Прочитај ми чланак

Србија, убедљиво најскупљи тим крај телевизора!

0

orlovi

Украјина, на 20. позицији на ФИФА ранг листи, најбоље је пласирани тим који неће учествовати на Светском првенству 2014. године у Бразилу, али је Србија убедљиво најскупља репрезентација које неће бити наредног лета на Мундијалу!

Плус, укупна цена „орлова“ требало би само да расте и могуће да ће наредног лета вредети више од 200 милиона евра.

То је и сада, са ценом од 170 милиона евра, најскупља фудбалска публика! С обзиром на то да је селектор овог скупоценог тима Синиша Михајловић отишао после неуспеха у квалификацијама и тако отворио врата Адему Љајићу за повратак међу „орлове“, може да се констатује да наш национални тим има вредност од 182 милиона евра, а неће бити тамо где су најбољи.

Други најскупљи тим који није успео да се пласира међу 32 учесника СП је Велс, али само због тога што у својим редовима има Гарета Бејла, летос плаћеног 91 милион евра, али тренутно процењеног на око 80. И с њим, тим Велса вреди свега 132 милиона евра.

Украјинци вреде 120, Швеђани 111, а Турци 103 милиона евра.

Ово су подаци портала Трансфермаркт, лидера у области процене вредности играча, који наравно да „уме“ и да омаши, али не у тој мери да није могуће извести оваква поређења.

Немања Матић, који је процењен на 27 милиона евра, наш је најскупљи играч, а прате га Бранислав Ивановић (22), Матија Настасић (21), Љајић (12), Александар Коларов (11), Лазар Марковић (10), Душан Тадић (10), Филип Ђуричић (7), Александар Митровић (5), итд.

Већ овде, може се закључити да „орлови“ вреде и више од 170 милиона евра, јер наведена цена за Митровића није адекватна, као ни за Матића, за којег је Бенфика тражила 40 и више милиона евра.

Из овог угла, неодлазак Србије у Бразил је прави дебакл, али је и чињеница да је вредност већине ових играча, нарочито младих, скочила у доброј  мери након великог реза који је Михајловић имао храбрости да направи, када је дошао у мају, 2012. године. Ослонио се на младе, са некима је погрешио, са некима не, али је добар део „клинаца“ које је бивши селектор убацио у ватру остварио трансфере у том периоду и зарадио јаке уговоре на Западу.

Михајловић са тако драстично подмлађеним тимом није успео да оде даље у конкуренцији Белгије (357 милиона евра, просек година 26) и Хрватске (178 милиона, 27,4 године), али је наследнику оставио једну од најталентованијих екипа у Европи, која би тек требало да достигне зенит којем је Белгија близу, а који је Хрватска помало већ прошла.

Србија је крај квалификација дочекала на 28. позицији на ФИФА ранг листи, што значи да су само четири боље пласиране селекције остале код куће: Украјина (20), Шведска (25), Данска (26) и Чешка (27). У Бразилу ће бити девет репрезентација које су у овом тренутку испод „орлова“ на ранг листи: Камерун (59), Аустралија (57), Јужна Кореја (56), Иран (49), Јапан (44), Хондурас (34), Нигерија (33), Алжир (32) и Костарика (31).

Ако причамо о вредности у милионима евра, ако неће Србија (170), играће рецимо Иран (24), Аустралија (22), Костарика (17) или Хондурас, чији цео тим вреди 16 милиона евра, мање од Матића, Ивановића или Настасића…

Иначе, широм света, одиграно је 816 утакмица да би се дошло до 31 учесника Мундијала, уз организатора Бразил. На завршном турниру биће одиграно још 64 меча до одлуке хоће ли Шпанија одбранити титулу или ће је освојити неко други. Сви досадашњи прваци света пласирали су се на Мундијал (Уругвај, Бразил, Аргентина, Италија, Немачка, Француска, Шпанија, Енглеска), а 76. селекција која ће на њему учествовати бар једном постала је Босна и Херцеговина, једини дебитант.

Вредност „змајева“ је 94 милиона евра.

Од када је СП са 24 проширено на 32 тима (Француска, 1998), само је 17 репрезентација успело први пут да се домогне Мундијала, а десет тимова од тада није пропустило ниједан: Бразил, Аргентина, Француска, Немачка, Италија, Јапан, Мексико, Јужна Кореја, Шпанија и САД.

(Мондо)