Прочитај ми чланак

СРБИН СПРЕЧИО СЕНЗAЦИЈУ: Мађарска аутоголом у 88. минуту до бода против Исланда

0

Највећа сензација ЕУРО2016 без премца су фудбалери Исланда, који су били на прагу првог тријумфа на великим такмичењима.

madarska-island nemanja nikolic foto-reuters-31

Након што су шокирали Португал (1:1), у другом колу Е групе испустили су победу над Мађарском, која је два минута пре краја дошла до бода и 1:1, аутоголом Скуласона на центаршут нашег играча Немање Николића.

СТАТИСТИКА

Исланд – Мађарска 1:1 (1:0)
Стрелци: Сигурдсон у 40. минуту за Исланд, а Скуласон у 88. (аутогол) за Мађарску.
Стадион: Велодром – Марсеј. Судија: Сергеј Карашев (Русија).

Исланд: Халдорсон – Севарсон, Р. Сигурдсон, Aрнасон, Скуласон – Гудмундсон, Г. Сигурдсон, Гунарсон (од 66. Халфредсон), Бјарнасон – Сигторсон (од 84. Гуђонсен), Бодварсон (од 69. Финбогасон).
Мађарска: Кираљи – Ланг, Гузмич, Јухаш (од 84. Салаи), Кадар – Клајнхеслер, Гера, Наги – Штибер (од 67. Николић), Прискин (од 67. Боде), Џуџак.

Тако мала земља, али њени играчи имају огромно срце. Играју храбро, отресито, гину на сваком делу терена и то у овом случају може да буде довољно да освоје симпатије многих.

Да сви причају о исландском фудбалу, иако ова земља са 323.000 становника заузима тек 182. место на листи најмногољуднијих држава планете.

Aли, бројке се овде не питају… Главну реч у Марсеју имали су дисциплина, борба до последњег даха, мудрост, жеља, али су чудо спречили наш фудбалер и аутогол.

Натурализовани Мађар Немања Николић ушао је са клупе и у 88. минуту оштрим центаршутем са десне стране натерао Скуласона да затресе сопствену мрежу за поделу плена.

Пре тога се Гилфи Сигурдсон из пенала у финишу првог полувремена побринуо за вођство Исланђана, који у самој завршници нису издржали јалове налете „лаке коњице“, која је и мало срећно дошла до бода.

Опет су храбро кренули Исланђани, као против Португала, срцем су напали и Мађаре, па су први имали и добру шансу. Капитен Гунарсон је из „центрирао“ из аута и Бодварсон је главом послао лопту мало изнад пречке у деветом минуту.

Све до средине првог дела првог полувремена била је то тврда утакмица, у којој су се исландски навијачи сјајно забављали на трибинама и правили су одличну атмосферу уз велику буку.

Оно што је требало да брине Мађаре је да нису везали две победе на великим такмичењима још од далеке 1966. године и то проклетство нису успели да прекину у Француској.

Најбољу прилику имали су „рибари“ у 31. минуту када се Гудмундсон добро заградио искоса са десне стране, али је опрезни Кираљи ногама зауставио његов ударац.

Коначно се закувало пет минута пре краја, јер је Кадар скривио пенал фаулом над Гунарсоном, а Гилфи Сигурдсон је рутински погодио доњи леви угао са беле тачке за вођство Исланда са 1:0.

Тако су „рибари“ први пут повели у другом наступу на европским шампионатима и налазе се на пола пута до историјског успеха и прве победе.

Свесни су били Мађари да су морали одлучније у напад, јер у супротном не би избегли пораз. У 10-так минута наставка нису били превише опасни, само је Клајнхеслер у два наврата шутирао преко гола.

Исланђани су одлично чували предност и Бодварсон је имао неуспео покушај маказица. Тачно на истеку сат времена могли су да удвоструче вођство, али је Сигторсон на центаршут стрелца првог гола са ивице петерца главом послао лопту поред стативе.

Наставила је „лака коњица“ опсаду ривала и у 66. минуту је Џуџак снажно шутирао из слободњака и ставио на муке голмана Халдорсона. Морао је селектор Мађарске Бернд Шторк нешто да мења, па је минут касније увео нашег Немању Николића и Бодеа, и заиграо са два шпица, што је био прави потез.

Све је више било посла за голмана Исланђана, чије су наредне две интервенције биле прилично несигурне, јер му је испадала лопта, да би у 76. минуту сигурно одбранио нови слободњак Џуџака.

Нападали су Мађари са свих страна, али без оне праве, изгледне шансе да изједначе, па је највише пажње у самом финишу привукао улазак ветерана Ејдура Гуђонсена шест минута пре краја.

Ипак, иницијатива се исплатила Мађарима и поред јалових напада, јер је на центаршут нашег играча, натурализованог Мађара Немање Николића лопту у сопствену мрежу скренуо трагичар Скуласон у 88. минуту за 1:1.