмо ту ни стали, расположен је био Вања Маринковић, који је из ћошка погодио тројку, да би Немци имали одговор у следећем нападу, па се на први обавезни одмор отишло са предношћу Србије – 23:26.

НЕМАЧКА – СРБИЈА 83:77 (23:26, 24:21, 22:10, 14:20)

Дворана: „Малл оф Асиа“. Судије: Роберто Васкез (Порторико), Омар Бермудез (Мексико), Гатис Шалинс (Летонија).

НЕМАЧКА: Бонга 7, Гифај, Холац, Карамер, Ло, Обст 7, Шрудер 28, Тајс 2, Тиман, Фојтман 12, Ф. Вагнер 19, М. Вагнер 8.

СРБИЈА: Аврамовић 21, Богдановић 17, Давидовац 2, Добрић, Гудурић 4, Н. Јовић 9, С. Јовић 3, Маринковић 9, Милутинов 2, Петрушев 10, Ристић, Симанић.